Budapesti Nyári Fesztivál 2018 több helyszín, Budapest

bnyf_2018_fejlec

2018-ban a 80. évébe lép a Margitszigeti Szabadtéri Színpad, Európa egyik legkedveltebb kulturális színtere. A jubileumi évadban „Ajándék Budapestnek” mottóval ingyenes közösségi eseményekkel és szuperprodukciókkal várja a közönséget a Budapesti Nyári Fesztivál! 

Hirdetés

Fennállásának és működésének 80. évfordulóját ünnepeli 2018-ban a Margitszigeti Szabadtéri Színpad. A Szabad Tér Színház újfajta közösségi eseményekkel és minden eddiginél különlegesebb programsorozattal készül. Az ünnepi évad mottója: „Ajándék Budapestnek”, ami előrevetíti, hogy a kínálat igazi kuriózumnak ígérkezik a főváros kulturális életében. A jubileumi évadban elindul az ország első „kulturális livestream” szolgáltatása, hogy minél többen átélhessék a művészet sokszínűségének élményét. Az élő közvetítések révén a programok egy részét a közösségi tereken is nyomon követheti majd a közönség, sőt mobiltelefonján is élvezheti a koncerteket egy-egy videóközvetítés keretében. A repertoáron a tradicionális operák és a klasszikus műfajok mellett színházzal, klasszikus-, és könnyűzenével, balettel, képzőművészettel is találkozhat majd a nagyérdemű.

Elindul az ország első „kulturális livestream” szolgáltatása

Az Antenna Hungáriával közös kezdeményezés keretében elindul az ország első „kulturális livestream” szolgáltatása, azaz, „kinyílik” a színház, kivetítőkön keresztül a város egyes szabad- és közösségi terein élőben követhetik figyelemmel a Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpadok bizonyos előadásait, koncertjeit. A kezdeményezéssel a szabadtéri színházi programok a főváros több pontján egyszerre jelennek meg. A budapestiek, valamint a belföldi-és külföldi turisták számára egyaránt egy merőben újfajta koncertélményt nyújtanak majd a „Kult zónák” élő közvetítései. A videó-közvetítések HD minőségben mobiltelefonon, tableten és laptopon is elérhetővé válnak.

Az ünnepi évad jó alkalom a közös élmények megélésre

„A közös ünneplés, a küszöbön álló 80. évforduló ismét kiváló alkalom arra, hogy megszólítsuk legfontosabb célközönségünket, a város lakóit, és közös tervek, célok megvalósítására, közös élmények megteremtésére és megélésére hívjuk őket - mondta Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője.  Szeretnénk, ha a nagyszabású programsorozatunk nyomán üzeneteink eljutnának azokhoz, akik már kedvelt közösségi térként tekintenek a Margitszigetre, színházát és parkjait látogatják, használják, élik és szeretik, és azokhoz is, akik a jövőben csatlakoznak majd a nyári teátrum programjaihoz. Nagy reményekkel és kihívásokkal nézünk a jubileumi év elébe, bízunk benne, hogy minél több társadalmi réteget és korosztályt tudunk megszólítani, a sokszínű és műfajokban gazdag programmal” – fogalmazott Bán Teodóra.

 

Sajtóanyag: Budapesti Nyári Fesztivál

Kapcsolat

Világsztárok, opera- és operettbemutatók, szuperprodukciók a szigeten

A jubileumi évad hagyományosan a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar nyitókoncertjével indul, Hamar Zsolt vezényletével Carl Orff Carmina Burana-jának dallamai csendülnek fel. A Szabad Tér Színház számos operabemutatójának volt már otthona a Margitsziget, így a jubileum évében is nagy dobásra készülnek a Magyar Állami Operaházzal közösen. Anger Ferenc rendezésében Richard Strauss Salome című egyfelvonásos operáját láthatja a közönség, amely a Margitszigeten debütál, Rost Andrea, Komlósi Ildikó, Gerhard Siegel főszereplésével. A nagyszabású tervek szerint az előadás ezután Jordániában az eredeti helyszínen is bemutatásra kerül, ott, ahol a történet játszódik. Abban a Holt-tenger keleti partjára emelt királyi palotában, a Machareusban, ahol Salome, Heródes király lánya az apja által Keresztelő Szent János fejét vétette. Az előadás eredeti helyszínen való bemutatása Vörös Győző ókorkutató, akadémikusnak köszönhető, aki a Magyar Művészeti Akadémia égisze alatt 2009-ben kezdte meg a helyszín feltárását.

A Budapesti Nyári Fesztivál vendége lesz napjaink egyik leghíresebb és leginnovatívabb DJ-je, az amerikai Jeff Mills, aki az Óbudai Danubia Zenekarral ad koncertshow-t, Christophe Mangou vezényletével. Magyarországon először a Margitszigeten mutatják be a világ legsikeresebb, világsztárokat felvonultató The Great Gatsby című balettshow-ját is, amely F. Scott Fitzgerald kultikus regénye és a nagysikerű mozi alapján a húszas évek füstös, mámoros, féktelen hangulatát idézi.

Az operavilág csillagai közül a jubileumi évadban is több klasszis érkezik a Margitszigetre. A világhírű basszbariton Erwin Schrott és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara nagyszabású operagálával kápráztatja el a közönséget. Az ünnepi évadban a Szabad Tér Színház operettbemutatót is tart, Kálmán Imre Cirkuszhercegnő című magyar remekművét állítják színpadra Szabó Máté rendezésében.

