Különleges tárlatvezetésekkel készül a Nemzeti Múzeum a magyar kultúra napjára Cikk

Magyar Nemzeti Múzeum - Magyar kultúra napja 2022

Hirdetés

Összesen négy, időszaki kiállításokhoz kapcsolódó és az épület történetét bemutató tárlatvezetéssel készül a magyar kultúra napjára a Magyar Nemzeti Múzeum. A különálló programok akár egymás után is látogathatók, így egész napos szórakozást kínálnak a családoknak. Jegyek korlátozott számban még elérhetőek a Múzeum weboldalán.

Tematikus tárlatvezetésekkel ünnepli a magyar kultúra napját a Magyar Nemzeti Múzeum.  Az intézmény évek óta különleges programokkal állít emléket annak, hogy 1823-ban Kölcsey Ferenc – a kézirat tanúsága szerint – ezen a napon tisztázta le és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

Az épületben 22-én, szombaton délután egy órától kezdődnek a programok: a résztvevők átélhetik, milyen volt egy audiencia Erzsébet királynénál, hallhatják a múzeum épületének történetét a megelevenedő festményektől, választ kaphatnak, hogyan kerültek az Árpád-házi királyok Horvátország trónjára, és egy évszázadot átívelő időutazáson is részt vehetnek a reformkortól egészen az I. világháború kitöréséig.

Négy vezetés, négy időszak, egy évszázad

A „Mesélő falak – Épülettörténeti séta” izgalmas utazás időn és téren át az első magyar múzeum klasszicista épületében: mesélő falak, érdekes történetek nemcsak az évszázados terekről, hanem a bennük megfordult híres történelmi személyekről, a történelemben és a múzeum történetében betöltött szerepükről.

Adott egy tárlatvezető, aki a narrátor szerepébe helyezkedik. Adott egy királyné, és adott egy újságíró, valamit egy 30 évet átívelő történet. Ilyen egy audiencia Erzsébet királynénál. Az élő múzeumi program során a kiállításban nemcsak a tárgyak mesélnek, hanem maguk a szereplők is.

Közvetlenül utána exkluzív tárlatlátogatás kezdődik az „Ars et virtus. Horvátország és Magyarország: 800 év közös kulturális öröksége” című, a zágrábi Galerija Klovićevi Dvori és a Magyar Nemzeti Múzeum új, időszaki kiállításában Szende László kurátor vezetésével. Ennek a gazdag, közös kulturális örökségnek a megismerése során többek között arra kaphatunk választ, hogyan kerültek az Árpád-házi királyok Horvátország trónjára, mit rejt a több mint 800 éves közös múlt, mit mesélnek a horvát és magyar kötődéssel egyaránt rendelkező nemesi családok ódon várkastélyainak falai, valamint milyenek voltak a művészeti kapcsolatok a két nemzet között az elmúlt évszázadokban.

A látogatókat arra is invitálják, hogy ismerjék meg velünk a reformkor nagyjait, a márciusi ifjakat, kövessék végig kiegyezésüket a hatalommal, és fedezzék fel közösen a dualizmus mindennapjait! „A leghosszabb század nagyjai”– a 19. század története című tárlatvezetés a reformkortól az I. világháború kitöréséig kalauzolja el a látogatókat.

Korhű ruhák és tárgyak segítenek

„A Magyar Nemzeti Múzeum e jeles nap alkalmából a korábbi évekhez hasonlóan 2022-ben is több tárlatvezetéssel készül. Szeretnénk ezekkel a különleges, tematikus vezetésekkel a 19. század történetét bemutatni, megismertetni a látogatókkal” – mondta dr. Berta Erika. A Magyar Nemzeti Múzeum múzeumpedagógusa hozzátette, a magyar kultúra napján szervezetthez hasonló tárlatvezetések mindig nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen az intézmény szakemberei – kurátorok, múzeumpedagógusok, esetenként ismert emberek – a korszakra jellemző ruházattal, tárgyakkal és egyéb kiegészítőkkel keltik életre a kiállításokat, így nyújtva különleges, exkluzív és megismételhetetlen élményt a résztvevők számára.

Magyar Nemzeti Múzeum belépőjegyek >>>

 

Magyar Nemzeti Múzeum

Kapcsolódó

Budapesten kerül megrendezésre a IX. Országos Playback Találkozó Cikk

IX. Országos Playback Találkozó Ismét egy helyen a hazai playback közösség tagjai - előadásmaraton - műhelymunkák a műfajjal most ismerkedőknek és nagymestereknek - sőt, idén először külön programok az 5-12 éves korosztálynak és szüleiknek, valamint kamaszoknak - és persze PlayJAM - ahol bárki előtt nyitva áll a játék lehetősége

Egész nyáron Várkert Bazár! Cikk

Várkert Bazár - nyár 2022 A Várkert Bazárban 2022. május 24-én tartott sajtótájékoztatón a programsorozatot és a Várkert Bazár nyári céljait Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese ismertette. Sorozatok rendhagyó szezonzárása Június 13-án Hirtling István szín

Szabad Táncház a Káli-medencében - Pünkösdkor is Kőfeszt! Cikk

Kőfeszt – a Szabad Táncház Augusztus első hetében már negyedik alkalommal lesz Kőfeszt -A nyugalom fesztiválja. Idén azonban a fesztiválon túl már nem csak annak kísérőprogramja, a havonta egy alkalommal megrendezett Folkklub várja az érdeklődőket, hiszen a pünkösdi hétvégén debütál a Kőfeszt – a Szabad Táncház elnevezésű n

Először lép színpadra Magyarországon korunk egyik legjelentősebb karmestere, Christian Thielemann Cikk

Christian Thielemann és a Drezdai Staatskapelle Május 26-án egy több évszázados hagyománnyal rendelkező német zenekar és világklasszis énekesek örvendeztetik meg a szimfonikus zene kedvelőit és a zenei felfedezésre vágyókat. A Drezdai Staatskapelle hangversenyén a Magyarországon első ízben fellépő sztárkarmester, Christian Thielemann vezényleté