Nagyszerű hangulatban telt a harmadik Kapolcska is! Hír

Hirdetés

Nagyszerű hangulatban, fantasztikus produkciókkal zárult vasárnap az idén harmadik alkalommal megrendezett Kapolcska Program, ami egyben a Művészetek Völgyét alapító Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet 30 éves jubileumi évének is része.

A nyolc napos összművészeti táborban 150 fiatal vett részt, a három napos kisfesztiválra pedig 2000-en látogattak el. A tehetségnevelésről, készségfejlesztésről és kulturális együttlétről szóló táborban a 9 és 15 év közötti fiatalok idén 13 különböző szekcióban, nagyszerű művésztanárok vezetésével mélyíthették el tudásukat az általuk választott területeken. Így többek között vonós kamarazenei és improvizációs, Talamba ütőhangszeres, mélyvonós, színházi, jazz improvizációs, kézműves szekciókban dolgoztak a fiatalok, de idén is többen választották a művészetek és a tudomány határterületeit vizsgáló csoportot is. Érdekes színfoltként KaPolice néven a rendőrség is egész héten érdekes bemutatókkal várta az érdeklődőket.

A kárpátaljai Péterfalvi Művészeti Iskola zenészei és énekesei valamint a Gül Baba Türbéje Alapítvány segítségével török muzsikusok és fiatal néptáncosok hoztak új színeket a tábor és fesztivál életébe. A Bethesda Református Gyerekkórházból 6 kerekes-székes fiatal vett részt a program három napján, akiknek közreműködésével a táborozók érzékenyítő foglalkozás részesei is lehettek.

Az összművészeti tábort olyan elismert művészek és intézmények vezették, mint például Szirtes Edina Mókus hegedűművész, Szurdi Éva keramikus, a Fonó munkatársai vagy éppen a Talamba Ütőegyüttes. Ahogy Márta István, a program ötletgazdája és vezetője fogalmazott: a táborban – a település és környékének megismerése mellett – közös „alkotások” is megvalósultak, a kreativitás és a hagyományos „kapolcs-érzés” jegyében. Az esti közösségi együttlétek és táncházak a közönség számára is nyitottak voltak.

A 3 napos kisfesztiválon a táborozó gyerekek tanáraikkal közösen mutatkoztak be a közönségnek, de mások mellett ismét eljött Érdi Tamás zongoraművész, aki felejthetetlen éjszakai koncertet adott az elsötétített Katolikus Templomban.  Pál István Szalonna és bandája hangszerbemutatót tartott és nagy sikere volt Csernik Szende székely népmesemondónak, Rigó Marci és zenekarának, a Talamba Ütőegyüttesnek és a Készenléti Rendőrség Fúvószenekarnak, akik együtt léptek fel a Kapolcska Fúvószenekarral. A Petőfi Irodalmi Múzeum interaktív játszóudvara mellett nagy sikere volt a felújított falumalomnak és a kovácsműhelynek is.

A nyolc nap alatt hosszabb-rövidebb időre a tábor vendége volt Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója és Szalay István, a Gül Baba Türbéje Alapítvány vezérigazgatója.

 

Kapolcska

Kapcsolódó

Megérkezett a Halott Pénz film, TV premier január 1-jén Hír

15 év, 95 perc 15 dal, 22 kamera és 3560 vágás, 25.000 rajongó... Számokban kifejezve így lehet összefoglalni azt az egyedülálló filmet, amely a 15 éves Halott Pénz történetét mutatja be a júniusi Telekom VOLT Fesztivál jubileumi show-ján keresztül.  A számos vendéget felvonultató koncert legemlék

Újabb fővárosi tűzfal változott színessé Hír

Újabb tűzfal készült el a Józsefvárosi Önkormányzat és a Színes Város Csoport együttműködése nyomán: a Szigony utca 8. számú épület Losonci tér felé eső oldalán, 600 négyzetméter nagyságú falfelületen a Vuk karakterei elevenednek meg. Az összegzés szerint az épületet először hőszigetelték, majd u

Újra megnyílt a főváros legmagasabban fekvő jégpályája Hír

Az előző évek rendkívüli sikerei után november 18-án hétfőn újra megnyit a főváros legkülönlegesebb panorámájával rendelkező jégpályája a belvárosi Hotel President tetején, ahol idén egy páratlan attrakcióval is készültek. Az Intermezzo Ice Terrace a sípályák utánozhatatlan hangulatát varázsolja a

Világsztárok karácsonyra! - elindult a Budapesti Nyári Fesztivál 2020-as jegyelővétele Hír

Jövő nyáron a csodás Budapestre, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra ismét ünnepelt világsztárok és együttesek érkeznek: Angela Gheorghiu, Piotr Beczala, Annalisa Stroppa, Rost Andrea, Emir Kusturica & The No Smoking, Lucas & Artur Jussen, Luka Šulić, a La Fura dels Baus, a Stanley Jordan