Oroszország lesz az Art Market Budapest díszvendége 2019-ben Hír

Hirdetés

Sokéves múltra visszatekintő kulturális hagyomány, hogy az Art Market Budapest kezdeményezésére és szervezésében minden év októberében valamely jelentős művészeti központ vagy kiemelkedő kulturális értékek forrásául szolgáló helyszín (város, régió vagy ország) művészetének bemutatására gazdag kulturális programsorozat, képzőművészeti fesztivál jön létre Budapesten. Az Art Market Budapest egy moszkvai művészeti esemény keretében jelentette be, hogy 2019-ben Oroszország lesz a budapesti seregszemle díszvendége, és az ennek kapcsán létrejövő ART.RUS FESZTIVÁL októberben az orosz művészetet helyezi a figyelem középpontjába Budapesten.

„Közép- és Kelet-Európa vezető nemzetközi művészeti vásáraként kiemelt feladatunknak tekintjük, hogy Budapest, mint kiemelkedő kulturális központ, és az Art Market Budapest, mint Európa egyik jelentős művészeti találkozója bázisán nemzetközi bemutatkozási lehetőséghez juttassuk a kelet-európai régió magas színvonalú, de nemzetközileg alulreprezentált, kevéssé ismert művészeti tartamait.” – indokolta a döntést Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapító-igazgatója.

Az elmúlt években többek között a Visegrádi Csoport, a Nyugat-Balkán országai, Kolozsvár és Berlin is hasonló körülmények között vendégeskedett Budapesten, és Oroszország idei díszvendégsége a korábbiaknál is jelentősebb nemzetközi figyelmet irányíthat majd Budapestre.

A 2019 októberében megrendezésre kerülő Art Market Budapest orosz vendégprogramja és az ART.RUS művészeti fesztivál kifejezett törekvése, hogy a kortárs művészet eszközrendszerével tegye élővé és a közönség számára is kézzelfoghatóvá az orosz kortárs kultúra értékeit. A fesztivál létrehozásával a szervezők nem titkolt célja, hogy Budapestet a régió kulturális központjaként mutassák be, és ezt a pozíciót megerősítve lássa vendégül fővárosunk Oroszország velünk együttműködő kulturális szereplőit és a fesztivál idején és apropóján hozzánk érkező vendégeket.

Budapest több szempontból is különlegesen alkalmas helyszín Oroszország művészetének bemutatására, hiszen túl azon, hogy sokrétű és fejlett kulturális infrastruktúrával rendelkezik, a különféle zsánerű kulturális programok létrehozására felkészült, ambiciózus alkotói és szervezői műhelyek készek és képesek az Oroszországból érkező művészekkel és intézményekkel való együttműködésre. Az Oroszországgal való intézményi és szakmai partneri kapcsolatok kialakítására és elmélyítésére a hazai közeg Európa jelentős részénél lényegesen nyitottabb, számos már most is meglévő és jól működő szakmai kapcsolatra is építhetnek a szervezők.

Az ART.RUS fesztivál programjának megvalósításában a hazai intézmények és szervezetek, hazai és külföldi galériák és magángyűjtők mellett többek között olyan jelentős oroszországi partnerek működnek majd közre, mint a moszkvai Garázs Kortársművészeti Központ, a szentpétervári Állami Orosz Múzeum és Ludwig Múzeum, illetve a ROSPHOTO Állami Fotómúzeum és Kiállítási Központ.

 

Art Market Budapest 2019  további információk >>>

 

Art Market Budapest 

Kapcsolódó

Befutott az országos Rockstar Magazin 4. száma! Hír

Megjelent az országos Rockstar Magazin legújabb száma, címlapon a STRAND fesztivál egyik fő fellépője, az extravagáns brit szöszi, Anne-Marie!  A negyedik lapszámban megszólal a STRAND fesztivál és az Electric Castle szervezője, megkerestük Hajós Andrást a Dalfutár második szériája kapcsán, és My

Nagyszerű hangulatban telt a harmadik Kapolcska is! Hír

Nagyszerű hangulatban, fantasztikus produkciókkal zárult vasárnap az idén harmadik alkalommal megrendezett Kapolcska Program, ami egyben a Művészetek Völgyét alapító Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet 30 éves jubileumi évének is része. A nyolc napos összművészeti táborban 150 fiatal v

Budapest egy hétig Sanghaj színeiben tündöklik Hír

“A Dinamikus Sanghaj” Város Promóciós Rendezvény 2019 június közepén kerül megrendezésre Budapesten, Magyarországon. Sanghaj Önkormányzat Információs Irodája a Magyar Nemzeti Bankkal, a Sanghaj Múzeummal, a Fudan Egyetemmel, a Sanghaji Nemzetközi Kulturális Egyesülettel és más intézményekkel együt

Klímariadó! - Kiírásra került a 19. ARC Közérzeti Pályázat! Hír

Magyarországon, Európában és az egész bolygón zajló jelenségek közül nem volt kérdés, hogy idén a klímaváltozás, klímaválság, klímavészhelyzet, klímakatasztrófa összetett folyamata lesz a 19. ARC fő pályázati témája. Az ARC szerint is ez az emberiség jelenlegi legnagyobb kihívása. Ma már megkérd