A Végtelen gyökerei - Magyar Péter térrajzai a Műcsarnokban Műcsarnok, Budapest

Magyar Péter Amerikában élő magyar építész. 1975-ben hagyta el Magyarországot, 1980-ban költözött Amerikába, azóta folyamatosan részt vesz az amerikai egyetemi építészoktatásban. Az egyetemi oktatás és a kutatómunka mellett az építészeti tervezést életének minden állomásán aktívan folytatta, több megépült és meg nem valósult projektben vett részt tervező konzulensként, Magyarországon és külföldön egyaránt számos nemzetközi építészeti tervpályázatot készített.

Hirdetés

Többezernyi rajzával a szellem anyaggá való átlényegülését vizsgálja. A rajzolás számára az építészeti tervezés legfontosabb fázisa, analízis és javaslatok megfogalmazása, miközben a teremtés szakrális élményét is átélhetővé teszi. Vajszínű papírra, Mont Blanc tollal, Antique Sepia tintával készíti építészeti folyamat- és részletrajzainak százait. Könnyed eleganciával, bámulatra méltóan biztos kézzel rajzol, ihletett és precíz vonalas rajzaiból maga a tervezés folyamata, az épületben testet öltő gondolat is kiolvasható.

E rajzok leginkább a térbeli elrendezések lehetőségeiről gondolkodnak, a tér természetéről, kiterjedéséről és minőségéről tesznek fel kérdéseket. Magyar Péter olyan teljességre törekvő hiperlátásmóddal rajzol, amely folyamatban mindvégig ellenőrzése alatt tartja az ábrázoló geometriával kifejezhető „láthatóságot”, az előtér-háttér tapasztalatait.

Rajzai egyben kísérleti módszerébe is beavatnak: általuk egy olyan építészeti megközelítésmódot, egy nyílt tervezési folyamatot dolgozott ki és ad tovább tanítványainak, amely lehetővé teszi a térbeli folyamatok gondolati tartalmának feltárását és segíti azok értelmezését. Minderről így vall saját maga: „A tervezés mentálisan és testileg is átélt folyamat, fizikai testünk faji emlékezetére alapozva lépésről lépésre hívja elő az épület mitológiáját. Ily módon az építészet egy rajzokban – jó esetben fizikailag is – megjelenített-megépített filozófiát testesít meg, amennyiben a tudás, a valóság és a létezés alapvető természetét vizsgálja. Szándékom tehát az érzés és a gondolkodás egyesítése az akaraton keresztül. Az akarat a rajzban nyilvánul meg. (…) Vizsgálataimat »felületrajzokkal« vagy »térlenyomatokkal« folytatom. (…) Ez a módszer egyidejűleg vizsgálja, elemzi, kutatja és artikulálja a kézzelfoghatót és az űrt, az anyagot és a teret. E térlenyomatok tehát a szándékolt fizikai valóság első megjelenései, így a szellem anyaggá való átalakítását illusztrálják.”

A műcsarnokbeli kiállítás a több ezer rajzból álló œvre-nek csak egy töredékét mutatja be. Megkísérli ezeken keresztül érzékeltetni azt a speciális látásmódot, amellyel Magyar Péter az épített környezethez, és ezen keresztül az egész emberi civilizációhoz közelít, részleteket villant fel kutató-analizáló munkájából.

A kiállított rajzok részvételre ösztönzik a nézőt: nem maradhatunk pusztán szemlélők, a fázisrajzok, fragmentumok böngészése, az asszociációkat megmozgató figyelem által bevonódunk az alkotás folyamatába, együtt gondolkodunk az alkotóval a rajzok által feltett – nem pusztán építészeti – kérdéseken, és vele együtt értelmezzük a lehetséges válaszokat.

 

Sajtóanyag: Műcsarnok

Kapcsolat

 • A kiállítás időtartama:
  Kezdete:
  2017 Oct 03 10:00
  Vége:
  2017 Oct 30 20:00
  Műcsarnok:
  Budapest ,
  Felvonulási tér ,
  1146 ,

Kapcsolódó

body_kiallitas_2018_fejlec

BODY kiállítás 2018 Komplex, Budapest

A kiállítás időtartama

2018 Feb 22
Február 15-én megérkezik Magyarországra a világhírű BODY kiállítás. A lenyűgöző emberi testet bemutató tárlat mérete Európában is egyedülállónak számít: 2200 négyzetméteren több mint kétszáz preparátumot tekinthetnek meg a látogatók. A kontinensen még soha, egyetlen városba se látogatott el a tárlat

Binaura Polar Graph - kiállítás a Jurányi Galériában Jurányi Galéria, Budapest

A kiállítás időtartama

2018 Feb 22
A technológiai kép immár több mint egy évszázada az emberi kultúra és kommunikáció alapja. Mediatizált társadalmunk az írott és beszélt szöveges tartalom mellett képi alapú: ahogyan írunk és olvasunk, képeket is készítünk, fotózunk, leképezünk, ismétlünk. Egymásnak, egymásról, dokumentálunk, rögzí

gazdafilmek_ejszakaja_2018_budapest_fejlec

Gazdafilmek Éjszakája Budapesten: mit mesél a görögdinnye, mit a szürke liba? Ludwig Múzeum, Budapest

Esemény ideje

2018 Feb 22
Nagykamarás, Körösszegapáti és Szekszárd után Budapesten is bemutatkozik a „Szeretek gazda lenni, az is szeretnék maradni” című művészeti projekt. Antje Schiffers berlini képzőművész és Erdődi Katalin kurátor nyáron egy dinnyetermelővel, egy libatenyésztővel és egy borásszal kötött rendhagyó csereüz

budapest_photo_festival_2018_fejlec
budapest_phot_festival_2018_logo

Budapest Fotó Fesztivál 2018 Műcsarnok, Budapest

Budapest Fotó Fesztivál 2018 időpont

2018 Feb 28
A Budapest Fotó Fesztivál, a nagyközönség számára nyitott kiállítás sorozat keretében mutatja be a kortárs és a klasszikus magyar és nemzetközi fotográfia értékeit.  A 2017-es sikeres nyitó év után 2018-ban is izgalmas nemzetközi sztárkiállítással, kortárs hazai körképpel, a fővárosi múzeumok és ga