Makovecz Imre életműve előtt tiszteleg a Magyar Nemzeti Múzeum Hír

Makovecz Imre 'kerítéskiállítás' - Magyar Nemzeti Múzeum

Hirdetés

Közös kiállítással és installációval emlékezik Makovecz Imre halálának 10. évfordulójára a Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre Alapítvány. Az ’„ég és föld közötti építészet” - MAKOVECZ IMRE 1935-2011’ időszaki kerítéskiállítás a magyar organikus építészet legnagyobb alakja,  Makovecz Imre emléke előtt tiszteleg, halálának 10. évfordulója alkalmából.  A múzeum kerítésén elhelyezett tablókon páratlan életművének egy részét mutatják be. A tárlat egy utazó oszlop installációval is kiegészült, mellyel az építész szellemiségét, munkásságát szeretnék közelebb vinni az emberekhez.

Épületek és idézetek a tablón

Összesen negyvennyolc tablón mutatja be a Kossuth- és Ybl Miklós-díjas magyar építész, Makovecz Imre válogatott életművét a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb tárlata. A Makovecz Imre Alapítvánnyal együttműködésben megvalósult ’„ég és föld közötti építészet” - MAKOVECZ IMRE 1935-2011’ című kerítéskiállításon november 20. és január 15. között megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeum külső kerítésén.

A fotókiállítás – ami a magyar organikus építészet legnagyobb alakja, Makovecz Imre emléke előtt tiszteleg – tablóin a Makovecz által tervezett templomokról, közösségi épületekről készített fotók, mint például a csíkszeredai római katolikus templom, a sevillai magyar pavilon, valamint az egyelőre csak terveken és maketten látható feltámadás temploma mellett Bartók Béla egyetlen, ám világhírű operájának, A kékszakállú herceg várának díszlete, és ezek tervei láthatók. Emellett a látogatók az adott építményhez kapcsolódó idézeteket is olvashatnak a művésztől azzal a céllal, hogy az adott épületen keresztül még jobban megismerhessék magát az embert.

„A képek kiválasztásánál törekedtünk arra, hogy minél átfogóbban mutassuk be édesapám életművét. Úgy hisszük, méltó emléket állítottunk egy nagy művésznek. Ez hatalmas megtiszteltetés, valamint önmagában a Nemzet Múzerumával való együttműködés szimbolikus értékű az alapítvány számára” – mondta Makovecz Pál, a Makovecz Imre Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

Utazó digitális oszlop

A kiállítás másik eleme egy olyan utazó oszlop, mellyel a szervezők a mester szellemiségét, munkásságát szeretnék közelebb vinni az emberkehez. A két és fél méter magas installáció mind a négy oldalán fotók és tervrajzok láthatók Makovecz épületeiről, valamint a falakba épített monitorokon különböző digitális tartalmak, tematikus filmek, légi felvételek engednek betekintést e páratlan életműbe.

Az oszlopot – mely teljesen külön mozog a kiállítástól – még idén az ország nagyobb városaiban, Tatán, Győrben és Székesfehérváron állítják fel két-három hétre egy frekventált, gyakran látogatott helyszínen. Az utazás jövőre is folytatódik, a Múzeum hamarosan újabb városokba juttatja el a tárlatot.

 

Magyar Nemzeti Múzeum

Kapcsolódó

Zsazsa Gabor Múzeum nyílt Budapesten Hír

2022. május 26-án, ünnepélyes keretek között nyitották meg a budapesti ORIGO Filmstúdióban a világ első olyan múzeumát, amelyet Zsazsa Gabor színésznő emlékének ajánlanak. A látogatók mások mellett a művésznő bútorait, ruháit, kitüntetéseit, személyes tárgyait és fotóit is megtekinthetik ezentúl a

Két év után ismét Múzeumok Majálisa a Magyar Nemzeti Múzeumban Hír

Magyar Nemzeti Múzeum Két év kihagyás után újra Múzeumok Majálisa a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Múzeumkertben, ahol május 21. és 22. között több mint 70 múzeum mutatkozik be. A látogatókat napközben gyermekprogramok, tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások és gasztronómiai különlegességek, délután és este ped

Indul a jegyértékesítés a Müpa 2022/23-as évadának programjaira Hír

Müpa - Yuja Wang A Müpa a következő évadban is a világ vezető zenekaraival, karmestereivel és szólistáival várja az érdeklődőket. A nézők az elmúlt hetekben az intézmény által kínált bérletek közül választhatták ki kedvenceiket, most azonban már külön-külön is megválthatják belépőiket az egyes előadásokra és konce

Világhírű Ring ciklusával tér vissza a Budapesti Wagner-napok Hír

Budapesti Wagner-napok 2022 2022-ben immár tizennégy éve annak, hogy a Müpa először mutatta be Fischer Ádám karmester és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara közreműködésével eddigi legnagyszabásúbb, négy estén át zajló produkcióját, Richard Wagner A nibelung gyűrűje című operaciklusát. Hartmut Schörghofer legendá