Maxim Gorkij: Makar Csudra - Farkas Franciska estje a Thália Színházban Cikk

Egy különleges mű és egy különleges előadás. Maxim Gorkij orosz drámaíró első, nyomtatásban megjelent művét, a Makar Csudrát adja elő az egyik legkarakteresebb és legkülönlegesebb hazai újgenerációs, az idei Cometre is jelölt színésznő, nagy sikerű korábbi előadások után újra a Thália Színházban. Soós Attila mellett ő maga a darab társrendezője is.

Hirdetés

Maxim Gorkij első és egyben legromantikusabb műve a sztyeppén, a tengerparton játszódó történet, egy öreg cigányemberről szól, aki elregél egy tanmesét, a szerelemről és a szabadságról. Ez egy történet a történetben. - Számomra a kitörés, alantas kompromisszumok elevetése és a szabadság novellája ez. Ami épp ezért hitelesen szól Farkas Franciska előadásában - mondta a darabról Karafiáth Orsolya.

- Gyerekkorom egyik meghatározó meséje. Édesanyám orosz szakos volt, általa ismertem meg a orosz irodalmat,ami azóta is a kedvencem - mesél az előzményekről Franciska. - Egyértelmű volt,hogy ezt a novellát fogom színpadra vinni, mikor felkértek arra, hogy önálló estet készítsek. Mélyen él bennem, és ahogy én is folyton változik, de mindig behúz. Gorkij zsenialitása, a kor szelleme, Makar bácsi sokat megélt személye és látásmódja.

A darab ősbemutatójára a Harmadik Hely Lakásszínházban került sor 2017. március 9.-én. A darabot azóta meghívták a Műcsarnokba, vendégelőadásként látható volt a POSZT-on, mi több, a Thália Színház leszerződtette egész évadra, havi egy előadásra. A darab 2017-ben november 25-én és december 15-én látható.

Franciskát és a Makar Csudrát mindezeken túl idén meghívták Los Angelesbe, ahol a Hungarian Film Festival programjában, egy ottani irodalmi szalonban volt látható.

Makar Csudra promo videó:

- Ebben az előadásban benne van,a folyamatos fejlődés lehetősége. Lehetőség a spontaneitásra és az improvizációra. Minden előadás egy kicsit más, mindig az aktuális közönséghez és helyszínhez alakul. Van evolúciója. Ettől válik annyira izgalmassá számomra. Szeretném még nagyon sokat játszani. Ezen kívül várom az új filmem premierjét az Örök telet, illetve mindemellett nagyon fontossá vált számomra, a tehetséggondozás, ezért drámapedagógusként is működöm már egy ideje.

A színésznő az elmúlt négy évben robbant be: először a Karaván Művészeti Alapítványnál játszott, majd megkapta a Viktória – A zürichi expressz című svájci film főszerepét, amiért elhozta a legjobb színésznőnek járó díjat, a Hungarian Film Festival of Los Angelesen. Több színházi és rövidfilmes munkák után nyerte el az Aranyélet című sorozat és a Brazilok című magyar nagyjátékfilm két fontos szerepét, melyek közül az Aranyéletért elnyerte a Televíziós Újságírok Szövetségének Díját, mint legjobb mellékszereplő. Idén az Örök tél című filmben dolgozott Csányi Sándor mellett, nemrég pedig az idei Comet-díjra is jelölték a Legjobb színésznő kategóriában.

 

Sajtóanyag: Presscode

Kapcsolódó

Orlai Produkció: A hullaégető - Interjú Pelsőczy Rékával, a darab rendezőjével Cikk

Színházi előadás készül Ladislav Fuks A hullaégető című hátborzongató regényéből. A főhőst, Karel Kopfrkingl krematóriumi szakembert Gálvölgyi János alakítja, aki a könyv alapján forgatott 1968-as csehszlovák filmben a főhős magyar hangja volt. A náci Willi karakterét Schruff Milán formálja meg. Pel

Orai Produkció: Leszámolás velem - interjú Rába Roland rendezővel Cikk

Az Orai Produkciós Iroda és a Füge március 7-én a Jurányi Inkubátorházban mutatja be a Leszámolás velem című monodrámát, Nagy Dániel Viktor szereplésével, Rába Roland rendezésében. A Leszámolás Eddyvel című Édouard Louis-regényből készült darab egy meleg fiú megrázó története. A próbák utolsó idős

Világsztárok a Müpa 2017/2018-as évadában is! Cikk

Joyce DiDonato, Eötvös Péter, Juan Diego Flórez, Jonas Kaufmann, Leonidasz Kavakosz és a Lipcsei Gewandhaus Zenekara, Zubin Mehta és a Bécsi Filharmonikusok, Rolando Villazón, Pinchas Zukerman és a Camerata Salzburg – világsztárok, kiváló hazai és nemzetközi alkotók, folytatódó nagy sikerű sorozatok

BTF 2017 - Sławomir Mroźek: Ház a határon Cikk

Abszurd helyzet: egy békésen élő család azzal szembesül, hogy egy ismeretlen hatalom a házukon keresztül húzza meg az országhatárt. Elválasztják a hálószobát a fürdőtől, de még a galuskát is a tányéroktól. A meghökkentő szituációt ábrázolja a Sławomir Mroźek Ház a határon című műve nyomán készült Eu