MuseumDigit Konferencia a Magyar Nemzeti Múzeumban Cikk

 
Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja (OMMIK) idén hatodik alkalommal rendezi meg a múzeumi digitalizációról, a kulturális adatok felhasználási lehetőségeiről, a digitális kompetenciáról és kiállítási technikákról szóló nemzetközi konferenciát.
 
A regionális konferencia a múzeumi szakmának és társszakmáknak, cégeknek szóló rendezvény. Célja, hogy nemzetközi kitekintést nyújtson a múzeumi világ fontos kérdéseiről az alábbi témákban:
  • digitalizálási stratégiák és eljárások a GLAM szektorban
  • digitális kompetencia fejlesztési lehetőségek, tapasztalatok, eredmények
  • digitális átállás a múzeumi világban
  • új technológiák használata a múzeumi kutatásban és bemutatásban
  • Europeana és más kulturális aggregációs megoldások
  • kulturális örökségi adatok felhasználása, elérhetővé tétele és megjelenítése
A kétnapos rendezvény 200 fős közönségének nemzetközi és magyar előadók bemutatják többek között a kulturális intézmények digitális stratégiáit (Kati Price, V&A Museum és Daffyd James, National Museum Wales), egy francia múzeumban működő komplex AR (Augmented Reality, kiterjesztett valóság) alkalmazást (Magali Mallet, Airborne Museum), a médiaművészeti megőrzésének nehézségeit (Kónya Béla, Ludwig Múzeum), a kulturális aggregáció eddigi eredményeit és kihívásait (Douglas McCarthy, Europeana, Kómár Éva, Magyar Nemzeti Múzeum OMMIK), valamint a digitális kompetencia fejlesztés lehetőségeit (Eva Fog, DigiPippi; Dr Főző Attila, Digitális Pedagógiai Módszertani Központ).
 
Idén a MuseumDigit konferencia vendége az ICOM (International Council of Museums) nemzetközi szakbizottsága, az ICOM CIDOC (International Committee for Documentation), a szervezet tevékenységéről Prof. Monika Hagedorn-Saupe elnökasszony tart előadást.
A konferencia teljes ideje alatt a múzeumi fejlesztéseket kiszolgáló cégek, mint kiállítók is jelen lesznek, bemutatva újításaikat, terveiket valamint egy kerekasztal beszélgetés során szakterületüket és sikeres együttműködéseik hátterét is megismerheti a közönség.
 
A konferencia extra napján, november 29-én workshop programok várják az érdeklődőket, ahol az előző két nap elméleti előadásainak ismereteit a gyakorlatba is kipróbálhatják a résztvevők: megismerhetik és használhatják digitalizálási eszközöket és fejlesztéseket valamint saját kreativitásukat is előhívva együttműködhetnek kollégákkal és szolgáltató cégekkel.
 

MuseumDigit Konferencia 2018 részletes program >>>

 

Magyar Nemzeti Múzeum
 

Hirdetés

Kapcsolódó

Komolyzenei koncerttel emlékezik a Nemzeti Múzeum gróf Széchényi Ferencre Cikk

Dubóczky Gergely. Fotó: Felvégi Andrea 1802. november 25-én gróf Széchényi Ferenc a magyar nemzetnek ajándékozta tudományos gyűjteményét, így ezt a dátumot tekintjük a Magyar Nemzeti Múzeum alapításának. Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója 2017-ben hagyományteremtő szándékkal indította el az alapító, gróf Széchényi Fer

Virtuális térbe költözik a jubileumi Múzeumok Majálisa Cikk

Múzeumok Majálisa 2020 2020. május 15-16-án ünnepelte volna a Magyar Nemzeti Múzeum a 25. Múzeumok Majálisát a Múzeumkertben. Az MNM és az egész múzeumi szféra nagy erőkkel készült erre a jeles alkalomra, hiszen ez az egyik legfontosabb közösségi esemény a múzeumok életében. Az idei 25. évfordulón azonban a világjárván

Online tárlatvezetés: Rotschild Klára - divatkirálynő a vasfüggöny mögött Cikk

Rotschild Klára - online tárlatvezetés A Magyar Nemzeti Múzeum Rotschild Klára életét és munkásságát bemutató időszaki kiállítását hétről hétre új kurátori vezetésen keresztül ismerheti meg a közönség a múzeum YouTube csatornáján. Az új epizódok szombat reggelente jelennek meg 11 héten keresztül. A Magyar Nemzeti Múzeum a társintézmén

Múzeumozz a szobádból! -Virtuális séta a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításain Cikk

Sokan nem gondolnak bele, hogy milyen munka folyik egy muzeális intézményben. Felmerülhet az a kérdés, hogy mit adhat a múzeum egy olyan helyzetben, amikor az emberek többségének nincs lehetősége arra, hogy kiállítást látogasson? Milyen kész online tartalmakat tud egy múzeum kiajánlani? Hogyan tud