Bauhaus Contemporary - Fotóművészeti reflexiók a Bauhausra és annak magyar szereplőire Esemény

Hirdetés

Bauhaus Contemporary címen egyedülálló fotóművészeti program jött létre Budapesten a Bauhaus iskola alapításának 100. évfordulója kapcsán, az iskola és a művészeti mozgalom illetve a hazai alkotói közeg közötti sajátos kapcsolatok bemutatására. A Bauhaus meghatározó művészeti mozgalommá válásában közreműködött 20. századi magyar művészeket is középpontba helyező program különlegessége, hogy bemutatja a mai kortárs művészek viszonyulását a Bauhaushoz, látványos formában jeleníti meg, hogy a Bauhaus szellemisége és vizualitása élő hagyomány a hazai művészeti-kulturális közegben. A programban résztvevő fotóművészek alkotásaiból készült válogatást a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megnyílt tárlaton láthatja először a közönség, a kiállítás ezt követően további helyszíneken is bemutatkozik majd Magyarországon és külföldön.

Az alapításának 100. évfordulóját ünneplő Bauhaus iskoláról és az ehhez kapcsolódó, hatását a mai nap is intenzíven kifejtő művészeti mozgalomról 2019-ben világszerte számtalan kulturális eseményen emlékeznek meg. A Bauhaus és annak magyar szereplői előtt tisztelegve Budapesten különleges kortárs fotóművészeti program indult útjára a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

 A Bauhaus forradalmi jelentőségéhez magyar művészek sora járult hozzá. A névsorból kiemelkedik az iskola egyik legmeghatározóbb tanára, Moholy-Nagy László és a világhírű építész és formatervező Breuer Marcell, de rajtuk kívül a Bauhaus működésében és látásmódja megalapozásában olyan további alkotók játszottak szerepet, mint például Berger Otti, Johan Hugó, Molnár Farkas, Stefán Henrik vagy Weininger Andor.

 A BAUHAUS CONTEMPORARY művészeti program és kiállítás témája a Bauhaus, hangsúlyozottan pedig az abban szerepet vállalt magyar születésű alkotók munkássága és hozzájárulása a Bauhaus jelentőségéhez. A „hagyományos” megemlékezésektől eltérő módon azonban ez a fotóművészeti válogatás kortárs magyar alkotók közreműködésével arra igyekszik rávilágítani, hogy a Bauhaus, mint iskola, látásmód, téma, vizuális inspirációk forrása ma is élő hagyomány a magyarországi művészeti közegben.

 A programban és az ahhoz kapcsolódó kiállításokon szereplő alkotások meghívásos pályázat keretében kerültek kiválasztásra, a pályázatok elbírálásában közreműködő szakmai testület 15 kiemelkedő fotóművész képeit emelte be a BAUHAUS CONTEMPORARY válogatásba. A szakmai testület tagja Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a Budapesti Tavaszi Fesztivál operatív testületének elnöke, Máté Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia Tanszékének vezetője és Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője volt. A programban a kortárs magyar fotóművészeti szcéna valamennyi alkotói generációja képviselteti magát.

 A bemutatott művek a Bauhaus szellemiségét és az annak létrejöttében szerepet vállalt magyar művészeket idézik meg a kortárs fotográfia eszközeivel. Legyen szó egyebek mellett akár a Moholy-Nagy László fotogramjai által inspirált alkotói kísérletekről, az építészet és a fotó műfaji átjárhatóságának vizsgálatáról vagy a karakteres, geometrikus formákról, a BAUHAUS CONTEMPORARY fotóválogatás látványosan jeleníti meg a mai magyar alkotói közeg kapcsolatát a száz évvel ezelőtti elődök munkásságával. A művek és a Bauhaus közötti összefüggéseket az alkotók által a fotókhoz írt kísérőszövegek mutatják be.

 A program egyik csúcspontja a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében 2019. április 16-án a Müpa épületében megnyílt különleges tárlat. Ennek zárását követően a BAUHAUS CONTEMPORARY válogatás további helyszíneken is bemutatkozik, többek között egy látványos kültéri kiállítás formájában több száz nagy méretű (úgynevezett citylight) hirdetési felületen, majd vidéki és külföldi tárlatok mellett az Art Photo Budapest, Közép és Kelet-Európa egyetlen nemzetközi fotóművészeti vására programjában is szerepel.

