József Attila Versvonat - ünnepi járat a költő emlékére Cikk

A József Attila Versvonat Budapest Ferencváros Önkormányzatának ünnepi programja, a költő halálának 80. évfordulója alkalmából. Az utazás során elismert művészek előadásaival tisztelgünk József Attila munkássága előtt. A változatos programok mellett Balatonszárszón a Versvonaton fellépő művészek közös műsorral is emlékeznek Ferencváros híres szülöttére.

Hirdetés

Fellépő művészek:

Jordán Tamás

Jordán Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, színigazgató, főiskolai docens, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. József Attilához köthető az „Amit szívedbe rejtesz” és „Szólt az ember” című önálló estje is. Előadásának szövegein keresztül enged bepillantást a költő gondolataiba, érzéseibe, vívódásaiba.

Hobo

Földes László „Hobo” Kossuth-díjas magyar bluesénekes, dalszerző, előadóművész, a Hobo Blues Band alapító tagja és énekese. Régóta foglalkoztatja József Attila költészete, már első koncertjein is előadta a költő megzenésített verseit. Több mint 10 éve játssza Vidnyánszky Attila rendezésében, jelenleg a Nemzeti Színházban a „Tudod, hogy nincs bocsánat” című előadóestet.

Sebő Együttes

Sebő Ferenc a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató és építészmérnök, a hazai hangszeres népzenei és táncház-mozgalom egyik elindítója, a Sebő Együttes vezetője. Generációk nőttek fel a „Rejtelmek”-re vagy a „Tiszta szívvel”-re írott dalokon. 2005-ben pedig megjelent József Attila költeményeiből álló albuma.

Posta Victor

Posta Victor színész, énekes, művészeti vezető a József Attila munkásságának emléket állító, a Madách Színházban 2 éve töretlen sikerrel játszott musical, az „Én, József Attila”egyik címszereplője.  Ebből a darabból hallhatunk tőle részleteket a Versvonaton.

Farkas Ádám

Farkas Ádám, a Kecskeméti Katona József Színház színművésze nehéz sorsú költőnk életéről tart előadást egy-egy fontos korszakát meghatározó vers tolmácsolásával. Az életmű gyöngyszemeinek áttekintésével közelebb kerülhetünk a magyar irodalom fontos alakja által átélt érzelmekhez, személyiségéhez. Az előadáson József Attila kevésbé ismert műveit is megismerhetjük.

Ostinato együttes

Az együttes neve: Ostinato, azaz makacs ritmus. A "zenés irodalom" segítségével kitartóan próbálják közvetíteni a magyar és egyetemes emberi értékeket. A József Attila Vers-Dal Fesztivál díjazott együttese a költő legismertebb verseit adja elő.

Kávészünet zenekar

A Kávészünet zenekar ma hazánk egyik legnépszerűbb modern versmegzenésítő együttese. Koncertjeiken a legismertebb klasszikus és kortárs költők művei, valamint saját szövegű versátiratok szólalnak meg modern, dinamikus hangzással. Trendhagyó Irodalomóra című iskolás programsorozatukon kívül klubokban, fesztiválokon is találkozhatunk velük.

Menetrend:

  • Indulás Ferencváros vasútállomásról: 9:59
  • Érkezés Balatonszárszóra: 12:09
  • Vonatra felszállás Balatonszárszón: 15:52
  • Indulás Balatonszárszóról: 16:07
  • Érkezés Kelenföldre: 18:11
  • Érkezés Ferencváros vasútállomásra: 18:19

További részletek és jegyelővétel >>>

 

Sajtóanyag: Ferencváros Önkormányzata

Kapcsolódó

btf2017_logo

José González, Goran Bregović, Thundercat - remek koncertek a Budapesti Tavaszi Fesztivál 2017-en! Cikk

Március végén indul útjára a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál, mely minden évben kiváló programokkal segíti a tavasz kivirágzását, legyen szó akár komoly-, akár könnyűzenei koncertekről, színházról, cirkuszról vagy irodalomról. Hozzánk a könnyű- és a világzene áll a legközelebb a programból, ezek köz

Orlai Produkció: A hullaégető - Interjú Pelsőczy Rékával, a darab rendezőjével Cikk

Színházi előadás készül Ladislav Fuks A hullaégető című hátborzongató regényéből. A főhőst, Karel Kopfrkingl krematóriumi szakembert Gálvölgyi János alakítja, aki a könyv alapján forgatott 1968-as csehszlovák filmben a főhős magyar hangja volt. A náci Willi karakterét Schruff Milán formálja meg. Pel

Budapesti Tavaszi Fesztivál 2017 - Világsztárok, bemutatók és lenyűgöző produkciók Cikk

Vittorio Storaro, John Malkovich, Goran Bregovic, Daniele Gatti, Georg Baselitz, Pumeza Matshikiza, Gyenyisz Macujev, a Komische Oper Berlin – világsztárok és a hazai művészeti szcéna legjobbjai, legendás műalkotások, különleges együttműködések, premierek és számtalan izgalmas köztéri esemény a 37.

Orai Produkció: Leszámolás velem - interjú Rába Roland rendezővel Cikk

Az Orai Produkciós Iroda és a Füge március 7-én a Jurányi Inkubátorházban mutatja be a Leszámolás velem című monodrámát, Nagy Dániel Viktor szereplésével, Rába Roland rendezésében. A Leszámolás Eddyvel című Édouard Louis-regényből készült darab egy meleg fiú megrázó története. A próbák utolsó idős