Együtt kezdtük - egy film, ami igazi nyári kikapcsolódást nyújt Cikk

Együtt kezdtük

Hirdetés

A jövő filmcsillagai mutatkoznak be az idei év nyári, romantikus filmsikerében. Az Együtt kezdtük drámai jeleneteiben kivételes tehetségükről tesznek tanúbizonyságot az új generáció színészei. Kik ők, és mit lehet tudni róluk?

A pandémia utáni első szabadban töltött nyáron a mozi varázsa is korlátlanul élvezhető. A változatos kínálatban egy magyar film is feltűnik, ami méltán vívta ki a kritikusok és a közönség elismerését. Az Együtt kezdtük egy vígjáték, ami azonban bőven tartogat drámai meglepetéseket is. A nemzetközi szintű operatőri munka és a slágergyanús főcímzene (Lábas Viki és Járai Márk előadásában) mellett, az igazi újdonságot azok a fiatal tehetséges színészek jelentik, akik egy hollywoodi produkcióban is megállnák a helyüket. Közös jeleneteikben tombolnak az érzelmek: a párokról elhisszük, hogy párok; az ellenlábasokról az egymás elleni indulataikat. De kik is ők?

A film egy kilencfős osztályközösséget követ, akik tíz év után találkoznak egyikőjük esküvőjén. A filmbéli menyasszony, Juli és a vőlegény, Renátó bizonyos problémákat még a lagzin sem mernek beismerni. Juli érzi, hogy Renátóban gyűlik az elfojtott indulat, ha ezt nem sikerül feloldani a házasságuk boldogsága múlhat rajta. Julit Mészöly Anna formálja meg, akinek törékenysége, érzékenysége átható erejű. Színházi munkái miatt Soós Imre-díjjal jutalmazták, de pályáján ez csak a kezdet. Renátót Nagy Márk játssza, akivel színházban már találkozhattunk, mozifilmben azonban ez az első komolyabb szerepe, és Annával kiválóan működik köztük a viszony, amiben a néző felismerheti az elköteleződés előtt álló párok intimitását. A fiatal pár kapcsolata nem felhőtlen. Ádi gimi óta szerelmes Juliba, amit Renátó is észrevehet, ha kicsit jobban odafigyel a lagzin. Ádit Kövesi Zsombor alakítja, akinek karizmatikus jelenléte emlékezetes marad. A megformált személyiség egyszerre humoros, tragikus, szerethető és kritikus. A fiatal színész egy nála idősebb karaktert formál meg hitelesen. Kövesi Zsombor korábban már szerepelt kisjátékfilmekben, de az Együtt kezdtükben végre a széles közönség is megismerheti. Ádi élete tele van problémákkal, de ezeket leplezi beszólásaival, aminek céltáblája a gimnázium egykori eminense, Deák Geri, akiből tíz év alatt orvos lett. Mint sokunk számára, neki sem volt felhőtlen a gimi, Ádi már ekkor is, amikor csak tehette, kigúnyolta, és ezt a szokását tíz év alatt sem nőtte ki. Deák karaktere a történet igazi meglepetése. A csöndes, visszahúzódó fiú egy ponton megelégeli az őt ért megaláztatásokat. Megformálója Hrisztov Toma, aki a film bemutatója előtt kapta kézhez diplomáját. Tudatosan úgy alakítja a sportoló Deák Gerit, hogy hiába a látszat szerinti sikeres élet, pillanatok alatt zavarba jön, amikor Ádi gyerekes szokása szerint csúfolni kezdi. Ez a kettősség nagyon életszerű, hiszen mindenkinek megvan a maga gyenge pontja; Deák Gerinek a gimnazista osztályban elszenvedett gúnyolódás.

A filmben látható közösség erőssége az együtt töltött pillanatok részletgazdagsága és a szereplők érzékeny reagálása egymásra. A filmbéli osztályt megformáló színészek közül öten valóban osztálytársak, így a próbák mellett ez is segítette őket ennek hiteles megformálásában. Jakab Balázs, Mosolygó Sára, Lelkes Botond, Koós Boglárka és Kanyó Kata még egyetemisták, és az Együtt kezdtük mindannyiuk számára kínált izgalmas kihívásokat. Mosolygó Sára és Jakab Balázs Budapesten, Balatonon és emellett Londonban is forgattak. Az ő történetükkel egészen biztos, hogy sokan azonosulni tudnak, akik hozzájuk hasonlóan külföldön próbáltak szerencsét. Jakab Balázs karakterének érdekessége a kettősség, hiszen kamaszként egy idealista, széles mosolyú kamaszt mutat az általa megformált Marciból, akinek fiatal felnőtt korára már a szerepjátszás válik fontossá. Fokozatosan enged fel a barátai társaságában, és válik újra egyre hasonlóbbá a kamaszhoz, aki tíz éve volt.

