Kortárs Zenei Napok 2017 Pécs, Magyarország

Eredeti kompozíciók, egy bécsi klasszikus szerző művének újragondolása, zenében megfogalmazott örök emberi kérdésekre adott 21. századi válaszok szólalnak meg fiatal muzsikusok által március 24-25. között Pécsett, a Kortárs Zenei Napokon.

Hirdetés

Nagyböjti elcsendesedésre és egyben másfélszáz évet átívelő zenei utazásra hív a Hét szó című előadás, mely Joseph Haydn Krisztus hét szava a Keresztfán című művének újragondolása a Classicus Quartet előadásban. A különleges miliőjű pécsi Püspöki Palota Díszterme március 24-én, pénteken este 18 órától izgalmas zenei alkotóműhellyé alakul át. Hét tehetséges, fiatal magyar zeneszerző – Balogh Máté, Tornyai Péter, Horváth Márton Levente, Dargay Marcell, Kedves Csanád, Sándor László és Laczkó Bálint – kortárs kommentárokkal kiegészített munkája bemutatja, miként viszonyulnak a szerzők egy közel 230 évvel ezelőtt született zenei szöveghez. Reflexióik nemcsak a közvetlen zenei kontextusaikhoz illeszkednek szervesen, hanem a mű egészét átszövő, rejtett analógiák mentén is összetartoznak.

A Filharmónia Magyarország által megálmodott program nagyböjti áhítatra és tavaszi örömzenére egyaránt lehetőséget ad. Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezető igazgatója, orgonaművész kiemelte: „Cégünk nemcsak a fiatal művészek, köztük a komponisták tehetségnek kibontakoztatásában elkötelezett. A kortárs zeneművészet egyedi, újszerű áramlatainak bemutatása is a feladatunk.” Ennek jegyében március 25-én, szombaton 19 órától a Zsolnay Kulturális Negyed Apostolos termében Tavaszi zene füleinknek címmel a legismertebb 20. századi magyar zeneszerzők – Bartók, Ligeti, Kurtág, Eötvös – művei előtt tiszteleg Kiss Péter zongoraművész és Szűcs Péter klarinétművész. A műsorban egy-egy kompozíciójával szerepel Orbán György és Dubrovay László: művészetükben egyedi módon ötvöződik a hagyományok ápolása és az újítás iránti igény. A tavasz újjászületést ünneplő időszakának hangulatát visszhangzó zongora és a klarinét kettős a művészi megoldások sokszínűségének bemutatására törekszik. A művek közötti ismeretterjesztő átvezetések (a művészek tolmácsolásában), összetettebb képet nyújtanak a zenék hátteréről és biztosítékot jelentenek a zenét kedvelő publikum számára a művek mélyrehatóbb megismerésére.

A Filharmónia Magyarország ifjúsági programjaiba is beépíti a kortárs zenei nevelést. A Kortárs Zenei Napokon belül Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója tiszteletére két pécsi gimnázium diákjai interaktív koncerten találkozhatnak új zenei hangzásokkal. Március 24-én Oláh Dezső: Kodály a’la Trio előadásán a fiataloknak lehetősége nyílik saját kreativitásuk megmutatására. A kodályi témákra íródó szerzemények egyben tisztelgést is kifejeznek Kodály munkássága és zenei szelleme előtt.

A Kortárs Zenei Napokat követően, március 26-án, vasárnap 11 órától a pécsi Zsolnay Negyed E78-as Panorámatermében az EGT Alapok támogatásával megvalósuló Korunk zenéje - Zene lábainknak! módszertani projekt workshopjának nyilvános zárókoncertjén fiatal zene- tánc- és drámapedagógusok, művészek a tavaly októberben indult pedagógiai kísérlet tanórán is alkalmazható módszertárából adnak ízelítőt, mely a klaszikus zene és a kortárs táncművészet élményközpontú befogadására ad majd lehetőséget tanárnak és gyermeknek egyaránt.

A Kortárs Zenei Napok Hét szó és Tavaszi zene füleinknek hangversenyére jegyek válthatók a Filharmónia Magyarország pécsi jegyirodájában (Kodály Központ, Breuer Marcell sétány 4., telefon: 06 72 310 539) és a www.jegymester.hu oldalon.

 

További információ: www.filharmonia.hu

 

Sajtóanyag: Kortárs Zenei Napok

Kapcsolat

 • Kortárs Zenei Napok 2017 időpont:
  Kezdete:
  2017 Mar 24 18:00
  Vége:
  2017 Mar 25 23:00
  több helyszín:
  Pécs ,

Kapcsolódó

katy_perry_koncert_2018_becs_fejlec

Katy Perry koncert Bécsben Stadthalle, Bécs (AT)

Katy Perry koncert 2018, Bécs időpont

2018 Jun 04
Katy Perry 2018 májusában és júniusában Európába is elhozza a 2017. június 9-én érkező új albumát kísérő, Witness: The Tour névre keresztelt körútját, ahol az új dalok mellett az énekesnő legnagyobb slágerein csemegézhetnek majd a rajongók.    A turné az eddigi dátumok alapján ugyan kihagyja hazánk

ed_sheeran_koncert_2018_becs

Ed Sheeran dupla koncert Bécsben Ernst-Happel Stadion, Bécs

Ed Sheeran koncert 2018, Bécs - II. időpont

2018 Aug 08
A 26 éves Ed Sheeran már most az egyik legkeresettebb zenész a jelen popzenei palettán, így nem csoda, ha az európai rajongók már tűkön ülve várták az énekes-zenész friss turnébejelentését, amit ma a tegnap tett ígéretéhez híven meg is tett, így 2018 nyarán már biztos a kontinensen, sőt egész itt a

heroburst_a38_2017_fejlec

Herobust az A38 Hajón 2017.10.13, A38, Budapest

Herobust @ A38 Hajó 2017 időpont

2018 Oct 13
Több mint egy éves szervezés után 2017. október 13-án  Next Level csapata egy igazi basszusalapú elborulást hoz el nektek az A38 Hajóra, ugyanis nem más érkezik, mint a Mad Decent kiadó egyik friss üdvöskéje, az üstökösként a zenei szcénába berobbant Hayden Kramer azaz Herobust! Jegyárak: hamaros

roger_waters_koncert_2018_becs_fejlec

Roger Waters koncert Bécsben Wiener Stadthalle, Bécs

Roger Waters koncert 2018, Bécs időpont

2018 May 16
A tegnapi sejtés után már be is futott a megerősítés: 2018. májusában már biztosan Európában koncertezik Roger Waters! A körút legtöbb állomása még nem ismert (de magyar megállója is lesz), de a szomszédba már meg is történt a hivatalos bejelentés, így már biztos, hogy május 16-án a bécsi Wiener Sta