Oroszország lesz az Art Market Budapest díszvendége 2019-ben Hír

Hirdetés

Sokéves múltra visszatekintő kulturális hagyomány, hogy az Art Market Budapest kezdeményezésére és szervezésében minden év októberében valamely jelentős művészeti központ vagy kiemelkedő kulturális értékek forrásául szolgáló helyszín (város, régió vagy ország) művészetének bemutatására gazdag kulturális programsorozat, képzőművészeti fesztivál jön létre Budapesten. Az Art Market Budapest egy moszkvai művészeti esemény keretében jelentette be, hogy 2019-ben Oroszország lesz a budapesti seregszemle díszvendége, és az ennek kapcsán létrejövő ART.RUS FESZTIVÁL októberben az orosz művészetet helyezi a figyelem középpontjába Budapesten.

„Közép- és Kelet-Európa vezető nemzetközi művészeti vásáraként kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy Budapest, mint kiemelkedő kulturális központ, és az Art Market Budapest, mint Európa egyik jelentős művészeti találkozója bázisán nemzetközi bemutatkozási lehetőséghez juttassuk a kelet-európai régió magas színvonalú, de nemzetközileg alulreprezentált, kevéssé ismert művészeti tartamait.” – indokolta a döntést Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapító-igazgatója.

Az elmúlt években többek között a Visegrádi Csoport, a Nyugat-Balkán országai, Kolozsvár és Berlin is hasonló körülmények között vendégeskedett Budapesten, és Oroszország idei díszvendégsége a korábbiaknál is jelentősebb nemzetközi figyelmet irányíthat majd Budapestre.

A 2019 októberében megrendezésre kerülő Art Market Budapest orosz vendégprogramja és az ART.RUS művészeti fesztivál kifejezett törekvése, hogy a kortárs művészet eszközrendszerével tegye élővé és a közönség számára is kézzelfoghatóvá az orosz kortárs kultúra értékeit. A fesztivál létrehozásával a szervezők nem titkolt célja, hogy Budapestet a régió kulturális központjaként mutassák be, és ezt a pozíciót megerősítve lássa vendégül fővárosunk Oroszország velünk együttműködő kulturális szereplőit és a fesztivál idején és apropóján hozzánk érkező vendégeket.

Budapest több szempontból is különlegesen alkalmas helyszín Oroszország művészetének bemutatására, hiszen túl azon, hogy sokrétű és fejlett kulturális infrastruktúrával rendelkezik, a különféle zsánerű kulturális programok létrehozására felkészült, ambiciózus alkotói és szervezői műhelyek készek és képesek az Oroszországból érkező művészekkel és intézményekkel való együttműködésre. Az Oroszországgal való intézményi és szakmai partneri kapcsolatok kialakítására és elmélyítésére a hazai közeg Európa jelentős részénél lényegesen nyitottabb, számos már most is meglévő és jól működő szakmai kapcsolatra is építhetnek a szervezők.

Az ART.RUS fesztivál programjának megvalósításában a hazai intézmények és szervezetek, hazai és külföldi galériák és magángyűjtők mellett többek között olyan jelentős oroszországi partnerek működnek majd közre, mint a moszkvai Garázs Kortársművészeti Központ, a szentpétervári Állami Orosz Múzeum és Ludwig Múzeum, illetve a ROSPHOTO Állami Fotómúzeum és Kiállítási Központ.

 

Art Market Budapest 2019  további információk >>>

 

Art Market Budapest 

Kapcsolódó

Ingyenes hálakoncerttel köszöni az egészségügyi dolgozók munkáját a Budai Szabadtéri Színház Hír

Budai Szabadtéri Színház nézőtér Ezer olyan ápolót, orvost, mentőst, kutatót hív meg és lát vendégül a Budai Szabadtéri Színház, akik az elmúlt hónapokat a frontvonalban töltötték a koronavírus elleni küzdelemben. A 2020. augusztus 31-én megrendezésre kerülő koncerten musical, operett és popénekesek lépnek fel – mindannyian ingye

A Magyar Nemzeti Múzeum három tagintézménye is újra nyit Hír

Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Kiállítóhely 2020. május 15-től a látogatók előtt nyitva áll a Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Kiállítóhelye, a nemesvámosi Villa Romana Baláca Kiállítóhely, valamint Balassagyarmaton a Magyar Nemzeti Múzeum ​Palóc Múzeumának szabadtéri gyűjteménye, a Palóc Ház. A szabadtéri kiállítások a járványügyi szabá

Színházi kuriózummal köszönti Shakespeare-t a Maladype Színház Hír

Maladype Színház Shakespeare születésnapján igazi kuriózummal lepi meg közönségét a Maladype Színház. Április 23-án, csütörtökön, 19:00 órától „Egy legendás Hamlet utolsó előadása” címmel online premiert tartanak a színház YouTube-csatornáján. A közönség és a színházi szakma körében is nagy népszerűségnek örvendő,

Indul az első szájmaszk design-verseny Hír

Ez valóban nem egy áprilisi tréfa, az Első Magyar Karantén-Színház szájmaszk design-versenyt hirdet. Most bárki megmutathatja, hogy a Bárányok hallgatnak, a Maszk, vagy a V, mint vérbosszú című filmek legendás maszkjain túl egy, a koronavírus diktálta élethelyzetben használt arcmaszkból is mennyi