 „A Bauhaus-eszme máig ható szellemi programja a 20. század első felének legjelentősebb művészeti-gondolati központjává avatta iskoláját, melyből számos olyan alkotó került ki, akiknek hatása ma is érvényes. A hosszú felsorolásban pedig rangos helyen szerepelnek honfitársaink is. Az ő munkásságuk jelentős hatást fejt ki ma is, számos művész hivatkozik rájuk megkerülhetetlen forrásként, igazodási pontként. Az ihletettség megfoghatatlanul szórt világa nehezen feltérképezhető, ezért is fontos a BAUHAUS CONTEMPORARY program és kiállítás létrejötte, mely egy helyen mutatja be, számos kortárs alkotó szemüvegén keresztül, hogy mi a Bauhaus hatása ma, hogyan él tovább, miként van ma is jelen.„ - emelte ki Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a BAUHAUS CONTEMPORARY katalógusába írt köszöntőjében.

A programban és a kiállításon szereplő fotóművészek: Bíró Dávid, Birtalan Zsolt, Czigány Ákos, Csizik Balázs, Drégely Imre, Geibl Kata, Herczeg Eszter, Király László György, Kudász Gábor Arion, Máté Balázs, Mucsy Szilvia, Nyíri Julianna, Robitz Anikó, Vékás Magdolna, Zagyvai Sári.

 

Bauhaus Contemporary kiállíítás katalógusa >>>

 

Kapcsolat

 • Bauhaus Contemporary kiállítás időtartama:
  Kezdete:
  2019 Apr 16 18:00
  Vége:
  2019 May 07 20:00
  Müpa - Zászlótér:
  Budapest ,
  Komor Marcell u. 1 ,
  1095 ,

Kapcsolódó

Építészeti illúziók és városutópiák Örményországban [ kiállítás ] Esemény

Katharina Roters: 'Egy álom anatómiája' kiállítás időpont

2020 Feb 26
A Mai Manó Ház 2020. évi első kiállítása a német származású képzőművész, Katharina Roters brutalista építészeti fotográfiáit mutatja be. Az Egy álom anatómiája a művész kétezres évek óta Örményországban végzett képi kutatásaiba enged betekintést. A kétezres évek eleje óta folytatott fotográfiai g

Thomaz Farkas: A fény ritmusa - fotókiállítás a Capa Központban Esemény

Thomaz Farkas: A fény ritmusa fotókiállítás időtartam:

2020 Mar 03
A mások iránti érzékenység, az emberekhez való őszinte odafordulás, a humánum jellemzik Thomaz Farkas műveit.  A magyar származású fotográfus a brazil kultúra emblematikus alakja, a modern fotográfia és dokumentumfilm egyik legfontosabb képviselőjének tartják.  Munkái olyan fontos gyűjtemények rés

Derkó 2020 - Képzőművészeti ösztöndíjasok pályázati kiállítása Esemény

Derkó 2020 időpont

2020 Feb 26
A Derkovits Gyula festő-és grafikusművészről elnevezett ösztöndíjat művészkörökben évtizedek óta Derkónak nevezik. A díjra a 35. életévüket be nem töltött művészek pályázhatnak, és legfeljebb három egymást követő évben nyerhetik el. Az ösztöndíj összege havi bruttó 200.000 Ft. A pályázók műveit az

'Rotschild Klára - divatkirálynő a vasfüggöny mögött' kiállítás Esemény

'Rotschild Klára - divatkirálynő a vasfüggöny mögött' kiállítás időpont

2020 Feb 26
Rotschild Klára egyszerre volt a Horthy-kor arisztokratáinak és a Kádár-korszak nagyasszonyainak a divattervezője. Szalonjában rendszeres vendég volt Kádárné, Tito marsall felesége, a szovjet külügyminiszter és a perzsa sah neje, a magyar művészvilág csillagai. Vajon miként volt lehetséges, hogy a