December a Müpában - Rufus Wainwright, Sons of Kemet, Random Trip és a többiek! Cikk

Az év utolsó hónapjában egymásnak adják majd a színpadot a Müpában a világsztárok. Majd három évvel első magyarországi fellépése után egy karrierjét összefoglaló koncerttel tér vissza Rufus Wainwright. Méltó hangversenyen emlékezünk meg Kodály munkásságáról, érkezik az egyik legizgalmasabb brit jazzformáció, a Sons of Kemet, végre a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe is beköltözik a Random Trip, Csöndkabát címmel zenésít meg verseket Szabó Balázs és bandája, és megismételhetetlen koncertet ad a skandináv zene két kultikus előadója, a Värttinä és Mari Boine.

Hirdetés

Sokak örömére, 2014-es Budapesti Tavaszi Fesztiválos fellépése után visszatér a Müpába korunk egyik legzseniálisabb kortárs dalszerzőjeként ismert Rufus Wainwright.  A nyár folyamán már járt a fővárosban – júniusban a Tháliában Alföldi Róbert rendezésében mutatták be első operáját, a Prima Donnát –, december 21-én viszont csak az övé lesz a főszerep. Közel húszéves zenei munkássága szélesebb spektrumban mozog: diszkográfiájában találhatunk folkalbumot, barokkos díszítésű pop-rock lemezt, Grammy-díjra jelölt Judy Garland-emlékműsort és számtalan filmbetétdalt és. (Moulin Rouge, Shrek, Aviátor, Bridget Jones naplója, Túl a barátságon, Gengszterkorzó stb.) számtalan sikeres együttműködést is. Legutóbbi lemezén Shakespeare-szonetteket zenésített meg, 2018-ban debütál a Hadriánusz római császár életét feldolgozó második operája és ugyancsak a jövő évre tervezi legújabb szólóalbumának megjelenését is, amely a környezetvédelemre, a melegjogi küzdelmekre és a közelmúlt politikai eseményeire reflektál. A decemberi koncert egyfajta visszatekintés lesz erre az igencsak színes életpályára, ahol a saját szerzemények és az ikonikus feldolgozások mellett a jövő zenéjébe is betekinthetünk egy pár dal erejéig.

Szintén 2018-ban jelenik meg az egyik legizgalmasabb brit jazzegyüttes, a karibi, nyugat-afrikai és közel-keleti hangulatokat rockos lendülettel ötvöző Sons of Kemet új albuma. Az ízig-vérig modern, mai témákra és impulzusokra reflektáló kvartettben a tüzes szaxofontémákhoz a kíséretet bombasztikus tuba és egy dobospáros adja. December 6-án a Fesztivál Színházban ebből kapunk egy kis ízelítőt.

A 2008/2009 fordulóján budapesti klubokban indult, heti rendszerességgel megtartott klubestnek induló Random Trip mára „kinőtte” saját kereteit: Budapest legnagyobb koncerthelyszínein, a nagy nyári zenei fesztiválokon és a legjobb vidéki klubokban is egyaránt szívesen látott vendég. Májusban jelent meg első lemezük, december 9-én pedig a Müpába hozzák el a koncertjeikre oly jellemző keretek nélküli zenélés szabadságát.

A százharmincöt éve született Kodály Zoltán szinte valamennyi zeneszerzői énje megmutatkozik az őt ünneplő december 17-i hangversenyen. A népdalokat feldolgozó Kodályt a Fölszállott a páva című népdalra született változatok sora idézi meg, de elhangzik majd a magyar költők verseit megzenésítő kórusművek egyik legszebbike, a Békesség-óhajtás. Legmívesebb kompozíciói közül a Jézus és a kufárok, valamint a latin szövegű Budavári Te Deum csendül fel, gordonkadarabjaiból a jelentős technikai felkészültséget igénylő Szonatina csellóra és zongorára hangzik el, a dalok műfaját pedig a mély férfihangra alkotott, zenekari kíséretes Két ének képviseli.

December 18-án nincs az az északi fény, amely ragyogóbb lehetne a skandináv világzene két kultikus előadójának koncertjénél. Az 1983-ban hagyományőrző ifjúsági csoportként indult Värttinä a finn, míg a norvég Mari Boine a sarkkörön túli lapp hagyomány legismertebb képviselőjeként ad koncertet a Hangversenyteremben.

Szabó Balázs, a multiinstrumentalista énekes és bandája sajátos zenei és szövegvilágot alakított ki, ebbe hívja újra és újra kalandozni követőit. Diákkora óta nagy rajongója az irodalomnak, s régóta zenésít meg klasszikus és kortárs verseket. A „hagyományos, ugrálós” Szabó Balázs Bandája-koncertek mellett Balázs időről időre megmutatja ezt az oldalát is: Csöndkabát című december 29-i estje is megzenésített versekre épül, felidézve az előadó kedvenc magyar költőinek munkásságát.

A Recirquel Újcirkusz Társulat külföldön is egyre nagyobb rajongótábort gyűjt magának, így szinte ünnep, amikor itthon látható a társulat. Decemberben a látványos és nagyszabású, élő zenével kísért, táncosokkal kibővített A Meztelen Bohóc című előadás tér vissza a Fesztivál Színházba négy alkalom erejéig.

A koncertekre jegyek már kaphatóak Müpa jegypénztáraiban és online a www.mupa.hu oldalon.

 

Sajtóanyag: Müpa

Kapcsolódó

Tomorrowland 2018 live - W&W, Steve Angelo, Yves V, Martin Solveig, Coone és még sokan vasárnapra! Cikk

Máris itt vagyunk a Tomorrowland 2018 első hétvégéjének utolsó napjánál, amelyhez természetesen továbbra is dukál az élő közvetítés! A július 22-i adás négy csatornáján olyan fellépők produkcióin csemegézhetünk délután 5 órától, mint Steve Angello, Paul Kalkbrenner, Yves V, W&W, Martin Solveig,

Tomorrowland 2018 live – Armin Van Buuren, Axwell, Galantis, Yellow Claw és Dua Lipa is a mai adásban! Cikk

Természetesen ma is folytatódik a Tomorrowland 2018 élő adása, a tegnap már megtapasztalt, igen kiadós, négy csatornára leosztott formában. Az első hétvége szombati adagjában pedig olyan fellépőket nézhetünk majd a világ bármely pontjáról, mint Armin Van Buuren, Axwell, Nicky Romero, Dimitri Vegas &

Tomorrowland 2018 élő adás – Hardwell, Tiësto, Lil Pump, Jauz és még sokan! Cikk

A mai nappal elkezdődött a világ egyik legnagyobb elektronikus zenei rendezvénye a Tomorrowland, ez pedig egyet jelent azzal, hogy a fesztivál rajongói, akik nem lehetnek ott, legalább pár órát szabaddá tesznek a hétvégén, hogy a 4 csatornára leosztott élő adáson keresztül elmerülhessenek az esemény

Elindult a jelentkezés 3. CEWE FOTÓKÖNYV pályázatra! Cikk

Harmadik alkalommal hirdetik meg a CEWE Fotókönyv pályázatot, amelynek során ezúttal még több, összesen mintegy 2 millió forint értékű nyereménnyel díjazzák a legszebb alkotásokat. Sőt, most minden bátor pályázót megjutalmaznak egy 3000 forintos CEWE-kuponnal is! Ez a megmérettetés azonban nem csa