Nagy évfordulók és kerek számok a Nemzeti Filharmonikusok 2023-2024-es évadában Cikk

Nemzeti Filharmonikusok

Hirdetés

A 2023-as év a nagy évfordulók, a kerek számok éve. Csak úgy röpködnek a jubileumi százak, százötvenek, kétszázak. Petőfi születésének, nemzeti Himnuszunk keletkezésének 200. évfordulóját ünnepeltük januárban, Buda, Óbuda, Pest egyesülésének 150. születésnapja lesz november 17-én. De nemcsak az irodalomnak és a történelemnek, hanem a zenei életnek is vannak ünnepeltjei. Éppen 100 évvel ezelőtt mutatkozott be közönségének a Nemzeti Filharmonikus Zenekar elődje, a Székesfővárosi Zenekar. Száz év nagy idő, és ez az intézményi kontinuitás, amelyet a zenekar képvisel, a vihar dúlta Közép-Európában különleges jelentőséggel és értékkel bírt.

A Nemzeti Filharmonikusok 2023-2024-es évadja igazán különleges zenei élményt tartogat. A klasszikus, jól ismert bérletek mellett továbbra is lesz Próbatermi vendégség és újdonságnak számító operabérlet.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar hagyományosan egy nappal Bartók Béla halálának évfordulója előtt (szeptember 25.) tartja évadnyitó hangversenyét, így tisztelegve a „tiszta forrás” zeneszerzőjének munkássága előtt. Ezúttal Bartók amerikai emigrációban született remekműve, a Concerto szólal meg, előtte pedig olyan francia alkotók (Debussy és Ravel) opusai, akiknek munkásságát Bartók ismerte és nagyra becsülte.  A Ferencsik-bérlet koncertjein a Zeneakadémián Mozart és Haydn művei csendülnek fel, egyebek mellett Mozart négy utolsó nagy szimfóniája (a Prágai, az Esz-dúr, a g-moll és a Jupiter-) is. Vashegyi György mellett a zenekart két vendégkarmester, Stephan MacLeod és Francois Leleux irányítja majd, a francia karmester oboán is közreműködik.

A Pászti- és a Kocsis-bérletek mellett Opera elnevezéssel új bérlet is indul a jövő szezonban, ebben szerepel Verdi Aida című műve Riccardo Frizza vezényletével, valamint Édouard Lalo spanyol származású francia zeneszerző Ys királya és Puccini Manon Lescaut-ja.

Lesznek bérleten kívüli koncertek is, amelyek jórészt különleges alkalmakhoz kapcsolódnak: ilyen a Kocsis Zoltán-emlékkoncert november 6-án, vagy a Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendezendő hangverseny a Pesti Vigadóban, ahol ugyanaz a műsor hangzik el ugyanazon a napon, mint a főváros 50. születésnapját ünneplő egykori eseményen: Dohnányi Ernő ünnepi nyitánya, Bartók Béla Táncszvitje, valamint Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusa, ezúttal Záborszky Kálmán, Keller András és Vashegyi György vezényel.

A 2023-as évet pedig a hagyományos karácsonyi hangverseny koronázza meg, ami zenei időutazást ígér a 300 évvel ezelőtti Lipcsébe.  

Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertek, jegyek >>>

 

Nemzeti Filharmonikus Zenekar 

Kapcsolódó

Nemzetközi sztárzenekarok, világklasszis szólisták és megismételhetetlen együttműködések 2024-ben a Müpában Cikk

Béla Fleck - Müpa 2024 Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is, szimfonikus koncerttel készül az Aurevoir., sőt

Spanyol-magyar fesztivál búcsúztatja a szeptembert a Palotanegyedben Cikk

Luz Casal A spanyol zene és tánc, a gasztronómia, valamint különleges művészeti és a kulturális élmények kapnak főszerepet szeptember 30-án és október 1-jén a Palotanegyedben. Az esemény fő fellépője Luz Casal, világhírű spanyol énekesnő. A minifesztivállal, amely a Spanyol Nagykövetség és a Cervantes Intéz

Egész napos élménykavalkáddal vár a Múzeumkertben az ingyenes PONT Fesztivál Cikk

Bassekou Kouyate Október 14-én, szombaton a Ballet Camara különleges zenés felvonulásával indul a PONT Fesztivál egy napja, amit a Grammy-díjas Bassekou Kouyate koncertje, Jobarteh Kunda zenés meseelőadása, valamint zenés, táncos és kézműves workshopok tesznek teljessé. Nyugat-Afrika világát a Liszt Ünnep Nemzetkö

Formabontó cirkuszi előadások 2023 őszén Veszprémben Cikk

Formabontó cirkuszi előadások Veszprémben Ritkán látható, rendkívül izgalmas és látványos cirkuszi előadássorozat varázsolja el a nagyérdeműt Veszprém különböző terein a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként az elkövetkező napokban. Az ingyenes programfolyam vasárnap, az Óváros téren indult, de a java még ezut