Nagy sikerrel zajlott a 15. Design Hét Budapest Cikk

Hirdetés

Budapesten százötven, az öt vidéki partnervárosban pedig további száz programmal várta az érdeklődőket az idei Design Hét október 5. és 19. között. A rendezvénysorozat nagy sikert aratott mind a nagyközönség, mind a szakma körében. Bár a fesztivál hivatalosan véget ért, néhány kiállítás még látogatható a fővárosban, és országszerte is akad még program.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala védnökségével, a Magyar Formatervezési Tanácsszervezésében megvalósuló Design Hét Budapest idén ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját. Bebizonyosodott: a rendezvény nem csupán a kreativitás ünnepe, gazdaságformáló szerepe is legalább olyan jelentős. Erről tanúskodik a látogatói érdeklődés alakulása is. Túljelentkezés jellemezte azokat az eseményeket, ahol a kreatív tevékenység vállalkozás keretében való hasznosításáról, vagy éppen az ehhez szükséges tőkebevonás mikéntjéről, illetve a céges és egyéni sikertörténetekről volt szó. Ilyen volt például a teltházzal megtartott Kockázati tőke a kreatíviparban konferencia, ahol a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának szakértői és a befektetői területen érintett meghívottjai beszéltek a találmányok, formatervek és egyéb szellemitulajdon típusok védelmének fontosságáról, valós vállalati példák megidézésével. Az előadások után a kiválasztott designvállalkozásoknak lehetőségük nyílt pitch-elésre is, azaz ötletüket, cégüket rövid prezentáció formájában mutathatták be a befektetőknek.

Szintén óriási sikert aratott a Magyar design a német autóiparban című kerekasztal-beszélgetés, mely a fesztivál díszvendég országa: Németország és a hazai designerek kapcsolatát vizsgálta. A jubileum kapcsán a Zipernowsky-házban megrendezett Mission: Design beszélgetéssorozat estjei tartalmas szakmai beszélgetéseknek és találkozásoknak adott teret, melyeken a design jövőjéhez kapcsolódó témakörökről esett szó, úgy mint az aktuális társadalmi változások, a biotechnológia, az élményvásárlás vagy éppen a jövő oktatása. Számos látogatót vonzottak a Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj idei díjazottjait és pályázóit bemutató kiállítások, valamint a kortárs német ipari formatervezésre fókuszáló Fresch! tárlat is.

A hivatalos megnyitó előtt szeptember 28-án lezajlott a Jövő most! designkonferencia, ami a mesterséges intelligencia fejlődése által létrejövő kihívásokat járta körül, különös tekintettel az ember lehetséges szerepére és súlyára. Nagy sikert arat a Kozma Lajos emlékére nyílt Kozma Klasszik kiállítás, ahol a 70 éve elhunyt építész és bútortervező alkotói pályájának egy szeletét ismerhetik meg a látogatók.

Hungexpo OTTHONDesign Ősz kiállítása keretében megrendezett Hova Tovább? iskolabörze a kreatívipar felé orientálódó diákok körében volt népszerű, hiszen egy helyen nyílt módjuk a tervezői szakirányokon elérhető továbbtanulási lehetőségek iránt érdeklődőknek a magyar közép- és felsőoktatás teljes palettáját áttekinteni.

Habár a nemzetközi sztárvendégek – Sebastian Herkner, Mark Sadler, Marc Venot – neve elsősorban a kreatívipari közönségnek mondanak sokat, az előadásaikon tapasztalt érdeklődés jól mutatja, gazdag munkásságuk, az egyes termékek megszületésének háttere a szakma mellett a nagyközönség figyelmét is felkelti. Ugyanakkor megőrizték népszerűségüket a laikusok körében kedvelt, interakciókra, a szakmákban való megmerítkezésre lehetőséget adó „csináld magad!” típusú események, workshopok és az ezek között is legkedveltebb Nyitott Műhely programok is.

