Sikerrel zárult a 26. CAFe Budapest Cikk

Danilo Pérez zongorista, John Patitucci bőgős és Brian Blade dobos duplakoncertjével, a vadonatúj LOL című balettelőadással, Elek Judit rendező különleges összművészeti produkciójának bemutatójával, a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár díjátadójával és a Kuplung Sounds Good sorozat teltházas zárókoncertjével fejeződött be a 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, a régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata. A fesztivál 17 napja alatt idén 242 kortárs zenei, tánc-, opera-, színházi, könnyű- és világzenei, jazz és képzőművészeti program, köztük számtalan ősbemutató és premier töltötte meg 49 helyszínen a főváros jelentős kulturális intézményeit és köztereit

Hirdetés

„A fesztivál idei mérlege: két és fél hét, rengeteg teltházas produkció, nagyszerű és kíváncsi közönség, valamint a fesztivállal együtt élő város, ami bizonyítja, hogy Budapest milyen ragyogó tér és közeg a kortárs művészet és kortárs alkotók számára” – összegezte Káel Csaba, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál operatív testületének elnöke, a Müpa vezérigazgatója. Kiemelte, hogy a CAFe Budapest idén rekordszámú bemutatónak, összesen 51 új mű premierjének, magyarországi bemutatójának adott helyet. Köztük is kiemelkedő jelentőségű volt világhírű zeneszerzőnk, Eötvös Péter Multiversum című alkotása, amely a hamburgi világpremier után mindössze néhány nappal érkezett Budapestre. Megvalósulásához a fesztivál megrendelőként és koprodukciós partnerként járult hozzá. „A régió egyik legfontosabb kortárs művészeti fesztiváljaként a siker egyik kulcsa, hogy ilyen kivételes, nagy nemzetközi figyelemre számot tartó művek megszületésében nagy örömmel vállalunk katalizátor szerepet. Feladatunknak tartjuk, hogy a fesztiválközönség minden évben olyan különleges produkciókból válogathasson, amelyeket itt, nálunk láthat először"  - fogalmazott Káel Csaba.

Bartók és Kodály öröksége páratlan gazdagságban és sokféleségben jelent meg a fesztiválon. Tan Dun, az Oscar-díjas karmester és zeneszerző a CAFe Budapest nyitókoncertjét követően arról beszélt, hogy milyen kiváló a budapesti fesztiválközönség és mennyire meghatározó, pályáján új korszakot nyitó élmény volt számára, hogy példaképe Bartók hazájában állhatott színpadra a mester művével és egy saját kompozíciójával. A jazz műfajában többek között Oláh Kálmán zeneakadémiai estje emlékeztetett a Kodály-életmű egyetemes hatására.

A fesztivál idei fókuszában az izraeli kultúra és művészet állt, így a közönség és a szakma részéről is kiemelkedő figyelem kísérte többek között Avishai Cohen koncertjét, az Izrael Balett két teltházas vendégjátékát, valamint a Jerusalem, My Love című különleges Anima Sound System koncertet is.

„Jó volt látni, hogy a közönség a CAFe Budapest idején belakja a teljes várost, hiszen a fesztivál keretében a főváros legfontosabb intézményei és játszóhelyei fogtak össze és gondolkodtak együtt – a kis kiállítóterektől a legfontosabb fővárosi színházakig és koncerttermekig. Ebből áll össze az igazi CAFe Budapest-élmény” – mondta el Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője, az operatív testület tagja. A fesztivál 2017-ben nagy hangsúlyt fordított a látványos, meglepő, rendhagyó városi helyszínekre, és számtalan különleges köztéri akcióval lepte meg a Budapesten sétálókat. A fesztivál záróhétvégéjén például négy alkalommal telt meg a Kálvin tér a Bandaloop lélegzetelállító performanszának köszönhetően. A vertikális tánc amerikai úttörői először jártak Magyarországon, és kiemelték, milyen fontos, ahogy az utca embere előbb közönséggé, majd egy pillanatra közösséggé is válik egy-egy ilyen élmény hatására. Az irodaház oldalán táncra perdülő táncosok fotói pillanatok alatt elárasztották a közösségi média felületeit, a fotó- és videómegosztó oldalakat.

