Időszaki tárlat nyílt a tiranai Nemzeti Történeti Múzeumban, a balkáni-magyar kulturális évad keretében Hír

Hirdetés

2019. október 2-án a balkáni-magyar kulturális évad keretében, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium, valamint más magyarországi kulturális intézmények közreműködésével időszaki tárlat nyílt a tiranai Nemzeti Történeti Múzeumban, „A Fehér Rózsa – Geraldine” címmel. A kiállítás létrehozását a Magyar Nemzeti Múzeum társkurátori tevékenységgel támogatta.

Az albániai bemutató előzményét a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum 2017. október 19-e és 2018. január 7-e között, az Albán Nagykövetséggel együttműködésben megrendezett, „Magyarország fehér rózsája – Geraldine” című kamara-kiállítása jelentette. A mostani tárlat a tiranai múzeum épületének két helyszínén, a központi fogadócsarnokban és az első emeleti kiállító térben mutatkozik be.

Az évad megnyitó ünnepségére a tiranai Nemzeti Történeti Múzeum előcsarnokában kerül sor, 2019. október 2-án. Az ebből az alkalomból, MNM közreműködéssel létrehozott nagyszabású díszlet elemei az 1938 áprilisában albán királynévá emelkedő magyar grófkisasszony, Apponyi Geraldine (1915–2002) életéből vett ismert és kevésbé ismert pillanatokat elevenítenek fel.

Maga az előcsarnok-kulissza több méteresre felnagyított, ikonikus, kiterített kártyapaklira emlékeztető elrendezésben látható fotográfiákból, és izgalmasan sokszínű, különböző textúrájú anyagokból kreált könnyű drapéria-installációra vetített archív filmfelvételekből áll. A lengő drapériák a virágról-virágra szálló lepke mintájára érzékeltetik az albán uralkodó pár országlásának rövidségét és 1939-től évtizedekig tartó emigrációjuk folytonos „úton levésének” élményét. A főbb elemek utalnak a díszlettel párhuzamosan berendezett, első emeleti kiállításban megtekinthető eredeti műtárgyakból, és a témához illeszkedő másolatokból alkotott tematikus kiállításra.

Az első emeleti kiállítás koncepciója jóllehet kitér rá, és új tartalommal egészíti ki, mégis némileg elvonja a látogatók tekintetét a már ismert esemény, Geraldine I. Zog albán királlyal kötött esküvőjéről (Tirana, 1938. április 25–27.), hogy az életrajz korábban kevésbé hangsúlyozott mozzanataira irányítsa azt. A tárlat fő vonulatát egy hagyományos, kronológiai megközelítésű alaptörténet adja. A közönség nagyrészt levéltári anyagokon és másolataikon keresztül megismerheti Geraldine családjának, az Apponyiaknak régi időkre visszanyúló históriáját, benyomást szerezhetnek a nagyapponyi kastély egykori csodás berendezéséről és vendégeiről. Eközben szemük előtt bontakozik ki Geraldine áldozatokat vállaló felnőtt nővé válásának és rangemelkedésének lépései, a zebegényi Virágegyletben és Pressbaumban eltöltött évek, a különböző szerep-vállalások, majd a királyi család emigrációja egy-egy jelenetének bemutatásán keresztül. Geraldine természetes szépsége, egyszerre vonzó és visszafogott viselkedése, nem különben a jelleméből fakadó kedvesség szerethetővé tette mindenütt, ahol hosszú élete során megfordult, ma is élő emlékezettel megajándékozva hazánkat és Albánia országát egyaránt.

A előcsarnok díszlete 2019. október 2. és 17. között, az első emeleti tematikus kiállítás október 2. és 30. között tekinthető meg, a tiranai Nemzeti Történeti Múzeumban.

 

Magyar Nemzeti Múzeum

 
 

Kapcsolódó

Online formában és ingyenesen, de lesz Budapesti Tavaszi Fesztivált 2021-ben is! Hír

Budapesti Tavaszi Fesztivál 2021 Húsvét után, április 9-18. között rendezi meg a Budapest Brand nZrt. a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF), amely idén ingyenes lesz és 10 napon át online formában jelentkezik. A szervezők ezzel a kulturális élménysorozattal segítenek a hónapok óta korlátozások között élők számára elviselni a b

Ők lesznek a Showszínház rekorder operett turnéjának művészei Hír

Shoszínház - Operett turné 2021 A Budapesti Showszínház közzétette, kik azok a művészek, akik részt vállaltak az Operett Százszor elnevezésű országjárásban, amely augusztus 9-én indul és száz magyar településen áll meg ötven nap leforgása alatt. Az Operett Százszor c. különleges és minden ízében hungarikum utazásnak nemes célja

50 nap alatt 100 operett koncert - világrekord nyári turnéra készül a Budapesti Showszínház Hír

Budapesti Showszínház - Operett Karaván 2021 50 nap alatt 100 hazai településen adnak ingyenes operett koncertet a Budapesti Showszínház művészei idén nyáron. Az Operett Karaván világrekord-kísérlete egy egyedi, külön erre a célra kialakított mozgó kaminonszínpad segítségével valósul majd meg. A száz helyre ezidáig 102 település jelentkezett

Fizikailag zárva, digitálisan nyitva lesz a Nemzeti Múzeum Hír

Magyar Nemzeti Múzeum karantén A COVID-19 második hullámával járó, szigorodó korlátozások értelmében 2020. november 11-től a Magyar Nemzeti Múzeum és tagintézményei (Semmelweis Orvostörténeti Múzeum és Levéltár, Esztergomi Vármúzeum, Balassa Bálint Múzeum, Babits Mihály Emlékház, sárospataki Rákóczi Múzeum, visegrádi Mátyás Kir