Rudimental, Carl Craig, Jacob Collier és még sokan - Egy hét múlva indul a CAFe Budapest! Cikk

Pontosan egy hét múlva, október 6-án startol a 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, a régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata. A fesztivál nyitónapjának műfaji gazdasága előrevetíti, hogy milyen sokszínű és különleges programkínálatra számíthat a közönség október 6. és 22. között. Az Oscar-díjas zeneszerző, Tan Dun koncertjén Bartók műve mellett generációkon át öröklődő titkos dallamok csendülnek fel. A legendás fotográfus Robert Capa képeiből nyíló kiállítás Izraelről mesél. Premiert ünnepel a fesztivál nyitónapján a Katona József Színház és a Hatszín Teátrum, a jazzprogramok sorát Rozsnyói Péter triója nyitja és pénteken frenetikus világzenei koncertekkel indít a Budapest Ritmo is.

Hirdetés

A Tigris és sárkány című filmért Oscar-díjjal elismert amerikai-kínai zeneszerzőikon Tan Dun pályája és életútja - a rizsföldektől New Yorkig és a világ legnagyobb operaházaiig – filmbe illő. Magyar vonatkozású különlegesség, hogy napjaink egyik legjelentősebb zeneszerzője nem csupán lenyűgözve beszél Bartók Béláról, példaértékűnek is tartja művészetét, így nem meglepő, hogy Bartók-művel lép színpadra első budapesti koncertjén, a fesztivál október 6-i nyitóelőadásán a Müpában. A koncerten felcsendülő saját, 2013-ban komponált Nu ShuThe Secret Songs of Women című műve egy kulturális antropológiai szenzáció ihletése nyomán született. Kína Hunan tartományában – a zeneszerző szülőhelyén – ugyanis felfedezték, hogy a nők sok évszázada használnak egy titkos írásjelrendszert és egy ehhez kapcsolódó, titkos, énekelt nyelvet, melyet generációról generációra féltve őriztek és adtak tovább: anya a lányának, nővér a húgnak. Ebből a páratlan, kincset érő zenei anyagból merített inspirációt Tan Dun a tizenhárom mikrofilmre, hárfára és zenekarra komponált zenemű írásakor. A sztárzeneszerző október 6-án a Concerto Budapest zenekarral áll színpadra a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A Budapest Jazz Club színpadán október 6-án a Rozsnyói Péter Trió koncertjével kezdődik a CAFe Budapest gazdag jazzprogramja, melynek egyik legkülönlegesebb eseménye a legendás opera- és dalénekes, Thomas Quasthoff fellépése lesz. „A lényeg az, hogy valami olyat csináljak, amit eddig még soha”- vallja a káprázatos hangú bariton, aki ez alkalommal rendkívüli jazzműsorral érkezik Budapestre és a soul, a pop és a blues számára legkedvesebb előadóinak műveiből válogat, a Great American Songbook legnépszerűbb dalaitól George Gershwin és Cole Porter művein át Irving Berlin vagy Jerome Kern kompozícióiig.

A fővárosba érkezik a szemtelenül fiatal jazztitán, Jacob Collier, itt lesz a fúziós jazz kitűnő izlandi képviselője, a Mezzoforte zenekar, színpadra lépnek a kollektív improvizáció mesterei, Danilo Pérez, John Patitucci és Brian Blade, de jön az elektronikus zenei vonalról, Carl Craig, vagy a brit Rudimental is.

Harminc éve született meg a world music kifejezés, ezt az évfordulót és a világzene országhatárokon és kontinenseken átívelő műfaját ünnepli Magyarország legnagyobb világzenei seregszemléje, a Budapest Ritmo közel harminc ország fellépőivel, különleges együttműködésekkel, három napon át: a sort október 6-án többek között a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band, Lajkó Félix és a Vołosi valamint a Mookomba nyitja.

A fesztivál első napján a fotóművészet és az irodalom is hangsúlyosan jelen lesz: kapcsolódva a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál idei tematikájához, Capa in Israel címmel nyitja meg új kiállítását a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, a Szabó Ervin Könyvtárban pedig a 100 szóban Budapest pályázatra érkezett magával ragadó történetekből nyílik rendhagyó tárlat.

CAFe Budapest 2017 további részletek és jegyelővétel >>>

 

Sajtóanyag: CAFe Budapest

 

Kapcsolódó

Sziget2017_kasabian

Sziget 2017 – Kasabian, Flume, Billy Talent, The Pretty Reckless, The Kills és a többiek Megérkezett a második Sziget 2017 fellépőadag!

Vártuk, már nagyon vártuk a Sziget 2017 lajstrom folytatását, bő egy hónappal az első bejelentés után végre itt az új adag, amiben többek közt ott a sokak által visszavárt Kasabian és Billy Talent, a már korábban önbejelentő Interpol, az igazi csemegének ígérkező Jamie Cullum, a The Kills, a Metro

Volt 2017 tippek, esélyesek - Holnap jön az újabb adag! Cikk

Fotó: Varga Benedek / Volt Fesztivál Nem csalt a szimata annak, aki sejtette, hogy a Volt Fesztivál szervezői 2017-ben is készülnek Valentin-napi bejelentéssel, ennek fejében pedig holnap érkezik is 7 új előadó a soproni fesztiválra, a korábban már közzétett Linkin Park, Imagine Dragons, Ellie Goulding, Martin Garrix, stb. mellé. Termé

Volt 2017 - Pendulum (live), The Cult, Enter Shikari, Of Mice & Men, Years & Years Sopronban! Cikk

Beváltotta ígéretét a Volt Fesztivál szervezősége, néhány perccel ezelőtt megérkezett a szokásos Valentin-napi névadag, közte a végre ismét zenekaros felállással érkező Pendulummal, a tavalyi FEZEN-es lemondását Sopronban pótló The Culttal, az Of Mice & Mennel, az Enter Shikarival, illetve az id

Bass Camp felvezető bulik Cikk

A nyárig való tűkön ülést könnyítendő a Bass Camp 2017-ben egy kiadós ország- és környékjáró felvezetőbuli-sorozatot indít, amiken alaposan felkészülhetünk a júliusi basszusmenetre. A turné március 4-én rajtol el az A38-on, alább pedig az eddigi dátumok: 03.04 – A38, Budapest Fellépők: Rido, Ger