verzió_2018_logo

Verzió Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál 2018 Esemény

verzio_2018_fejlec

A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 2004 óta Magyarországon egyedüliként nemzetközi és magyar dokumentumfilmeken keresztül képviseli az emberi méltóságot és közös társadalmi ügyeinket. A Verzión bemutatott filmek, mint elemző és véleményformáló alkotások eredeti és kreatív módon közelítenek alanyaikhoz, együttérzést keltve és toleranciára tanítva minket.

Hirdetés

2004-ben a Közép-európai Egyetem Nyílt Társadalom Archívumának - mai nevén Vera & Donald Blinken OSA Archívum - munkatársai elhatározták, hogy a prágai One World mintájára Budapesten fesztivált rendeznek emberi jogi dokumentumfilmekből. Terveiket sokan álmodozásnak tekintették, de a Verzió az elmúlt 14 évben bebizonyította létjogosultságát: közel 800 nemzetközi és magyar dokumentumfilmet mutatott be több mint 90.000 látogatónak Budapest legjobb művészmozijaiban és több vidéki városban.

Ezek a dokumentumfilmek a képek nyelvén arról szólnak, amivel a távoli országokról szóló hírekben és a saját közvetlen tapasztalatainkban vagy emlékeinkben újra meg újra találkozunk: hatalmaskodással és megaláztatással, a gyilkolás kegyetlen gépezetével és a fennmaradásért vívott küzdelemmel. Az emberi jogokról sokan beszélnek, de kevesen vannak, akik nyomon követik a jogaikban megsértettek, a jog nélküliek mindennapjait. A Verzión bemutatott filmek alkotói ezt tették meg. Nem az egzotikusat, a szenzációt, a kiállíthatót és eladhatót, hanem embertársaik sorsát ábrázolják filmes eszközökkel. És bár az emberi jogok a filmekben – miként az életben is – hiányként jelentkeznek, ezért a filmek többsége szomorú, hangvételük komor. De vannak szabályt erősítő kivételek!

A vetítések mellett a programban szereplő filmek alkotóival és az emberi jogi ügyek mellett elkötelezett civil szervezetek közreműködésével rendszeresen szervezünk kerekasztal beszélgetéseket, közönségtalálkozókat és nyílt vitafórumokat. E találkozók alkalmával lehetőség nyílik a közönség és a szakma párbeszédére, a filmes eszközök lehetőségeinek megvitatására, elgondolkodhatunk a dokumentumfilmek közvéleményre történő hatásáról, a filmszakma társadalmi szerepvállalásáról. Programjaink legfőbb célja bevonni a nagyközönséget az emberi jogi ügyekről történő diskurzusba, valamint hozzájárulni a médiaismeretek és kritikai gondolkodás fejlődéséhez.

 

Forrás: Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

Kapcsolat

Hamarosan!