220.000 látogató érkezett a Debreceni Virágkarneválra Cikk

Debreceni Virágkarnevál 2023 - fotó 01

Hirdetés

Egy héten át tartó programsorozat ért véget az augusztus 20-ai ünnepen Debrecenben. A Virágkarnevál idén is ingyenes Kossuth téri nagykoncertekkel, kézműves sörkerttel, gyermekfesztivállal, BOTANICA Expo-val és városszerte programdömpinggel szolgált a kulturális és nemzetközi sokszínűség jegyében.

A legszebb programnak minden bizonnyal a „Világok virága” bizonyult, ahol a magyar és külföldi művészeti csoportok tagjai közösen ültettek be egy debreceni parkot szőregi rózsával. A legcukibb jelző összeforrt a futóbicikli versennyel, ahol 3-5 éves gyerekek mérkőztek meg a Vidámpark pályáján. A legnagyobb látogatószám a Kossuth téri koncertek esetében mondható el, ahol minden este tömegek töltötték meg a belváros legnagyobb terét. A legmenőbb program a Beer by Lake kézműves sörkert volt, ahol 50 magyar sörház és food truck szolgálta ki a látogatókat, miközben többek között Winkler Róbert és a BrewStudio látta el izgalmakkal a pódium előtti hallgatóságot, továbbá a Hortobágyi Nemzeti Park által megálmodott kortárs tánccal vegyített Kerekes Band koncertjét 7.000 ember látta a tóparton, tölgyesekkel körülvéve.

„Nagyon elégedettek voltunk az idei Debreceni Virágkarnevállal, mert ismét sikerült megtölteni a várost élettel. A legkisebbektől a nyugdíjasokig, a középiskolásoktól az egyetemistákon keresztül a családosokig, mindenkinek nyújtottunk programokat városszerte, ráadásul az események döntő többségét díjmentesen. Mindezt köszönhetjük partnereinknek és azoknak az együttműködő kulturális intézményeknek, akik kreatív eseményeikkel csatlakoztak hozzánk.” - mondta Mészáros Réka a Debreceni Virágkarneválért felelős Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője.

Már 57 éve, hogy az államalapítás napján hatalmas felvonulással ünnepel a debreceni közönség. Az ünnep köré szervezett egyhetes programsorozat méltó lezárásaként idén is 1.500 táncos és művész vett részt a felvonuláson, melynek útvonalán 9 tribün férőhelyei álltak rendelkezésre a látogatóknak - ezekre a rendezvény előtt két héttel már elfogytak a jegyek. Egy tribünt a Debreceni Karitatív Testületen keresztül, nehezebb anyagi körülmények között élők és hátrányos helyzetűek számára ajánlottak a támogatók.

Debreceni Virágkarnevál 2023 - fotó 02

 

A felvonulásra készült 12 virágkocsi fele már elektromos motorral felszerelt, az ezeket díszítő elemek koncepcióit a támogató partnerek a szervezőkkel és a kivitelezőkkel közösen álmodták meg és hozták létre, s végül többmillió élő- és szárazvirággal borították be őket. A kocsik között, a fenntarthatóság jegyében, teljes egészében élővirággal készített alkotás is található – a több mint ezer hortenzia a virágkocsit készítő vállalat telephelye mellett, debreceni közintézményeket is gazdagít majd. Továbbá egy különleges, világszinten egyedi viráginstalláció is látható volt, melynek a közönség soraiban is érezhető illatát nemzetközileg elismert parfümőr készítette.

Debreceni Virágkarnevál 2023 - fotó 03

Debrecen és környéke a „Táncol a város” program keretein belül több mint 30 tánccsoporttal töltötte meg az utcákat produkciókkal, flasmobokkal és táncházakkal a karneváli hét során. A harminc csoportból 22 vett részt a felvonuláson is, tagjai az 5 éves kortól a senior korosztályig minden életkorban megtalálhatóak, és a néptánctól a szambáig, a modern tánctól a hip-hop-ig a legkülönbözőbb táncstílusokat mutatták be. A magyar csoportokat 9 külföldi csoport színesítette indiai, kínai, spanyol, brazil, német, san marino-i, osztrák, horvát, szerb tradicionális és kortárs produkciókkal, nagyszabású jelmezekkel és lebilincselő koreográfiákkal.

„A Debreceni Virágkarnevál a város kiemelt rendezvénye, több, mint 200 ezer látogatót vonz minden évben. Főként családos belföldi vendégek érkeznek ebben az időszakban hozzánk, de egyre több külföldi látogató vesz részt a karneváli forgatagban. A karneváli héten gyakorlatilag telt házzal működnek a város szálláshelyei, turisztikai szempontból az augusztus a város legerősebb hónapja. A fenntartható és zöld város jövőkép nagyon fontos Debrecen számára. Örömteli, hogy immár a programokban is megjelenik a környezettudatosság: a virágkarneváli kocsik fele idén már elektromos autó volt, s a cél az, hogy az összes felvonuló, virágba boruló jármű elektromos legyen a közeljövőben.” - nyilatkozta Tóth-Megyesi Enikő a VisitDebrecen turisztikai igazgatója.

A 2023-as Debreceni Virágkarneválon 220.000 látogató vett részt összesen, a Galiba Gyermekfesztiválon 17.000-en, míg a Beer by Lake kézműves sörkerten 40.000-en csatlakoztak a programokhoz.

 

Debreceni Virágkarnevál

Kapcsolódó

100 különleges Mercedes, 100 izgalmas történet Cikk

Classic Car Show & Expo 2024 - Mercedes A világ egyik legdrágább Mercedes-e, egykori magyar állam- és kormányfők autói, Fenyő János utolsó útján használt kocsija és egy huszonhét év után tökéletes állapotban előkerült, lopott Merci is látható április 20-21-én Szegeden, a mintegy 100 különböző, ma már klasszikusnak számító Mercedes-t kiá

2024-ben is fesztiváldömpinget hoz a Nagyon Balaton Cikk

Nagyon Balaton 2024 Több mint egy évtizedes fennállása óta a MOL Nagyon Balaton a hazai turizmus egyik legfontosabb védjegyévé vált. Az alapítók fontos feladatuknak tekintik, hogy a hazai és külföldi látogatók a sokszínű kulturális és gasztronómiai kínálat ismeretében szeressenek bele, látogassák meg és térjenek viss

Előzd meg 2024-ben is a Fogaskerekűt! Cikk

Előzd meg a Fogaskerekűt 2024 Egészen pontosan 19 éves hagyomány már, amikor tavasszal Budapest sportszerető lakói együtt mozdulnak, hogy gyorsabbak legyenek a főváros kedvenc járművénél. A Széchenyi-hegyre barátságosan siető piros vasút pedig minden évben vállalja a kihívást: a legutóbbi alkalmakkor már több száz fősre nőtt t

Március 17-én érkezik az I. Turbina Merch Fesztivál Cikk

I. TURBINA MERCH FESZTIVÁL Március 17-én (vasárnap) egy gigantikus merchvásárt tart a Turbina, ahol ismert zenekarok, fesztiválok, klubok és más zenei szervezetek árulják együtt az idei és korábbi években készített merch termékeiket. A kapu nyitva áll a rajongók, a szakma és a sajtó előtt egyaránt. A rendezvényen való részv