A hazai kortárs táncművészet két jeles alkotója, Frenák Pál és Bozsik Yvette is új produkcióval jelent meg a fesztiválon. Különleges együttállás, hogy mindkét koreográfiában felvillant a Távol-Kelet kultúrája, a japán butoh tánc esztétikája, a hirosimai atomtámadás motívuma és ezen keresztül közösség és egyén viszonya, felelőssége. „Egy kortárs művészeti fesztivál lényege éppen ez: a CAFe Budapest képes arra, hogy olyan inspiráló és kreatív platformot teremtsen a művészeknek, amely rávilágít a párhuzamos gondolatokra, közös pontokra, felszín alatti összefüggésekre. Fontosnak tartom, hogy a fesztiválon belül kirajzolódjanak bizonyos mikrotrendek, hogy több különböző nézőpontból adjunk választ a legaktuálisabb kérdésekre: az új, smart technológiák, a mesterséges intelligencia, a szoftverek/gépek és az ember viszonya például szintén több különböző műfajú produkcióban is markánsan jelen volt” – mondta Káel Csaba, kiemelve, hogy egyes, a fesztivál keretében bemutatott új produkciókat az évad további részében több alkalommal láthat majd a közönség.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál missziójának szerves része, hogy integrálja a legizgalmasabb városi gondolatokat, hogy keretet ad és perspektívát teremt a városban zajló fontos sorozatoknak, kezdeményezéseknek minden műfajban. Bán Teodóra hangsúlyozta, hogy a kultúráért felelős tárca és a főváros összefogásával, a Müpa és a BFTK közös szervezésében megvalósuló fesztivál a kulturális terület legfontosabb szereplőinek és szervezeteinek biztosít lehetőséget az együttműködésre. A fesztivál-a-fesztiválban programsorozatok és együttműködések idei sikere a várakozásokat is felülmúlta. Több mint harmincezren látogattak el Közép- és Kelet-Európa vezető képzőművészeti vásárára és kiállítására, az Art Market Budapestre, hatalmas érdeklődés övezte a Mercedes Benz Fashion Week Central Europe eseményeit az Iparművészeti Múzeumban, csordultig töltötte a Tesla tereit a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, és 30. születésnapját ünnepelte a magyar zeneszerzés több generációjának fórumot biztosító Mini-Fesztivál. Nagy, közös sikertörténet a CAFe Budapest keretében életre hívott és a második évben is kivételes nemzetközi programot felvonultató Budapest Ritmo Fesztivál is, amely a szakma és a közönség visszajelzései alapján is rekordidő alatt a térség meghatározó világzenei fesztiváljává nőtte ki magát.

A 27. CAFe Budapest 2018. Kortárs Művészeti Fesztivál 2018. október 5–21. között várja majd a kortárs kultúra szerelmeseit.


Sajtóanyag: CAFe Budapest

Kapcsolódó

Sziget2017_kasabian

Sziget 2017 – Kasabian, Flume, Billy Talent, The Pretty Reckless, The Kills és a többiek Megérkezett a második Sziget 2017 fellépőadag!

Vártuk, már nagyon vártuk a Sziget 2017 lajstrom folytatását, bő egy hónappal az első bejelentés után végre itt az új adag, amiben többek közt ott a sokak által visszavárt Kasabian és Billy Talent, a már korábban önbejelentő Interpol, az igazi csemegének ígérkező Jamie Cullum, a The Kills, a Metro

Volt 2017 tippek, esélyesek - Holnap jön az újabb adag! Cikk

Fotó: Varga Benedek / Volt Fesztivál Nem csalt a szimata annak, aki sejtette, hogy a Volt Fesztivál szervezői 2017-ben is készülnek Valentin-napi bejelentéssel, ennek fejében pedig holnap érkezik is 7 új előadó a soproni fesztiválra, a korábban már közzétett Linkin Park, Imagine Dragons, Ellie Goulding, Martin Garrix, stb. mellé. Termé

Volt 2017 - Pendulum (live), The Cult, Enter Shikari, Of Mice & Men, Years & Years Sopronban! Cikk

Beváltotta ígéretét a Volt Fesztivál szervezősége, néhány perccel ezelőtt megérkezett a szokásos Valentin-napi névadag, közte a végre ismét zenekaros felállással érkező Pendulummal, a tavalyi FEZEN-es lemondását Sopronban pótló The Culttal, az Of Mice & Mennel, az Enter Shikarival, illetve az id

Bass Camp felvezető bulik Cikk

A nyárig való tűkön ülést könnyítendő a Bass Camp 2017-ben egy kiadós ország- és környékjáró felvezetőbuli-sorozatot indít, amiken alaposan felkészülhetünk a júliusi basszusmenetre. A turné március 4-én rajtol el az A38-on, alább pedig az eddigi dátumok: 03.04 – A38, Budapest Fellépők: Rido, Ger