A Szabad Tér Színház ünnepi ajándéka

Számos akcióval készül a Szabad Tér Színház, hogy az „Ajándék Budapestnek” mottójú programsorozat kiváló kulturális eseményeire minél többen eljuthassanak. Érdemes figyelni a szabadter.hu weboldalt és Facebookot, mert a bejelentett előadások spontán akciók keretében, bizonyos napokon és időszakokban véletlenszerű sorrendben kerülnek fel a honlapra, a jegyértékesítés első két órájában pedig ötven százalék kedvezménnyel lehet majd jegyet váltani a szuperprodukciókra. Egy másik akció keretében, aki regisztrál a Mezítláb a réten című nyitó koncert ingyenes közösségi eseményére, egy több hónapon át tartó folyamatos ajándéksorsoláson vesz részt. Számos értékes nyeremény gazdára talál: színházjegyek a Budapesti Nyári Fesztivál változatos és sokszínű programkínálatának valamelyikére, vacsora voucherek, továbbá „Aludjon Budapesten Színházjeggyel” elnevezésű csomag. Ennek tartalma egy páros belépőjegy valamely szabadon választott Margitszigeti- vagy Városmajori Szabadtéri

Színpadi produkcióra, szálláslehetőség egy éjszakára szállodában büféreggelivel, színházi hajójárattal oda-vissza, és Víztorony-belépő Magyarország legnagyobb és legrégebbi víztornyába. A jubileum évében jegyre váltható ajándékkártyákat is lehet majd vásárolni.

„Igyekeztünk minél több meglepetéssel, és újdonsággal készülni, hogy minden generációnak kedveskedjünk. Nyolcvan év távlatában, a kultúraközvetítő felelős szerepében az alapítók és az elődök hitvallásának megfelelően azért dolgozunk, hogy a mai igényeknek megfelelőn látványos körülmények között valósuljanak meg az előadások, és megnyerjük azokat is, akik először nálunk találkoznak bizonyos műfajokkal, operával, drámával és balettel - mondta Bán Teodóra ügyvezető igazgató. Büszkén mondhatjuk, hogy a történelem viharai ellenére az európai művészfellépőknek szinte minden nagy korszakban zarándokhelye volt nyaranta a Margitszigeti Nagyszínpad, amely Európa egyik közkedvelt kulturális színterévé is vált, mind a szórakoztató, mind pedig a magasabb kultúra tekintetében.”

 

Budapesti Nyári Fesztivál 2018 további programok >>>

Helyszíni értékesítőhelyek

Szabadtér Jegyiroda - egész évben nyitva  1065 Budapest, Nagymező u. 68. 

  • Telefon: +36 (1) 301-0147 Nyitva tartás: hétfőn 12-től 18 óráig keddtől-péntekig 10-től 18 óráig.
  • E-mail: iroda@szabadter.hu

Margitszigeti Szabadtéri Színpad jegypénztár  1007 Budapest, Margitsziget (nyitás: 2018. május)

  • Telefon: +36 (1) 340-4196 Nyitva a hét minden napján: 11 - 19 óráig.
  • Előadás napokon az első szünet végéig.

Városmajori Szabadtéri Színpad jegypénztár  1122 Budapest, Városmajor HRSZ 6835/17. (nyitás: 2018. május)

  • Telefon: +36 (1) 375-5922 Nyitva hétfőtől-péntekig 15 - 19 óráig, szombaton és vasárnap 13 - 19 óráig.
  • Előadás napokon az első szünet végéig. Gyerekelőadások alkalmával nyitás: 9.30-kor.

 

Budapesti Nyári Fesztivál 2018 online jegyelővétel >>> 

Kapcsolódó

[ELMARAD] Volt Fesztivál 2023 Esemény

„Sajnos, a bizonytalan gazdasági helyzetben jelenleg nincs lehetőségünk a VOLTot olyan színvonalon megszervezni, ahogy azt a közönség korábban megszokta” „A Telekom VOLT Fesztivál egy igazi „love brand”, a hazai fesztiválpiac jelentős rendezvénye, nekünk is szívügyünk, azonban már az idei sop

[ELMARAD] Hello Ugar 2022 Esemény

A megnövekedett költségek arra a döntésre kényszerítettek minket, hogy abba kell hagynunk az idei fesztivál megszervezését. Sajnos olyan mértékkel kerülne többe az idei fesztivál, amit már nem bírunk sem megfinanszírozni, sem kitermelni. Ne haragudjatok! Természetesen a bérletek árát mindenkine

[ELMARAD] Rockmaraton Fesztivál 2022 Esemény

Lassan két éve húzódik ez a járványhelyzet, ami alapjaiban forgatta fel az életünket. A 2019-es teltházat követően még eufórikus örömben terveztük a több évtizedes munkánkat megkoronázó 30. jubileumot - mindhiába. A bizonytalanság, a szakmaiatlan kormányzati döntések és ésszerűtlen szabályozás

[ELMARAD] Lakeside Weekend 2022 Esemény

2022-ben egy kisebb, Lakeside Weekend Fanatics nevű rendezvény kerül megrendezésre a Lakeside Weekend helyett új helyszínen, Kunfehértón július 7. és július 10. között.  További részletek, infók >>>