Idén különleges fókuszt kapott az egészségügy és az egészségmegőrzés kérdésköre, hiszen például a Magyar Formatervezési Díj Termék kategóriájában a Nagy Ádám és Iglói-Nagy Péter által tervezett WIWE EKG készülék győzött, Diák kategóriában pedig Pákozdi Rebeka tartásjavító hátizsákja nyert. A szektorban kínálkozó jelenlegi és jövőbeni lehetőségek áttekintése több eseményen is téma volt; például a Mission: Design előadások sorában is szó esett a design szerepéről az egészségiparban, de a generációk jövője, a fenntarthatóság, vagy éppen a nagyvárosi élet témáján keresztül is felmerült a jövő emberének boldogulása, jóléte, egészsége.

A Design Hét nemcsak Budapesten, hanem a partnerként csatlakozó vidéki városokban is a közönség egyre szélesebb körének mutatta meg a design szerepét, és növekvő fontosságát. A hatalmas érdeklődést jól jellemezte, hogy Debrecen, Győr, Pécs, Sopron és Veszprém partneri részvétele mellett Szentendre is tematikus programmal csatlakozott.

Október 19-én hivatalosan véget ért a Design Hét Budapest, azonban még kiállítások egész sora tekinthető meg a fővárosban a következő napokban és hetekben is.

 

Kozma Klasszik (december 2-ig)

  • HELYSZÍN: Műcsarnok
  • CÍM: 1146 Budapest, Dózsa György út 37.
  • NYITVA TARTÁS: K-V: 10:00-18:00

 

Kari Piippo Reflexiók (november 10-ig)

  • HELYSZÍN: Csikász Galéria
  • CÍM: 8200 Veszprém, Vár utca 17
  • NYITVA TARTÁS: H-SZ: 10:00-19:00

 

12 fal – Építészet és ornamentika (november 30-ig)

  • HELYSZÍN: Volt Iparostanoda épülete
  • CÍM: 8200 Veszprém, Óvári Ferenc út 1
  • NYITVA TARTÁS: H-P: 10:00-17:00

 

- Design Hét -

Kapcsolódó

Novák Péter és Hrutka Róbert kedvenc lemezéről beszél az évindító Lemezjátszó eseményeken Cikk

Két, máig létező, a könnyűzenére hatalmas hatást gyakorló zenekar kerül terítékre a Lemezjátszó programsorozat éveleji estjein.  A Rolling Stones Beggarst Banquet és a U2 War című korongjáról Novák Péter, illetve Hrutka Róbert értekezik majd Horváth Gergellyel Budapesten, a B32 Galéria és Kultúrté

Szombaton Ady-koncert a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Balatonnal és a Cabaret Medrano-val Cikk

Ahogy Petőfiről is szokták mondani, ha ma élne, valószínűleg rockzenész lenne. Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából 2019. január 26-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett esten a Kamondy Imre vezette Cabaret Medrano együttes és a Víg Mihály nevével fémjelzett Balaton zenekar öltözteti

Szombaton Hamvas Béla nap a Műcsarnokban Cikk

Ötven éve, 1968-ban hunyt el Hamvas Béla esszéíró, filozófus, a magyar kultúra egyedülálló alakja. A Rejtett történetek kiállításhoz kapcsolódva a Műcsarnok egész napos eseménysorozattal idézi meg Hamvas Béla szellemi örökségét. Nem tudományos előadás-sorozatot kínálunk, hanem mozgalmas, sokszínű

Barokk paloták, barokk sorsok, ... - Tárlatvezetés összművészeti projektben Cikk

A Budapesti Történeti Múzeummal közös programunkban egyidejű koncertre, táncelőadásra és tudományos tárlatvezetésre készülünk. Történelmi performanszunkban megidézzük a barokk Pest-Budát, a korabeli paloták és uralkodók sorsát, a politikát is alakító szerelmeket. Középpontban a – XIX. század máso