Új lemezével jön Mark Guiliana és a Portico Quartet a Müpába Esemény

mupa_fejlec

A dobfenomén Mark Guiliana saját quartettjének élén érkezik a Fesztivál Színházba, az április 24-i koncert előtt pedig workshopon osztja meg szenvedélyét az erre nyitott rajongókkal és zenészekkel. Nem először jár nálunk az angol Portico Quartet, akik egy stílusbeli kitérő után negyedik lemezükkel nemcsak a jazzes hangzáshoz térnek vissza, de a Müpába is.

Hirdetés

Mi lesz az eredmény, ha összeadjuk Elvin Jones és Art Blakey hard bop dobmestereket egy nyolcvanas évekbeli Roland 808-as dobgéppel, az így kapott eredményt elosztjuk J Dillával, majd mindezt megszorozzuk Squarepusherrel? A válasz: Mark Guiliana - állítja a vezető brit programmagazin, a Time Out London. Ennél pontosabban talán maga Guiliana sem tudná megfogalmazni a saját maga által kreált jelenséget. Kifinomult technikája, párját ritkítóan színes és kreatív játékmódja messze kiemeli zenésztársai közül. Az elmúlt évtizedben hat kontinenst turnézott végig, több mint 30 albumon működött közre és olyan zenészóriásokkal játszhatott együtt, mint a jazzbőgős Avishai Cohen, a szaxofonos Donny McCaslin, a gitárfenomén John Scofield, a Soundgarden és a Pearl Jam dalszerző-dobosa Matt Cameron, vagy éppen az utánozhatatlan David Bowie, aki a Blackstar album - ami végül a legendás zenész utolsó lemeze lett - felvételére hívta meg Guilianat.  Brad Mehldauval közös, Mehliana nevű formációját pedig Grammy-díjra is jelölték. Ráadásul még a negyvenet sem töltötte be! A Modern Drummer szaklap nem véletlenül nevezte tavaly generációja legbefolyásosabb dobosának.

A Mark Guiliana, Chris Morrissey, Jason Rigby, Fabian Almaza összetételű Mark Guiliana Jazz Quartet 2015-ben kiadott első, Family First című albumának hangzását a JazzTimes nemes egyszerűséggel úgy jellemezte, mintha „Tony Williamset hallanánk Dave Grohlon átszűrve.” A tavaly szeptemberben megjelent Jersey-vel a négyes visszatér az akusztikus hangzáshoz. Guiliana szerint a tradicionális dob-bőgő-szaxofon-zongora felállás egyfajta kihívás a zenekarnak: mennyire tudnak kreatívak maradni ebben a behatárolt közegben, mennyi szabadságot és kísérletezést találnak a határok közt? Filozófiájához az is hozzátartozik, hogy turnék alkalmával csak a cintányérokat viszi magával. „Minden este más dobon játszom, és bármennyire szeretem a saját felszerelésem, besétálni egy terembe és látni milyen lesz az esti felállás mindig izgalommal tölt el. Olyan ez, mint egy személyes kihívás, hogy hogyan tudom átadni magam úgy, hogy arra büszke legyek. Ha nem sikerül, az sosem a hangszer hibája. Az én munkám, hogy kihozzam a legjobbat abból, ami van. Ebbe pedig beletartozik az is, hogyan tudom bejátszani a termet” – mesélte nemrég a Drummer’s Journalnak.  Április 24-i koncertje előtt 1 órás workshopot is tart, ahol nemcsak kérdésekre válaszol, de gyakorlatban is megmutatja, miért ő a világ egyik legjobb dobosa.

