Nyári üzemmódra vált a Várkert Bazár Cikk

Várkert Bazár nyár 2023

Hirdetés

A Várkert Bazárban 2023. május 23-án Koltay Anna műsorvezető moderálásával tartott sajtótájékoztatón Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese ismertette a Várkert Bazár 9. kulturális évadának nyári művészeti kínálatát. Bozsik Yvette Kossuth-díjas koreográfus, az idén 30 éves jubileumát ünneplő Bozsik Yvette Társulat emblematikus, Lakodalom című tánc előadásáról mesélt. Horváth Boldi énekes, a Kelemen Kabátban frontembere mutatta be a zenekar 10 éves születésnapját ünneplő nagykoncertjének részleteit. Kollár-Klemencz László zenész, író A folyó című koncertje kapcsán avatott be abba a zenei világba, ahonnan minden folyó ered. Goldschmidt Gábor, a Keep Floyding zenekar énekes-gitárosa árulta el, mivel várják majd a Pink Floyd-rajongókat. Zentai Márk dalszerző-zenész a Mörk zenekar nyári koncertjének különlegességeit elevenítette fel.


Szabadtéri kiállítás és Múzeumok Éjszakája

100 év szezon - Építészeti emlékeink a Balaton-parton címmel nyílik meg a hagyományos nyári tárlat júniusban, amely közel százéves időszakot ölel fel a régió kultúrtörténetéből. A bemutatott üdülőhelyi épületek különböző korszakokat, eltérő társadalmi és építészeti felfogásokat tükröznek a XIX. század utolsó évtizedeitől a trianoni döntést követő turisztikai fejlesztések, majd a hatvanas és nyolcvanas évek építészetén át napjainkig. A tablók egy-egy ma is álló balatoni épületet hoznak el a Duna-partra, bemutatva jelenkori arcát, funkcióját és építészeti karakterét, valamint archív életképeken keresztül visszaidézve száz év nyarának emlékeit.

A Múzeumok Éjszakáján, június 24-én a 100 év szezon kiállításhoz kapcsolódik a Tervezd meg és építsd meg! című építészeti workshop gyerekeknek, ahol a Balaton-parti épületek ihletésében maketteket, térbeli konstrukciókat készíthetnek. A képzőművészet szerelmesei A művészet templomai: A Prado Múzeum és Az én Rembrandtom című filmeket nézhetik meg. Látogatható lesz a Szent István-terem és az érdeklődők részt vehetnek a Buda Vára című tematikus sétán is.


Szabadtéri koncertek

A Várkert Bazár csodálatos dunai panorámát kínáló, szabadtéri koncerthelyszínei egész nyáron várják a zenerajongókat nagyszínpados sztárokkal, jazz és komolyzenei párosításokkal, feltörekvő fiatal zenekarokkal, és a hazai elektronikus szcéna képviselőivel.

Június 9-én A folyó címmel ad koncertet a Kollár-Klemencz Kamarazenekar. Az új album folytatása a mélyre hatoló munkának, amit Kollár-Klemencz László az irodalomban és a zenében is követ, egyszerre természetes és természetfeletti, egyszerre hordozva a magyar kultúra nyomait és a határok nélküliséget.

Június 10-én a Kelemen Kabátban ünnepli 10. születésnapját fergeteges nagykoncerten, felidézve a zenekar első évtizedének kultikus dalait és nagy pillanatait.

Június 11-én az ígéretes zenei tehetség, Saya Noé hangulatos pop-noir dallamai csendülnek fel az Electric Lounge sorozatban, valahol Lana Del Rey és Billie Eilish zenéjének környékén.

Június 17-én jazz és barokk találkozik a Zenében szabadon koncerten a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Tálas Áron Trió előadásában, bátran értelmezve újra a barokk harmóniákat, formákat, hangulatokat.

Június 30-án a Shine on! koncerten a Pink Floyd-rajongók élhetik át újra a Keep Floyding nagyszínpadi varázslatát, hogyan fér meg egy színpadon kedvencük albumhű előadásmódja és az élőzene varázsa. 

Július 8-án a Belau - Hien - Maluridé trió közös koncertjén három egyedi stílusú electronica előadó áll majd színpadra.

Július 21-én különleges Petőfi-koncert dübörög majd Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, valamint a Modern Art Orchestra közreműködésével megalkuvást nem ismerő, bluesos-rockos előadásban a Petőfi200 emlékév keretében.

Augusztus 5-én a Mörk és a Nunki Bay Starship legénysége érkezik izgalmas hangzásokkal a soul és a funk hullámain nagyszerű dalokkal és pozitív hangulattal.