Lelkes Botond és Koós Boglárka által megformált Benett és Nóri párosa egy évek óta húzódó párkapcsolati drámát mutat be, ahol újabb és újabb meglepő fordulatokra számíthatunk. Koós Boglárkát láthattuk színházban és sorozatban is, Nóriként sokszínű női karaktert mutat, aki egyszer iszonyú szerethető, másik pillanatban igazi hárpia. Nóri és Benett konfliktusának fontos része a zene, hiszen Benett zenész szeretne lenni, és ezt a vágyát Nóri finoman szólva sem támogatja. Lelkes Botond színművész, aki zeneszerzőként is egyre ismertebb, így Benett szerepében nem okozott gondot számára egy kifejezetten emlékezetes dal előadása gitárkísérettel.

Az osztályközösség egyik legkülöncebb tagja Gigi, akinek lazasága, felszabadultsága mögött mély dráma húzódik, de ezt most nem leplezzük le itt. Aki már látta az Együtt kezdtüket, biztos, hogy emlékezni fog Kanyó Kata sokszínű játékára. Erre rímel az, amit Kanyó Kata a színészetről nyilatkozik:

„Minél többféle szerepben szeretném kipróbálni magam. Azt hiszem, az a legjobb a színházban és a filmben, hogy lehetőséget nyújt tőlem egészen távolálló élethelyzetek megismerésére, megtanulhatok más emberek fejével gondolkodni. A legizgalmasabb azt tenni, amit az életben nem tehetnék vagy nem mernék.”

Egy film és különösen egy humorban gazdag dráma átélhetőségét a hiteles színészi játék teszi lehetővé. Ebben az Együtt kezdtükben nincs hiány, és mindemelett kifejezetten üdítő élmény, hogy végre új, fiatal tehetségeket láthatunk a filmvásznon.  

 

Együtt kezdtük

Kapcsolódó

Ismét a csillagok alatt mozizhatunk a budapesti plázák tetején Cikk

KULTIK Terasz - Corvin Plaza El tudsz képzelni jobb nyáresti programot, mint egy jó kis szabadtéri mozizás? A KULTIK Terasz idén is két helyszínen várja a szabad ég alatt mozizni vágyókat: a KULTIK Köki Terasz június 14-én, a KULTIK Terasz Corvin Plaza pedig 15-én vetíti az első filmet. A két kutyabarát moziban ezúttal is ny

100éves budapesti fotók elevenednek meg az Animatiqua újabb kisfilmjében Cikk

Eltűnt Budapest - 3. rész Korábban már két alkalommal nyűgözte le a közönséget a digitális animációval foglalkozó magyar kreatívcsapat, mikor életet lehelt Budapest építészeti emlékeibe. Az Animatiqua legújabb filmje még hosszabb, még élénkebb, és még inkább bizonyítékát adja a cég virtuozitásának a komputerizált illusztrá

ATAFF 2021: tíz európai nagyjátékfilm versenyez a legjobb látványtervezésért járó díjért Szolnokon Cikk

Hinterland (Rendező: Stefan Ruzowitzky) Október 12-én indul az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál (ATAFF), ahol a nagyjátékfilmes versenyprogramban a látványtervezőket díjazzák. Tíz európai film száll versenybe Szolnokon. Az európai versenyfilmekből álló program egyik legérdekesebbnek ígérkező alkotása az 1920-ban játszódó, a Monarch

TOP 10-ben a Toxikoma Cikk

Toxikoma Szeptember 2-ától látható a mozikban és már az első hétvégén a második legnézettebb film volt Herendi Gábor Toxikoma című alkotása, a TOP 10-ben egyedüli magyar moziként. Herendi szerint a film specialitása, hogy két most is élő szereplőről szól a történet, tehát a nézőknek valamilyen viszonya va