Szabad Táncház a Káli-medencében - Pünkösdkor is Kőfeszt! Cikk

Kőfeszt – a Szabad Táncház

Hirdetés

Augusztus első hetében már negyedik alkalommal lesz Kőfeszt -A nyugalom fesztiválja. Idén azonban a fesztiválon túl már nem csak annak kísérőprogramja, a havonta egy alkalommal megrendezett Folkklub várja az érdeklődőket, hiszen a pünkösdi hétvégén debütál a Kőfeszt – a Szabad Táncház elnevezésű négynapos táncháztalálkozó, melynek szintén a Káli-medence több települése ad otthont.

A Kőfeszt a Káli-medence ötnapos összművészeti fesztiválja, amely minden nyáron mesés miliőben kínál változatos programokat a látogatóknak. A fesztivál egyik fontos missziója, hogy népművészetünk, néphagyományaink ne városiasodjanak el, elsősorban ne egy betondzsungel körülményei között éljenek, hanem természetes környezetükben: a falvakban.

Ehhez a hitvalláshoz igazodva idén június 3-6-ig Kőfeszt – a Szabad Táncház címmel pünkösdi táncháztalálkozót szerveznek, amely több helyszínen, neves vendégekkel, ének- és tánctanulással, örömzenével, szabadegyetemmel, folkmozikkal, koncertekkel és táncházakkal várja az érdeklődőket.

Kővágóörs, Kékkút, Köveskál, Mindszentkálla és egyéb meglepetés helyszínek adnak otthont a Szabad Táncháznak, olyan muzsikus és énekes közreműködőkkel, mint például Pál István Szalonna és Bandája, az Üsztürü, a Magyarpalatkai Banda és Koncz Gergő, az Erdőfű, a Tokos zenekar, Fábián Éva, Hideg Anna néni, Navratil Andrea vagy Pál Eszter, táncokat pedig olyanoktól tanulhatunk majd, mint például Farkas Zoltán 'Batyu' és Tóth Ildikó 'Fecske', Kádár Ignác ’Náci’, Kovács Norbert 'Cimbi', ifj. Zsuráfszky Zoltán, Németh Ildikó és Szabó Szilárd, de ott lesz a Kalotaszegi Legénytársulat is.

A különböző helyszínek különféle tájegységekre lesznek bontva, így tehát Kékkút változik Székké, Kővágóörsön, a nemrég felavatott Botond pajtában kalotaszegi táncok lesznek, Köveskálon Mezőség mutatkozik be, Mindszentkálla pedig Szatmár világába kalauzolja a látogatókat.

Minden este lesz folkmozi, nagykoncert, napközben kézműveskedés, tánc- és énektanítás, valamint szabadegyetem. Természetesen szabad lesz a tánc a nap minden órájában, percében, helyszínén. A nevéből adódóan a kötöttségek a Szabad Táncház esetében minimálisak lesznek: ha egy bandának kedve van, akkor bárhol – országúttól az étterem teraszig – rázendíthet, és spontán táncházak is kialakulhatnak.

Házigazda: Csúri Ákos, Berecz István, Korzenszky Tamás

Kőfeszt – a Szabad Táncház program >>>

 

Kőfeszt

Kapcsolódó

Siófokon lesz az első Nemzetközi Flamenco Fesztivál Cikk

Flamenco Fest 2022 Andalúzia házhoz jön - méghozzá a Balaton partjára! Világhírű flamenco táncművészek mellett bemutatkoznak hazai zenekarok is, akik olyan műfajokat képviselnek, melyek a flamencóval kölcsönösen hatnak egymásra. Délelőtt tánc- és gitárkurzuson vehetnek részt a flamenco szerelmesei, valamint ingyene

Tánccal indul a nyár - május 27-én kezdődik a PLACCC Dance Cikk

PLACCC Dance fesztivál - Stern Lili A PLACCC Fesztivál táncfókuszú különkiadása, a PLACCC Dance - alkalmazkodva a járványügyi szabályozásokhoz- izgalmas köztéri és természeti helyszíneken kínál kikapcsolódási lehetőséget május 27. és július 2. között Budapesten. A közreműködő alkotók kreativitásának és innovativitásának köszönhetően

Elindult a Magyar Breaktánc Szövetség Cikk

elindult a Magyar Breaktánc Szövetség Papíron megalakult és 2021-ben az érdemi munkát is megkezdi a Magyar Breaktánc Szövetség. A szövetség legfőbb célja a fiatalok elkallódásának megelőzése a break tánc sokoldalú kultúráján át. Emellett természetesen kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a break tánc 2024-ben debütál majd a párizsi

A test és az emlékezet fonődik össze Gergye Krisztián új összművészeti produkciójában Cikk

Gergye Krisztián: A test emlékezete A test emlékezete címmel mutatja be a Nemzeti Táncszínház október 27-én Gergye Krisztián legújabb összművészeti produkcióját, melynek látványvilágát a lengyel avantgárd legjelesebb képzőművészének alkotásai ihlették. A három táncosra és egy kilenctagú kórusra megálmodott mű zenéjét Zombola Péter s