Május 12-én immár másodszor lép fel a Müpában az angol Portico Quartet. Az instrumentális zenekar a jazz, az elektronika, az ambient és a minimalizmus között kalandozik nagy sikerrel, és a szaxofon, basszus, élő dobok, valamint elektronikus alapok mellett a HANG nevű, UFO formájú acél ütőhangszer hipnotikus hangzására épít. A 2005-ben egyetemi barátokból alakult zenekar első sikereit utcazenészként aratta a londoni Southbank negyed utcáin. 2007-es, debütáló Knee-Deep in the North Sea című albumukat Mercury-díjra jelölték, a Time Out pedig az év legjobb jazz, folk és világzenei albumának választotta a megjelenés évében. Ezután karolta fel őket a Pink Floyd, a Radiohead és a The Stone Roses legendás rockproducer-hangmérnöke, John Leckie és jelent meg először 2009-ben az Isla, majd 2012-ben a Portico. Utóbbi anyagával jártak a Müpában is. Időközben Nick Mulvey elhagyta a csapatot, ám a három eredeti tag számos vendégénekessel kiegészülve – mint az indie-rock banda Alt-J vagy épp az elektro-pop sztár Jamie Woon, akivel egyetemistaként lakótársak voltak – szimplán Portico néven rögzítették az addigitól egészen eltérő hangzású Living Fields albumot. A stílusbeli kitérő után, és Keir Vine-nal kiegészülve tavaly visszatértek a régi névhez és hangzáshoz, és megjelent a sorrendben negyedik Portico Quartet lemez, az Art in the Age of Automation, amit minden szakmai fórum kitörő lelkesedéssel fogadott. A Cinematic Orchestra-, Efterklang-, Alt-J- és Radiohead-rajongóknak egyformán ajánlott kvartett hat év után tér vissza Budapestre.

Mark Guiliana workshop

  • árpilis 24. kedd 18:00 –19:00, Fesztivál Színház

Mark Guiliana Jazz Quartet

  • árpilis 24. kedd 20:00 – 22:00, Fesztivál Színház

Portico Quartet

  • május 12. 20:00 – 22:00, Fesztivál Színház

 

Sajtóanyag: Müpa

Kapcsolat

Kapcsolódó

nagyon_balaton_2018_fejlec
nagyon_balaton_2018_logo

Nagyon Balaton 2018 koncertek Esemény

Ákos kompkoncert 2018 időpont

2018 Sep 08
Random Trip, Apey, Band of Streets – 05.19, Tihany, PIAC placc Indítsd a forró évszakot pünkösdkor a nyár első lángosával, fröccsével és szabadtéri koncertjével a Tihanyi PIAC placcon! A MOL Nagyon Balaton programsorozat nyitóbuliján május 19-én balatoni vendéglátók, zenei programok és igazi nyári

punnany_karneval_2018_fejlec

Punnany Szülinapi Karnevál a Budapest Parkban Esemény

Punnany Szülinapi Karnevál 2018, Budapest Park időpont

2018 Jul 22
Dupla évfordulón éltethetjük a Punnany Massif-ot július 21-én a Budapest Parkban!  A két bűvös szám pedig a 15 – hiszen már ennyi éves hazánk egyik legnépszerűbb zenekara – és a 21, ugyanis, szinte hihetetlen, de pontosan a 21. parkos Punnany-koncertre rophatjuk majd júliusban! A fennállásának tize

klassz_a_parton_2018_fejlec

Klassz a pARTon! 2018 Esemény

Klassz a pARTon! 2018 időpont

2018 Jul 22
Nyáresti, vízparti koncertjeink alapítója és házigazdája Érdi Tamás Prima Primissima díjas zongoraművész, aki  2018-ban a Kulturális Örökség Európai Évének Nagykövete. Fesztiválunk pedig elnyerte az Év hivatalos rendezvénye címet. Ezúttal nemcsak nagyszerű külföldi művészekkel bővítjük hazai híressé

satriani_koncert_2018_track_fejlec

Joe Satriani koncert a Track-ben Esemény

Joe Satriani koncert 2018 időpont

2018 Jul 23
Az évindító G3 turné után a gitáros-legenda Joe Satriani szólóban is nyom egy kört és az önálló koncertek sorát nyitó kanadai dátumok után nem csak Európába is visszalátogat, de Budapestre is beiktat egy megállót, és 2018. július 23-án a Barba Negra Track színpadán is bizonyságot ad tehetségéről!