Maxim Gorkij: Makar Csudra - Farkas Franciska estje a Thália Színházban Cikk

Egy különleges mű és egy különleges előadás. Maxim Gorkij orosz drámaíró első, nyomtatásban megjelent művét, a Makar Csudrát adja elő az egyik legkarakteresebb és legkülönlegesebb hazai újgenerációs, az idei Cometre is jelölt színésznő, nagy sikerű korábbi előadások után újra a Thália Színházban. Soós Attila mellett ő maga a darab társrendezője is.

Hirdetés

Maxim Gorkij első és egyben legromantikusabb műve a sztyeppén, a tengerparton játszódó történet, egy öreg cigányemberről szól, aki elregél egy tanmesét, a szerelemről és a szabadságról. Ez egy történet a történetben. - Számomra a kitörés, alantas kompromisszumok elevetése és a szabadság novellája ez. Ami épp ezért hitelesen szól Farkas Franciska előadásában - mondta a darabról Karafiáth Orsolya.

- Gyerekkorom egyik meghatározó meséje. Édesanyám orosz szakos volt, általa ismertem meg a orosz irodalmat,ami azóta is a kedvencem - mesél az előzményekről Franciska. - Egyértelmű volt,hogy ezt a novellát fogom színpadra vinni, mikor felkértek arra, hogy önálló estet készítsek. Mélyen él bennem, és ahogy én is folyton változik, de mindig behúz. Gorkij zsenialitása, a kor szelleme, Makar bácsi sokat megélt személye és látásmódja.

A darab ősbemutatójára a Harmadik Hely Lakásszínházban került sor 2017. március 9.-én. A darabot azóta meghívták a Műcsarnokba, vendégelőadásként látható volt a POSZT-on, mi több, a Thália Színház leszerződtette egész évadra, havi egy előadásra. A darab 2017-ben november 25-én és december 15-én látható.

Franciskát és a Makar Csudrát mindezeken túl idén meghívták Los Angelesbe, ahol a Hungarian Film Festival programjában, egy ottani irodalmi szalonban volt látható.

Makar Csudra promo videó:

- Ebben az előadásban benne van,a folyamatos fejlődés lehetősége. Lehetőség a spontaneitásra és az improvizációra. Minden előadás egy kicsit más, mindig az aktuális közönséghez és helyszínhez alakul. Van evolúciója. Ettől válik annyira izgalmassá számomra. Szeretném még nagyon sokat játszani. Ezen kívül várom az új filmem premierjét az Örök telet, illetve mindemellett nagyon fontossá vált számomra, a tehetséggondozás, ezért drámapedagógusként is működöm már egy ideje.

A színésznő az elmúlt négy évben robbant be: először a Karaván Művészeti Alapítványnál játszott, majd megkapta a Viktória – A zürichi expressz című svájci film főszerepét, amiért elhozta a legjobb színésznőnek járó díjat, a Hungarian Film Festival of Los Angelesen. Több színházi és rövidfilmes munkák után nyerte el az Aranyélet című sorozat és a Brazilok című magyar nagyjátékfilm két fontos szerepét, melyek közül az Aranyéletért elnyerte a Televíziós Újságírok Szövetségének Díját, mint legjobb mellékszereplő. Idén az Örök tél című filmben dolgozott Csányi Sándor mellett, nemrég pedig az idei Comet-díjra is jelölték a Legjobb színésznő kategóriában.

 

Sajtóanyag: Presscode

Kapcsolódó

Megindító anya-lánya színházi este varázsolta el a nézőket Cikk

„Mióta megszülettek a gyermekeim, nagyon kevés időt tudunk együtt tölteni édesanyámmal kettesben, így ha sikerül, akkor mindig élményt igyekszünk ajándékozni egymásnak” – meséli Dobó Ági. A kétgyermekes anyuka remek kapcsolatot ápol édesanyjával, de ennek az is titka, hogy odafigyelnek egymásra, és

Májusban Magyarországon az Elvis, the Musical! Cikk

Elvis Presley 1935-ben született, édesanyja ikreket várt, azonban a későbbi Király testvére, Jesse Presley halva született. Ő lett volna az igazi hasonmás, de végül Elvisnek lett a világon a legtöbb imitátora. Elvis élettörténetét bemutató az Elvis, the Musical hamarosan Magyarországra érkezik, a da

A Zichy Szín-Műhely a fővárosba hozza Csukás István: Az Utazás a szempillám mögött című mesejátékát Cikk

Csukás István 40 éve írt, a fővárosban még sohasem játszott regényének új színpadi feldolgozását mutatja be a Zichy Szín-Műhely. Az Utazás a szempillám mögött című zenés mesejáték budapesti ősbemutatója május 10-én lesz a Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központban. A művészeti koncepciójáért 2017-

Vidd el anyát színházba! - Anya-lánya színházi programra invitál a hohes C Cikk

Gondoskodni jó. Mindig jó. Anyaként a gyerekről gondoskodni természetes, néha nem könnyű, de nagyszerű dolog, ha – immár felnőve – mi is tudunk gondoskodni édesanyánkról. Anyák napja közeledtével most egy különleges ötlettel rukkolt elő a hohes C. A márka fontosnak tartja, hogy termékeivel az egész