A sokszínű koncertek sorában fellép még Boggie 10 éves jubileumi koncertjén, Zságer Balázs friss elektronikus dallamvilágokkal, Kozma Orsi, Meo Culpa x Zahár Fanni valamint az Ybl Pop sorozat különleges párosításaival Co Lee & Kolibri, Raklap & Zækar, Kristoaf & Ajsa Luna és Orlando x Dom Beats & Slapstick?.


Egész napos családi nyárindító, irodalom, Tánc a kertben és mozi

Június 5-én Hirtling István színművész előadásában Élet, bor, humor címmel lesz látható a Márai-estek előadása, mely az író humorát és iróniával gyógyító arcát állítja középpontba.

Június 11-én Irány a nyár! című családi napunk ad inspirációt a nyári szünethez. Gyerekkoncertek, interaktív játszóház, kézműves-foglalkozás és tavaszi karikatúra készítés várja a kicsiket és nagyobbakat a nyárindító családi kavalkádon.

Június 19-én az OpeRandi szezonzáró eseményén illatozó dallamokkal elevenedik meg a Szentivánéji álom című opera, hiszen ezúttal a virágok és a hozzájuk kapcsolódó áriák kerülnek középpontba.

Június 21-én A tenger titkai című zenés irodalmi esten Juhász Anna vendége lesz Rakonczay Gábor világrekorder óceáni evezős és Wunderlich József színművész.

Augusztus 13-án a Don Quijote táncelőadása kerül színre Feledi János koreográfiájában. A vándorló lovag története ezúttal a bátorságról és a csalódás elleni küzdelemről szól.

A nyári programsorozat zárásaként szeptember 10-én lesz látható Bozsik Yvette Kossuth-díjas koreográfus Lakodalom című táncelőadása, melyet a nagyapja emlékére készített három évtizede. Az emblematikus produkció újragondolva, új jelmezekkel és díszlettel, új koreográfiával kerül színre az idén 30 éves jubileumát ünneplő Bozsik Yvette Társulat nyárzáró előadásaként. Szürreális családi kép egy falusi esküvőről, melynek koreográfiájában úgy keverednek a hagyományos néptánc elemei groteszk megjelenésben a modern tánc gesztusaival, ahogy Lajkó Félix zenéjében a népzene, a jazz és a modern zene.

Népszerű filmvetítéseink az elmúlt évek legjobb magyar alkotásaival jelentkeznek szabadtéri kertmoziként, angol felirattal. Alkotói beszélgetések vezetik fel a filmeket, betekintve a kulisszák mögé, és idén is bemutatjuk a Friss Hús és a MOME Anim válogatott alkotásait.


Fedezd fel a Budavári Palotanegyed romantikus arcát!

A Budai Várséták kiváló randiprogramot kínálnak, amelyeken sétavezetők mesélik el a budai Vár 800 évének kalandos történelmét, és mutatják meg páratlan kulturális és művészeti értékeit.

Várkert Bazár programok >>>

 

Várkert Bazár

Kapcsolódó

Kortárs divatfotó & kelet-európai esztétika a Capa Központban Cikk

Kortárs divatfotó & kelet-európai esztétika a Capa Központban Hogyan tud eredetiséget és őszinteséget csempészni a divatfotók csillogó és menő világába a kelet-európai életérzés? Erre a kérdésre keresi a választ a Capa Központban 2024. június 21. és október 6. között látható, Kelet-európai szépség című kiállítás elsősorban kiváló magyar és kelet-európai foto

Metzker Viktória ezen a nyáron is a Plázsra költözik Cikk

Metzker Viktória - Plázs A suliidő végére megérkezett az igazi kánikula, úgyhogy irány a Balaton! Ha pedig Balaton, akkor Siófok és Plázs, ahol ezen a héten már szerdától különféle programok várnak mindenkit: foci EB közvetítés óriás LED falon, ingyenes szerelemcsütörtökök dr. BRS-sel, de ismét a Plázsra költözik az Aréna

Péntektől indul a Generali Gyerek Sziget! Cikk

Gyerek Sziget 2024 Kezdődik a vakáció, így hétvégén - péntektől vasárnapig - irány a Hajógyári-sziget, ahol három napon át vásári forgatag, énekesek, zenészek, bohócok, artisták, mesteremberek, cserkészek, sok ismerős, de számos újdonság is várja a családokat, reggel 10-től este 6-ig. Június 21-23. között a Generali

André Kertész 130 kiállítássorozatot rendez a Magyar Nemzeti Múzeum Cikk

André Kertész 130 A Magyar Nemzeti Múzeum André Kertész világhírű fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából kiállítássorozatot rendez három helyszínen, Esztergomban, Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. A tárlatokon a 2021-ben New Yorkból vásárolt Kertész-