Újbudán az ország buborékjai - Megnyitott a 22. ARC Cikk

ARC kiállítás 2022

Hirdetés

A 22. ARC kiállítás idén is egy bárki számára nyitott, jeligés pályázat eredménye. A tárlat egy hónapon keresztül, szeptember 9-től október 9-ig az újbudai Bikás parkban lesz megtekinthető éjjel-nappal.

Idén sem egyetlen ember gondolatai vezették a kiállítás képeinek kiválasztását. A több, mint 800 pályamunka sorsáról 18 szakemberből álló zsűri döntött. A zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokért járó díjak 2022. szeptember 9-én, a sajtónyilvános díjátadón kerültek átadásra.

A legjobb alkotásnak járó díjat Hamvas Bella, "Sötét van" című alkotása kapta. Második helyezett Csóti Rebeka, "Élünk, mint hal a vízben" című képe lett. Harmadik helyezést ért el Szegfű Liliána, "Boldog pedagógusok napját" című munkájával. A legkedélyborzolóbb alkotás díját, a Borz díjat pedig Kékesi Dóra, Balogh Bianka, Bódi Zsófia, Dózsa Ivett, Égner Enikő, Herczeg Lilla, Tóth Blanka, "...már a spájzban vannak" című műve kapta.

Budapest különdíját Pétery Dorottya, "Az év színe 2040" című alkotása kapta, melyet a díj felajánlója azon pályázat készítőjének ítélt oda, aki Budapest szempontjából a legfigyelemreméltóbb megoldást alkalmazta.

Újbuda különdíját szintén Pétery Dorottya, "Az év színe 2040" című pályaműve kapta, melyet a díj felajánlója azon pályázat készítőjének ítélt oda, aki fontos társadalmi kérdésre progresszív módon reflektál és cselekvésre ösztönöz.

Újbuda kultúráért felelős alpolgármestere, Barabás Richárd különdíját Révész Pál és molga, "Metszet" című pályaműve kapta.

A Hammer Agency különdíját Szücs János,” Át a hídon” című pályamunkája nyerte el, melyet a díj felajánlója azon pályázat készítőjének ítélt oda, aki marketing szempontból világszínvonalú megoldást nyújtott.

A díjazottak sora itt nem ér véget, hiszen a közönségdíjért még megküzdenek a pályaművek. A szervezők arra bíztatják a kiállítás látogatóit, hogy fedezzék fel az idei tárlatot, keressék meg kedvenc alkotásaikat és szavazzanak rájuk a képek alatti QR kód segítségével, vagy az ARC weboldalán 2022. október 9-ig! A közönségdíjazott alkotást 2022. októberében teszik majd nyilvánossá.

Az alkotói szabadság jegyében a felkínált témán kívül más ötlettel, témával is szabadon lehetett pályázni idén is.


CIVILARC

Idén CIVILARC - Mi közöm hozzá? címmel a szolidaritás témáját is kiemeli az ARC egy alpályázat keretében. A Civilizáció koalícióval ezért közösen arra kértek civil szervezeteket, hogy mutassák meg a kiállítás látogatóinak, civilként mit jelent számukra a szolidaritás.

A pályázaton való részvétel a Civilizáció koalíció tagszervezetei, valamint más bejegyzett civil szervezetek és informális szerveződések (közösségek, kezdeményezések, mozgalmak, civil társaságok) számára egyaránt nyitott volt. Alább egy részlet a pályázati kiírásból:

"... Sokan azt gondolják a szolidaritásról, hogy az valamiféle emberi kötelesség, mégis gyakran elmulasztjuk. Sokszor félünk kiállni bajba került embertársaink mellett, hiszen ezzel magunk is kockázatot vállalunk. Rossz emberek lennénk, vagy csak önérdekkövetők? Vagy egyszerűen figyelmetlenek vagyunk? És milyen az, amikor rájövünk, jót tenni valójában nagyon jó!?

Civilek ezrei számára a szolidaritás örömforrás, erőforrás, szeretetforrás. Ha valakik, ők meg tudják mutatni az embereknek, hogy a szolidaritás annak is jó, aki szolidáris! Azt még érezzük, miért jó annak, akivel mi magunk szolidárisak vagyunk, és segítséget nyújtunk neki. Az azonban mintha nem lenne egyértelmű, hogy nekünk, a közösségünknek, a társadalomnak miért van szüksége arra, hogy kiálljunk másokért.

Mi változik, ha ott vagyunk egymásnak? 

Ötleteljetek és meséljétek el nekünk és a kiállítás látogatóinak, civilként mit jelent számotokra a szolidaritás! Létezik egyáltalán? Hogyan jelenik meg a munkátokban? Nektek miért fontos? És milyen érzés átélni? Mutassátok meg!"

A beérkezett pályaművek közül a zsűri végül négy pályaművet választott ki és így a kiállításon az Amnesty International Magyarország, az Emberség Erejével Alapítvány, a Levegő Munkacsoport és az Utcáról Lakásba Egyesület alkotásai lesznek láthatóak.

ARC Facebook oldal >>>

ARC hivatalos weboldal >>>

 

ARC kiállítás

Kapcsolódó

Mégis mire készüljünk? - Válaszkeresés szeptember 8-tól az ARC kiállításon Cikk

23. ARC közérzeti kiállítás - Budapest 150 ARC+ kiállítás „Vannak, akik szerint a mesterséges intelligencia átveszi a hatalmat, és rabszolgasorba juttatja az egész emberiséget. Ők minden erejükkel azon vannak, hogy minél több tartalmat állítsanak elő a mesterséges intelligencia leleplezésére, és ehhez az összeesküvések hívői mellett a mesterséges intelli

Kapolcson elkészült 'A város arca' és még licitálhatunk is rá! Cikk

Void: A város arca A 31. Művészetek Völgye Fesztiválon szombat este a magyar street art egyik legismertebb művésze, Void Kapolcs Fő terén, a közönség előtt készítette el A város arca című monumentális alkotását. A műre a rendezvény végéig licitálni is lehet, a befolyt összegből a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház gye

Veréb és cinege: a Neopaint legújabb falfestménye Budapesten Cikk

Veréb és cinege falfestmény A köztéri falfestményekre szükség van, főleg ha Pest belső kerületeinek elhagyatott, kopott falfelületeire gondolunk. Egy jól átgondolt, igényes festmény nemcsak az adott falat dobja fel, hanem annak környékét is. Ezen gondoltatok mentén készült Budapest legújabb köztéri falfestménye a VIII. kerül

56 év színpompa és kultúra - Augusztus 15. és 21. között érkezik a Debreceni Virágkarnevál Cikk

Debreceni Virágkarnevál 2022 1200 hazai táncos, 400 külföldi karneváli felvonuló és körülbelül 500 000 élővirág érkezik a Debreceni Virágkarneválra, mely már közel 3000 ember közreműködésével valósul meg. Az 56 éves tradícióval rendelkező karnevál napjainkban lényegesen több, mint látványos virágkompozíciók és nemzetközi művé