szerpentin_filmfeszt_logo

Szerpentin Táncfilm Fesztivál 2017 Kino, Budapest

szerpentin_tancfilm_felsztival_fejlec

2017-ben első alkalommal jelentkezik a SZERPENTIN Táncfilm Fesztivál, Magyarország egyetlen tánc-alapú filmekre fókuszáló nemzetközi seregszemléje.

Hirdetés

A fesztivál címe a Lumière fivérek 1896-ban forgatott, Loie Fuller által előadott, Danse Serpentine-jére utal, melyben a táncosnő végtelennek tűnő anyagból készített szoknyája, az azt megvilágító színes reflektorok fényjátéka, és a szinte követhetetlen mozgás együttese kápráztatta el a nézőket.

Magyarországon a rendszerváltás előtt Jancsó Miklós, Banovich Tamás és Horváth Ádám ötvözték előszeretettel a tánc- és filmművészetet, elsősorban néptáncból és balett technikából kiindulva. A 90-es évektől a modern tánc térnyerésével, az itthon szinte ismeretlen, új nyelvezetű modern táncfilmmel számos alkotó, mint például Bozsik Yvette, Kovács Gerzson Péter, Nagy Zoltán, kezdett el kísérletezni.

Mára a táncfilm tágan értelmezhető fogalommá vált; a filmre készült koreográfia, színpadi darabok filmes adaptációja, dokumentumfilm, és a mozgással, ritmikával kísérletező munkák is ide tartoznak, stílustól függetlenül, az egypercestől a több órás alkotásokig. A technológia fejlődésével és a hozzáférés szabadságával, valamint az egyes művészeti ágak közti nagyobb átjárhatóságnak és a határok elmosódásának köszönhetően a filmkészítés is folyamatos változáson megy keresztül. Számos, a táncfilmekhez sorolható kezdeményezés születik a dizájn, az építészet, a kortárs zene, vagy a videóművészet területén is; gyakran a mindenki számára elérhető mobiltelefonnal és applikációkkal helyettesítve a professzionális filmes eszközöket.

 

Forrás: szerpentinfilm.hu

Kapcsolat

 • Szerpentin Táncfilm Fesztivál 2017 időpont:
  Kezdete:
  2017 May 17 18:00
  Vége:
  2017 May 19 22:00
  Kino Cafe:
  Budapest ,
  Szent István krt. ,
  1137 ,

A SZERPENTIN Táncfilm Fesztivál hat blokkban vetít hazai és nemzetközi alkotásokat. A nyitónapon külön szekcióban kerül bemutatásra egy válogatás a 2010. után készült magyar filmekből, illetve magyar alkotók közreműködésével megvalósult munkákból, melyek között a mozgással, mozdulattal operáló divat, elektronikus zene és textil-művészeti kísérletek is helyet kaptak. A vetítést követően a filmkészítők is bemutatkoznak majd. A nemzetközi rövidfilmes programba a közelmúltban készült, jelentős külföldi fesztiválokon is vetített amerikai, spanyol, osztrák, finn és svéd alkotásokat láthatunk.

A nagyfilmek szekcióban a világhírű New York City Ballet és a Sahsa Waltz & Guests társulatok mutatkoznak be. Az amerikai együttes művészei New York utcáira álmodták újra a West Side Story koreográfusának, Jerome Robbin-nak, 1958-ban készített NY Export: Opus Jazz című darabját. Sasha Waltz pedig illékony mítoszokkal átszőtt nomád koreográfiával, hetven táncos, zenész és énekes részvételével vezeti a nézőt a berlini Neues Museum történelmi útvesztőjében. A fesztivál gyönyörű képekkel és gondolatokkal teli dokumentumfilmmel emlékezik a Budapesten többször is fellépő és tanító, Ko Murobushi butoh táncosra, akinek pályáját és filozófiáját Batarita, a mester tanítványa segít majd értelmezni.

 • 05.17,  18:30 - NY Export: Opus Jazz
 • 05.17,  20:00 - Hazai Termés
 • 05.18,  18:30 - Nemzetközi Rövidek I.
 • 05.18,  20:00 - Folyton Halott, Mégis Élő
 • 05.19,  18:30 - Nemzetközi Rövidek II.
 • 05.19,  20:00 - Dialoge 09 – Neues Museum

 

Szerpentin Filmfesztivál 2017 részletes program >>>

 

 • Jegyár: 700 Ft /vetítés
 • Jegyelővétel: 2017.május 1-től 

 

Szerpentin Filmfesztivál 2017 online jegyelővétel >>>