Müpa: jazzlegendák az őszi szezonra, exkluzív tartalmak a nyárra Cikk

Hirdetés

Jonas Kaufmann, Bobby McFerrin, Chick Corea, Melody Gardot, a Hudson, a King Crimson, Martha Argerich, Joyce DiDonato, Zubin Mehta és a Bécsi Filharmonikusok, Rolando Villazón, Pinchas Zukerman és a Camerata Salzburg: csak néhány azok közül a világsztárok közül, akik a 2017/2018-as évadban a Müpa színpadán nyűgözték le a közönséget. A régió egyik legmodernebb kulturális intézménye márciusban mutatta be különleges, az épületet 360 fokban megjelenítő VR-filmjét, a nagy sikerű Budapesti Wagner-napokon debütált az eseménysorozat új, hangképelemző szoftver segítségével készült különleges arculata, a nyárra pedig ingyenesen megtekinthető exkluzív online tartalmakkal, hangfelvételekkel és videóanyagokkal készül.

„Hatalmas büszkeség számunkra, hogy nem csak a művészeti élet kiválóságai, a hazai alkotók és a világsztárok biztosítanak minket arról, hogy "szeretnek itt lenni", de a közönség is évadról évadra  megajándékoz minket lelkesedésével és bizalmával. Immár közel 15.000 tagot számlál Müpa+ hűségprogramunk, és idén minden eddiginél több, rekordszámú bérletet adtunk el jövő évad előadásainkra” – fogalmaz Káel Csaba vezérigazgató a 2017/2018-as évad kivételes eredményei kapcsán.

A klasszikus zenei nagyságok közül Budapestre látogatott például Jonas Kaufmann, aki Diana Damrau szoprán társaságában tért vissza a Müpába. A világ legelismertebb zenekarai világklasszis szólisták kíséretében léptek a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára: itt volt többek között Leonidasz Kavakosz és a Lipcsei Gewandhaus Zenekara, Pinchas Zukerman és a Camerata Salzburg, Lars Vogt és a Royal Northern Sinfonia, illetve Piotr Anderszewski és a Skót Kamarazenekar is. Persze nem maradtak el az igazi kuriózumokat felvonultató könnyűzenei, világzenei és jazzkoncertek sem: mások mellett Dianne Reeves, Bobby McFerrin és a King Crimson adott teltházas koncertet, a hazai könnyűzene legjobbjai közül válogató Hey, June! fesztiválon pedig többek közt az Elefánt és Antonia Vai nyűgözte le a nézőket. De hatalmas érdeklődés kísérte a Recirquel Újcirkusz Társulat produkcióit, a népszerű Metropolitan-közvetítéseket és az irodalmi esteket is.

A 2018/19-es évadban pedig olyan világsztárokkal folytatódik a sor mint Sir John Eliot Gardiner, Sir Simon Rattle, Gyenyisz Macujev, Midori, Olga Peretyatko, Baráth Emőke és Philippe Jaroussky, Várdai István, Michael Volle és az Akademie für Alte Musik Berlin, Father John Misty, vagy épp a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében érkező Ólafur Arnalds és a King's Singers.

A Müpa 2018 márciusában mutatta be Teremről teremre című, virtuálisvalóság-technológiával készült házbemutató filmjét, amely lehetővé teszi, hogy a látogatók VR-szemüveg segítségével 360 fokban barangolják be a Müpa épületét, illetve bepillanthassanak egy-egy izgalmas előadásba. A családi és ifjúsági programok sora idén gyerekeknek készült interaktív zenei VR-játékkal bővült, a hatalmas érdeklődésre való tekintettel a VR-játék második része a 2018/2019-es évadban mutatkozik be.

A közönség persze a nyári szünetben sem marad Müpa-élmény nélkül: július 3-tól augusztus 31-ig ingyenesen és regisztráció nélkül érhető el több mint 60 koncert és előadás rögzített változata, illetve a Digitális Irodalmi Gyűjtemény hangfelvételei.

A nyári pihenő után augusztus 20-tól pedig újra nyitva áll majd a Müpa: a Jazz0820 keretében lendületes jazz köszönti a nemzeti ünnepet és az új évadot, augusztus 24-től 26-ig pedig ismét jön a nyárzáró New Orleans Swingfesztivál, amely ezúttal is kiváló zenészekkel és felejthetetlen koncertekkel vezeti fel a szezont.

További információk >>>

 

Sajtóanyag: Müpa

Kapcsolódó

Müpa Kultúr Kültér: kihagyhatatlan koncertek, téli mesevilág és jégpálya Cikk

Radics Gigi és Szőke Nikoletta, a Fool Moon, a Kolompos, a Besh o droM, a Firkin, Malek Andrea, Danics Dóra, na meg a Cimbaliband és a Group’n’Swing. December 2-től újra koncertekkel, jégpályával, karácsonyi hangulattal és különleges ünnepi előadásokkal várja a látogatókat a Müpa Kultúr Kültér. A

Lemezjátszó: Ferenczi Gyuri és Lóci is egy-egy kultikus lemezről szakért az év végén Cikk

A hazai könnyűzene egyik nagyja és egy feltörekvő tehetsége is a Lemezjátszó programsorozat vendége lesz az év végén. Ferenczi Gyuri és Csorba Lóránt, azaz Lóci egy-egy kultikus albumról értekezik majd Horváth Gergellyel Budapesten, a B32 Galéria és Kultúrtérben. A Lemezjátszó programsorozat másf

Más közösségek nyitottságára tanít a belvárosi galéria Cikk

Különleges, gyerekeknek és fiataloknak szóló programsorozattal igyekszik a részvevők nyitottságát, érdeklődési körét tágítani a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria – derült ki a Városok jövője - közösségek művelődése című szakmai konferencián. A rendezvényen kizárólag kis területű, azaz

ZZ Top, Foreigner és Richie Kotzen közös koncert a szomszédban! Cikk

Az osztrák Clam live már évek óta egy biztos helye a nívós nyári koncertemének begyűjtésének, amire a jelek szerint 2019-ben is minden esélyünk meglesz! A látványos helyszín nyári programasorának egyik csúcspontját élhetjük át június 29-én, amikor az amerikai rocklegenda ZZ Top lép majd fel, olyan