Cseke Szilárd és Wolsky András kiállítása a Rugógyár Galériában Esemény

Hirdetés

2018. november 9-én 19 órakor nyílik a város fiatal és trendszetter galériájának következő kiállítása, amelyen az alkotói szándékosság és a véletlen szerepe kerül a középpontba a hazai kortárs képzőművészet két olyan kimagasló tehetségű művészének munkáin keresztül, akik most szerepelnek először egy tárlaton. Cseke Szilárd és Wolsky András közös érdeklődési területe a képalkotási folyamatban megtapasztalható véletlen szerepének vizsgálata az eltervezett koncepció kivitelezése közben. A tárlat kurátora Iványi-Bitter Brigitta. A kiállítást december 8-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Cseke Szilárd, amellett, hogy a világ különböző gyűjteményeiben szerepelnek alkotásai, megkapta a Munkácsy-díjat, a Római Magyar Akadémia és a Derkovits Állami Képzőművészeti ösztöndíjakat, a nagyközönség a 2015-ös velencei biennáléról ismerheti a nevét, ahol ő képviselte Magyarországot a magyar pavilonban. Wolsky András is erős nemzetközi jelenlétet ért el, munkásságát dicséri, hogy többek között Rómában, Moszkvában, Párizsban és Bécsben is láthatók munkái, ráadásul Barcsay-díjban is részesítették 2002-ben.

Cseke és Wolsky egyaránt a nonfiguratív, ismétlődő struktúrákból építkező festészet vizuális nyelvét kutatják, elemzik műveikben. Más-más kiindulási pontból jutottak ehhez a kérdéshez, ami azt is mutatja, hogy a kép, a festmény létrehozása tulajdonképpen egy alapvető intellektuális kiváncsiságból, felfedezési vágyból táplálkozik.

Cseke Szilárd képzőművészeti alkotásai az elmúlt három évtizedben a konceptuális térinstallációtól az objekteken át a figuratív és nonfiguratív festményekig terjed, ezen a széles skálán sokféle, sokszínű variációkat mutatott már meg nekünk egy-egy koncepció lehetséges manifesztációjában. Az irányítható véletlen szerepének kutatása most újabb festménysorozat megalkotására sarkallta, amelynek széles vizuális spektrumán belül számtalan izgalmas lehetőséget mutat meg. Wolsky András az elmúlt 25 évben rendkívül homogén életművet épített fel, amely mindvégig a geometrikus absztrakció képnyelvét beszélte. Évtizedekkel ezelőtt kezdett aritmetikai rendszereket szerkeszteni, amelyeknek megalkotásánál egyre tudatosabban használta a véletlent mint kompozíciós tényezőt. Nem ok nélkül hivatkozik a véletlenre, képcímeiben is beidézi a paradoxont: „a kontrollált rend kiszámíthatatlansággal párosul”.

Cseke és Wolsky műveit nézve a felfedezés öröme, az alkotó kiváncsiságból és az inspiráló meglepetésekből fakadó életöröm teszi dinamikussá, izgalmassá ezeket az absztrakt képeket.

A Rugógyár olyan kortárs művészettel foglalkozó, kereskedelmi galéria, amely értékteremtő programjának keretében új, eddig más intézményben nem látható kontextusban mutat meg kortárs művészeket.

 • A galéria címe: Budapest, 1056 Szarka utca 7.
 • Nyitva tartás: kedd 10.00-16.00, szerda, csütörtök 12.00-19.00-ig, telefonos egyeztetés alapján máskor is megtekinthető.

 

- Rugógyár Galériá -

Kapcsolat

 • A kiállítás időtartama:
  Kezdete:
  2018 Nov 09 19:00
  Vége:
  2018 Dec 08 20:00
  Rugógyár Galéria:
  Budapest ,
  Szarka u. 7 ,
  1056 ,

Kapcsolódó

Németh Marcell: (R)idegen való kiállítás a Hegyvidék Galériában Esemény

Németh Marcell: (R)idegen való kiállítás időtartam

2018 Nov 14
2018. október 30-án 18 órakor nyílik Németh Marcell szobrászművész (R)idegen való című kiállítása a Hegyvidék Galériában. A többszörös szakmai ösztöndíjas, a Budapest Art Mentor programba sikeresen felvett alkotó művészetének meghatározó anyaga a fém (acél), és elsősorban a városi táj, az aluljáró

Bodyfiction kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeumban Esemény

Bodyfiction kiállítás idő

2018 Nov 14
A Magyar Fotográfiai Múzeum Bodyfiction című tárlata kifejezetten a nyom- és referenciahiányt már evidenciaként kezelő posztfotográfiai korszakban alkotó, fiatal európai fotográfusok munkáiból válogatott, amely alkotók munkáiban a test és a fotográfia médiuma közötti párbeszéd esztétikai értelembe