Müpa: jazzlegendák az őszi szezonra, exkluzív tartalmak a nyárra Cikk

Hirdetés

Jonas Kaufmann, Bobby McFerrin, Chick Corea, Melody Gardot, a Hudson, a King Crimson, Martha Argerich, Joyce DiDonato, Zubin Mehta és a Bécsi Filharmonikusok, Rolando Villazón, Pinchas Zukerman és a Camerata Salzburg: csak néhány azok közül a világsztárok közül, akik a 2017/2018-as évadban a Müpa színpadán nyűgözték le a közönséget. A régió egyik legmodernebb kulturális intézménye márciusban mutatta be különleges, az épületet 360 fokban megjelenítő VR-filmjét, a nagy sikerű Budapesti Wagner-napokon debütált az eseménysorozat új, hangképelemző szoftver segítségével készült különleges arculata, a nyárra pedig ingyenesen megtekinthető exkluzív online tartalmakkal, hangfelvételekkel és videóanyagokkal készül.

„Hatalmas büszkeség számunkra, hogy nem csak a művészeti élet kiválóságai, a hazai alkotók és a világsztárok biztosítanak minket arról, hogy "szeretnek itt lenni", de a közönség is évadról évadra  megajándékoz minket lelkesedésével és bizalmával. Immár közel 15.000 tagot számlál Müpa+ hűségprogramunk, és idén minden eddiginél több, rekordszámú bérletet adtunk el jövő évad előadásainkra” – fogalmaz Káel Csaba vezérigazgató a 2017/2018-as évad kivételes eredményei kapcsán.

A klasszikus zenei nagyságok közül Budapestre látogatott például Jonas Kaufmann, aki Diana Damrau szoprán társaságában tért vissza a Müpába. A világ legelismertebb zenekarai világklasszis szólisták kíséretében léptek a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára: itt volt többek között Leonidasz Kavakosz és a Lipcsei Gewandhaus Zenekara, Pinchas Zukerman és a Camerata Salzburg, Lars Vogt és a Royal Northern Sinfonia, illetve Piotr Anderszewski és a Skót Kamarazenekar is. Persze nem maradtak el az igazi kuriózumokat felvonultató könnyűzenei, világzenei és jazzkoncertek sem: mások mellett Dianne Reeves, Bobby McFerrin és a King Crimson adott teltházas koncertet, a hazai könnyűzene legjobbjai közül válogató Hey, June! fesztiválon pedig többek közt az Elefánt és Antonia Vai nyűgözte le a nézőket. De hatalmas érdeklődés kísérte a Recirquel Újcirkusz Társulat produkcióit, a népszerű Metropolitan-közvetítéseket és az irodalmi esteket is.

A 2018/19-es évadban pedig olyan világsztárokkal folytatódik a sor mint Sir John Eliot Gardiner, Sir Simon Rattle, Gyenyisz Macujev, Midori, Olga Peretyatko, Baráth Emőke és Philippe Jaroussky, Várdai István, Michael Volle és az Akademie für Alte Musik Berlin, Father John Misty, vagy épp a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében érkező Ólafur Arnalds és a King's Singers.

A Müpa 2018 márciusában mutatta be Teremről teremre című, virtuálisvalóság-technológiával készült házbemutató filmjét, amely lehetővé teszi, hogy a látogatók VR-szemüveg segítségével 360 fokban barangolják be a Müpa épületét, illetve bepillanthassanak egy-egy izgalmas előadásba. A családi és ifjúsági programok sora idén gyerekeknek készült interaktív zenei VR-játékkal bővült, a hatalmas érdeklődésre való tekintettel a VR-játék második része a 2018/2019-es évadban mutatkozik be.

A közönség persze a nyári szünetben sem marad Müpa-élmény nélkül: július 3-tól augusztus 31-ig ingyenesen és regisztráció nélkül érhető el több mint 60 koncert és előadás rögzített változata, illetve a Digitális Irodalmi Gyűjtemény hangfelvételei.

A nyári pihenő után augusztus 20-tól pedig újra nyitva áll majd a Müpa: a Jazz0820 keretében lendületes jazz köszönti a nemzeti ünnepet és az új évadot, augusztus 24-től 26-ig pedig ismét jön a nyárzáró New Orleans Swingfesztivál, amely ezúttal is kiváló zenészekkel és felejthetetlen koncertekkel vezeti fel a szezont.

További információk >>>

 

Sajtóanyag: Müpa

Kapcsolódó

Zenei férc-kompozíciók téren időn át: Soharóza koncert az Óbudai Társaskörben Cikk

2019. február 23-án hallható a Soharóza Szerkezetek c. koncertje az Óbudai Társaskörben. A 10 éves kísérleti kórus előadásainak visszatérő elemei az olyan férc-kompozíciók, amelyeket különböző, esetenként teljesen eltérő stílusú zeneművekből hoznak létre saját feldolgozásban. A „Szerkezetek” elnev

Lemezbemutatók és rég nem látott ismerősök tavasszal a Müpában Cikk

Szinte kivétel nélkül minden hazai zenekar karrierje meghatározó mozzanatának tartja, amikor a Müpa – akár a Fesztivál Színház, akár a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem – színpadán lép fel. 2019-ben pedig újabb zenekarok csatlakozhatnak az impozáns névsorhoz. Régi ismerősként tér majd vissza Ri

A PASO a Kéknyúllal nyitja a 2019-es koncertszezont Cikk

Kétségtelen, hogy a hatvanas években a jamaicai ska zenére az amerikai soul erőteljesen hatott, hiszen egyes zenetörténészek szerint ennek köszönhető a rocksteady kialakulása. Arra azonban kevés példát találunk, hogy soul és funk zenészek – a fúvósokon kívül – ska zenekarokkal működtek volna együt

Februárban a fővárosban is bemutatkozik a Veresegyházi Művésztelep! Cikk

2019. február 11-én nyílik meg a két éve működő Veresegyházi Művésztelep első budapesti kiállítása a Kóka Galériában. A Kállai András által vezetett, tíznél is több képzőművészt tömörítő csoportosulás az elmúlt két évben Veresegyházon hozott létre formációt a közösségi alkotásra, most tőlük láthat