Színház a börtöntől az erdőszélig – bemutatkozott a Veszprém-Balaton 2023 előadóművészeti programja Cikk

Veszprém-Balaton 2023 - Színház a börtöntől az erdőszélig

Hirdetés

Az EKF színházi koncepciója hosszú távon kívánja felpezsdíteni Veszprém és a Balaton-régió színházi életét. Szeretnénk, ha a színházi előadások látogatása nem csupán egy szűk, az adott művészeti ág iránt egyébként is érdeklődő kör számára lenne természetes elfoglaltság, hanem egy lényegesen szélesebb réteg ismerné fel, hogy a világ és az ember megismerésének, valamint egy minden szempontból prosperáló társadalom kialakításának egyik kulcsa lehet a drámaművészet.

Veszprém és a Bakony-Balaton régió szakembereinek bevonásával készült el az a program, amely meghatározza a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) színházi-kulturális eseményeinek és rendezvényeinek tartalmát, hangulatát és stílusát. Fontosnak tartjuk, hogy az EKF színházi koncepciója a helyi színházi szereplők és intézmények támogatását is élvezze, ezért a kialakítás során folyamatos konzultációkat tartottunk a Veszprémi Petőfi Színház, a Pannon Várszínház, a Kabóca Bábszínház és a Pannon Egyetem dráma- és színházismeret tanári szakjának vezetőivel.

A színházi koncepció egyik projektje sem egyszeri látványosság. Mindegyik program hosszú távon képviselhet és teremthet értékeket Veszprémben, a régióban és országszerte is, hiszen a helyi intézmények szívesen kapcsolódtak a kezdeményezésekhez, egyben vállalták, hogy azokat 2023 után is tovább viszik.mondta el Varga Richárd kulturális projektmenedzser a több, mint egy éves előkészítő munka után tartott programismertetőn.

A VEB2023 EKF színházi programja nemcsak különböző értékes színielőadások sorozta, de fő céljai közé tartozik a színházi nevelés és a színházra nevelés, a fiatalok bevonása a programokba, a nemzetköziség, valamint a helyi intézmények támogatása. Célunk, az is, hogy átrajzoljuk a felnőttek körében egy talán nem eléggé elismert művészeti ágról, a bábszínházról élő képet.

A színházi program két fontos évfordulóra is nagy figyelmet szentel: 2023-ban lesz Madách Imre és Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója. Az előbbihez csatlakozik a kulturális évad egyik legegyedibbnek szánt előadása: a veszprémi börtön színjátszónak szereplésével kerül színre Madách Imre Az ember tragédiája című darabja.

A színházi program más újszerű terekbe is el kívánja vinni a színművészetet: cél, hogy izgalmas, sokszínű előadásokkal töltsük meg Veszprém és a régió utcáit, tereit, kapualjait. Így kerülhet majd színieladás akár egy erdő szélére, vagy egy patak partjára, és tulajdonképpen bármilyen területre, ahol egy darabot elő lehet adni.

A Veszprém-Balaton 2023 teljes színházi stratégiája >>>

 

Veszprém-Balaton 2023

Kapcsolódó

Egy elfeledett francia zeneszerző és egy ismeretlen opera - Herculanum a Müpában Cikk

Félicien David: Herculanum - magyarországi bemutató Egy elfeledett francia romantikus zeneszerző, egy ismeretlen opera, egy történet, melynek témája a Vezúv kitörésekor, Kr. u. 74-ben megsemmisült város és a benne lakók élete. 2021. december 16-ának estéjén izgalmas leleteket bányászhatunk elő az idő szürke hamurétege alól a MÜPA Bartók Béla Nemzet

Az élet esszenciája egy koncertbe sűrítve? - Segítsd a KVARK-ot hogy átélhesd! Cikk

KVARK - Torula Művésztér Most, hogy beléptünk a decemberbe, a győri Torula csapata már gőzerővel készül a 2022-es évre, ami egy új fejezet lesz a Művésztér életében, ugyanis új rezidensek költöznek a Torula műtermeibe, hamarosan új alkotók és projektek bontogatják majd a szárnyaikat. Ezek közül egyet már nyilvánosságra is

Újabb világsztárok és meglepetések a Müpa év végi és 2022-es programkínálatában! Cikk

Emir Kusturica - Müpa Az ünnepi időszakban és a 2021/22-es évad második felében is kivételes előadókkal, a könnyed és klasszikus műfajok legnevesebb képviselőivel várja a nézőket a Müpa. A korábban bejelentett produkciókon túl olyan ikonikus formációk koncertjeivel készül az intézmény, mint az Emir Kusturica & The

Óriásplakáton a legjobb budapesti történetek Cikk

100 szóban Budapest 2021 Nyolc év és több mint tízezer történet! A 100 szóban Budapest mára már hagyományt teremtett a fővárosban, és évről évre egyre többen várják, vajon ki nyeri el a fődíjat. A pályázat idei huszonhárom legjobb történetét, és a hozzájuk készült illusztrációkat november 25-től bárki megnézheti a Városhá