Nagyszerű hangulatban telt a harmadik Kapolcska is! Hír

Hirdetés

Nagyszerű hangulatban, fantasztikus produkciókkal zárult vasárnap az idén harmadik alkalommal megrendezett Kapolcska Program, ami egyben a Művészetek Völgyét alapító Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet 30 éves jubileumi évének is része.

A nyolc napos összművészeti táborban 150 fiatal vett részt, a három napos kisfesztiválra pedig 2000-en látogattak el. A tehetségnevelésről, készségfejlesztésről és kulturális együttlétről szóló táborban a 9 és 15 év közötti fiatalok idén 13 különböző szekcióban, nagyszerű művésztanárok vezetésével mélyíthették el tudásukat az általuk választott területeken. Így többek között vonós kamarazenei és improvizációs, Talamba ütőhangszeres, mélyvonós, színházi, jazz improvizációs, kézműves szekciókban dolgoztak a fiatalok, de idén is többen választották a művészetek és a tudomány határterületeit vizsgáló csoportot is. Érdekes színfoltként KaPolice néven a rendőrség is egész héten érdekes bemutatókkal várta az érdeklődőket.

A kárpátaljai Péterfalvi Művészeti Iskola zenészei és énekesei valamint a Gül Baba Türbéje Alapítvány segítségével török muzsikusok és fiatal néptáncosok hoztak új színeket a tábor és fesztivál életébe. A Bethesda Református Gyerekkórházból 6 kerekes-székes fiatal vett részt a program három napján, akiknek közreműködésével a táborozók érzékenyítő foglalkozás részesei is lehettek.

Az összművészeti tábort olyan elismert művészek és intézmények vezették, mint például Szirtes Edina Mókus hegedűművész, Szurdi Éva keramikus, a Fonó munkatársai vagy éppen a Talamba Ütőegyüttes. Ahogy Márta István, a program ötletgazdája és vezetője fogalmazott: a táborban – a település és környékének megismerése mellett – közös „alkotások” is megvalósultak, a kreativitás és a hagyományos „kapolcs-érzés” jegyében. Az esti közösségi együttlétek és táncházak a közönség számára is nyitottak voltak.

A 3 napos kisfesztiválon a táborozó gyerekek tanáraikkal közösen mutatkoztak be a közönségnek, de mások mellett ismét eljött Érdi Tamás zongoraművész, aki felejthetetlen éjszakai koncertet adott az elsötétített Katolikus Templomban.  Pál István Szalonna és bandája hangszerbemutatót tartott és nagy sikere volt Csernik Szende székely népmesemondónak, Rigó Marci és zenekarának, a Talamba Ütőegyüttesnek és a Készenléti Rendőrség Fúvószenekarnak, akik együtt léptek fel a Kapolcska Fúvószenekarral. A Petőfi Irodalmi Múzeum interaktív játszóudvara mellett nagy sikere volt a felújított falumalomnak és a kovácsműhelynek is.

A nyolc nap alatt hosszabb-rövidebb időre a tábor vendége volt Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója és Szalay István, a Gül Baba Türbéje Alapítvány vezérigazgatója.

 

Kapolcska

Kapcsolódó

Elindult a nevezés a 4. Magyar Klipszemlére Hír

Immár negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Klipszemlét október 10-én az Akvárium Klubban. A nevezéseket szeptember 15-éig várják! A kérdést, hogy mi a francért nincs itthon a zenei videóknak rendes, országos versenye, először 2015-ben tették fel maguknak a szervezők. Ezután két éven át a bud

Decemberben először ítélik oda az Art is Business Díjat Hír

2019 decemberében először ítélik oda vállalatok és mecénások számára a kultúratámogatásért és művészeti szponzorációért járó kitüntetést, az Art is Business Díjat. Az elismerést, amelyet a kortársPRos hívott életre, három kategóriában osztják ki a kulturális szcénát példaértékűen támogató nagyváll

2019-ben elmarad a Kerekdomb Fesztivál! Hír

A Kerekdomb Fesztivál 2016-ban azért indult útnak, hogy a Tokaji Borvidék egy picit elfeledett, de rendkívül értékes települését, Tállyát és környékét újra megismertessük szélesebb közönséggel. Ehhez a művészeteket hívtuk segítségül és egy olyan fesztivált hoztunk létre, ami mára sokak kedvence le

Befutott az országos Rockstar Magazin 4. száma! Hír

Megjelent az országos Rockstar Magazin legújabb száma, címlapon a STRAND fesztivál egyik fő fellépője, az extravagáns brit szöszi, Anne-Marie!  A negyedik lapszámban megszólal a STRAND fesztivál és az Electric Castle szervezője, megkerestük Hajós Andrást a Dalfutár második szériája kapcsán, és My