Tájkép banyatankkal - Valló Berta illusztrációival nyit a Werk Galéria Cikk

Hirdetés

Az országban a Werk Akadémián látható először a világ száz legjelentősebb illusztrátora közé egyedüli magyarként beválasztott Valló Berta grafikus kiállítása. A Werk Galériában december 10-én 19 órakor nyíló kiállításának a Tájkép banyatankkal címet adta. A digitális technikával készült képein Budapest karakteres alakjait jeleníti meg, köztük a buszon utazó öregasszonyt szatyorral, a pesti fürdő közönségét, vagy éppen hétköznapi, kiszolgáltatott arcokat. Egyéni formanyelvét a meseszerű látásmód jellemzi, a felszíni harmónia mögött azonban mindig ott húzódik a csúf, a groteszk, a morbid. A tárlat január 12-ig látható.

Valló Berta az Eötvös gimnázium után, 18 évesen költözött Londonba, ahol a Central Saint Martins Művészeti Egyetemre iratkozott be, mert ezt tartotta a legjobb és legmenőbb iskolának. Londont nehezen szokta meg, de illusztrátorként ma már New Yorkkal együtt olyan innovatív helynek tartja, amelyben meg lehet grafikusként élni.  A Taschen kiadó az Instagramon fedezte fel képeit, s miután bekerült a The Illustrator – 100 Best From Around The World című kiadványukba, keresett, sokat foglalkoztatott illusztrátor lett. A London-Stansted repülőtéren is van például egy falrész, amelyet őt tervezett, emellett cégeknek, magazinoknak dolgozik. Egy éve freelancer, elmondása szerint nem kevés stresszt élve meg. „Egyik héten rizs, a másikon homár” - jellemzi fanyar elfogadással jelen élethelyzetét.   

London nagy karrierlehetőség, de Budapest az a hely, amely igazán inspirálja.  Otthonaként tekint a városra, úgy érzi, valamiféle kollektív tudat köti össze a magyarokkal. Budai nyár című képének hősnői 80 körüli budai úriasszonyok. „Egy idő után nyilvánvalóvá vált, hogy nem csak én hagytam el a várost és költöztem külföldre, hanem szinte az egész generációm. A Budai nyárban egy viccesnek ható, valójában negatív utópiát fogalmaztam meg a magyar társadalomról, ahol lassan már csak az öregek maradnak meg.”

A budapesti karakterek, a buszon utazó öregasszony szatyorral, zellerszállal, a pesti fürdő közönsége, a hétköznapi, kiszolgáltatott emberi arcok művészi aranybányát jelentenek számára. Egyéni formanyelvét a meseszerű látásmód jellemzi, a felszíni harmónia mögött azonban mindig ott húzódik a csúf, a groteszk, a morbid. Saját bevallása szerint imádja a giccset, a Viktória-korabeli rézkarcokat, a furcsa, ronda tárgyakat.  A bagatell dolgok érdeklik, ezek aprólékos megjelenítése adja művei különös báját, melyek kukkolóként pillantanak be mások életébe. Alapállása inkább megfigyelő, semmint résztvevő.


A Werk Galériáról:

A Werk Film, Stílus és Irás Akadémiát (www.werkakademia.hu) 2007-ben hozták létre a magyar média, film-, reklám- és divatszakma vezető szereplői.  Az Akadémia 2019-ben Újlipótvárosba költözött. Az új helyszín friss dinamikát, megújult dizájnt ad a 13. tanévét indító művészeti magániskolának. Az Akadémia számára kialakított 400 négyzetméteres tér nem leplezi a gépészetet, nem írja felül az évszázados tér logikáját, világítással, a különböző korokból származó, de rokonságot mutató tárgyakkal komponál. Helyet kap a Bauhaus, a harmincas évek indusztriális tárgyai, a hatvanas-hetvenes évek retrója. Ebbe a térbe illeszkednek a Werk Galéria kiállítótereiben a kortárs alkotók művei. Néhány név a Werk Galéria korábbi helyszínein bemutatott művészek közül: Szenteleki Gábor, Borsos Lőrinc Lilla, Gyarmati Zsolt, Weiler Péter, Márk Iván, Marjai Judit, Germán Fatime.  A Csanády 11-ben található új helyszínét a Werk Galéria Valló Berta képeivel nyitja meg. 

  • Nyitva tartás: Hétfő-Péntek 15 – 20 óra

  • Cím: Werk Akadémia - Werk Galéria, XIII. kerület, Csanády utca 11.

 

Werk Galéria

Kapcsolódó

Rendszerváltás-történetek Magyarországról a Capa Központban Cikk

Eufória – ez a szó sűríti leginkább magába azt az intenzív érzést, amelyet a magyarországi rendszerváltás eseményei váltottak ki a fordulatot üdvözlők körében. Bár az, hogy pontosan milyen érzéseket takar ez a szó, az egyénenként változó. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Eufória? - Rendsz

Nemzetközi építészeti kiállítás nyílik a Kortárs Építészeti Központban Cikk

Kortárs, nemzetközi építészeti kiállítás nyílik a Kortárs Építészeti Központban 2019. december 9-én The Art of Joining: Teamwork címmel. A kiállítás a dessaui Bauhaus Alapítványban végzett kutatásra épít, és technológiai és politikai összefüggéseiben vizsgálja Konrad Wachsmann kísérleti építészeté

Budapest legfrissebb fejlesztéseivel foglalkozik az V. Építészeti Makett Fesztivál Cikk

A Kortárs Építészeti Központ rendhagyó kiállítással, kísérőprogramokkal és interaktív élményekkel várja 2019. október 18-20. között a budapesti fejlesztések és építészeti makettek iránt érdeklődőket az V. Építészeti Makett Fesztivál keretében. Idén Budapest áll majd a makettfesztivál fókuszában:

A jövő építészete költözik be a kőszegi a Zwinger Öregtoronyba Cikk

A jövő tendenciáit bemutató építészeti kiállítás nyílik Kőszegen a Zwinger Öregtoronyban 2019. szeptember 20-án, TÉR///ERŐ II. Építészeti Nemzeti Szalon - A Műcsarnok jövőszekciója és a kőszegi perspektíva címmel A jelen és a jövő közötti kapocs a fiatal generáció. Ők éppen a jelen problémáit éli