Újra felfedezett kincsünk, a fürdőgyógyászat Cikk

Hirdetés

Budapest fürdőkultúrája egyre távolabbi országokból vonzza magához a kíváncsi látogatókat, 118 fúrt kútjával és természetes forrásával, 19 féle gyógyvizével, történelmi fürdőivel, a természet erőforrásait hasznosító gyógykezeléseivel egyedülálló. Budapest fürdővárossá válásának előzményei egészen a XI. századig nyúlnak vissza, amikor is a keresztes lovagok a „Felhévíznek” nevezett gyógyhelyen, (ami a mai Gellért-fürdő forrása), és az „Alhévíznek” nevezett gyógyhelyen (ami a mai Lukács-fürdő forrása) kezeltették magukat, illetve a Margit-szigeti kolostorokba jártak gyógyulni. A középkorban a testkultúra hanyatlásával a fürdőkúrák is feledésbe merültek, egészen a XIX. századig, amikor Sebastian Kneipp tiszteletes lefektette a modern fürdőkezelések alapjait.

Napjainkban az egészség megőrzése és visszanyerése egyre fontosabb az életminőség biztosítása szempontjából – ebben nyújthat támaszt a fürdőgyógyászat.

Gyógyszer nélkül gyógyítanak

A természetes gyógymódok leghatékonyabbjai közt tartjuk számon a gyógyvizes, gyógyiszapos kúrákat, melyek egyaránt alkalmasak megelőzésre, gyógyításra, és a közérzet javítására. Kialakult betegség esetén célzott helyi, és általános, egész testet érintő hatásai is vannak -anélkül, hogy gyógyszert vinnénk be szervezetünkbe! A gyógyvizekből felszívódó ásványi anyagok gyógyító hatást fejtenek ki. Emellett a meleg víz értágulatot okoz, így éri el izomlazító hatását, másrészt mozgáskönnyítő felhajtó erejük, ödémacsökkentő, szív munkáját, légzést javító hatásuk érvényesül a fürdőkúrák során. A budapesti gyógyvizek többsége kálcium-magnézum-hidrokarbonátos, így többségében mozgásszervi problémák kezelésére alkalmas.

Ismerd meg a fürdőgyógyászat módszereit

Ide tartoznak a vizes és iszapos kezelések valamint az azokat kiegészítő masszázsok, elektro- és fizioterápiák. A balneoterápia a víz fizikai, kémiai hatásait ötvözi a speciális áramformák, vagy a húzás/nyújtás mechanikai hatásaival és a testre irányított vízsugár izomlazító hatásaival. A Tangentor vagy víz alatti vízsugár masszázs során kezelő kádba merülve magasnyomású vízsugárral masszírozzák, lazítják el az izmainkat, a merevebb, több kezelési időt igénylő izmokra fókuszálva, de az egész testet bejárva. A részleges elektromos fürdő alkalmával végtagjainkat kezelő kádacskákba, 32-34 oC-os vízbe helyezve különböző elektromos áramformákkal fokozzák a vérkeringést, ezáltal az ízületi fájdalmak csökkennek.

Az izomfeszülések oldásában egyik legjobb kezelés az iszappakolás abban az esetben, ha gyulladás nem áll fenn. A parafangó parafin és apró szemcsés iszap keveréke, mely sokáig tartja a meleget, melynek hatására kitágult ereken keresztül az iszap ásványi anyagai fel tudnak szívódni. Az izmok értágulata magában is izomlazító hatású. Nyári melegben, illetve gyulladások esetén jobb hatású a hűtő-értágító hatású krémekből készült izomlazító pakolás (ritex), melynek hatása megegyezik az iszapéval.

 Az elektroterápia a különféle áramformák hatásait használja fel fájdalom és gyulladás csökkentésére, keringésfokozásra, az izomműködés javítására – ezáltal a kezelt terület táplálását javítják, illetve a káros anyagok elszállítását fokozzák, segítik a regenerációt.

Az orvosi gyógymasszázs kifejezetten a fájdalmas, túlfeszült területre hat. Csökkenti a fájdalmakat, az izmok között futó idegek nyomásait, javítja az ízületek terhelését, és az egész közérzetet. A sportmasszázsok erősebb, kevésbé problémamegoldó, inkább általánosabb izomlazító kezelések. A wellness masszázsok az általános közérzetjavításra szolgálnak.

A gyógytorna – fizioterápia egy fizikális felméréssel kezdődik és már 5-10 kezelés alatt (egy – két hét) jelentős eredményeket lehet vele elérni a mozgás szervrendszeri elváltozások kezelésében. Sok gyógytornász manuálterápiát is végez, amely fokozza a tornagyakorlatok hatását. A gyakorlatok az erősítést, nyújtásokat, gerincstabilizálást, mozgástudatosítást, keringésjavítást, izomcsoportok működésének harmonizálását, ízületek mozgástartományának növekedését szolgálják.

A nyirokmasszázs vagy limfodrenázs a kötőszövetben futó erek érzáró izmait tágítja, és a nyirokkeringést fokozza, ezáltal csökkenti a szervezetben – főleg végtagokban lévő ödémát.

A wellness kezelések többek közt Kneipp kúrát, fürdő kezeléseket, relaxációt, mozgásterápiát jelentenek. Az általános jobb közérzetet javítják, ezáltal hatnak a testi és szellemi lazulásra.

 

Használjuk ki ezt az újra felfedezett kincset, mert az egészségünk jelenti az életminőségünk alapját! 

SmileyMed

Kapcsolódó

A kerékpáros turizmus a járvány "nyertese” Cikk

A kerékpáros turizmus Az aktív turizmus világszerte és Magyarországon is egyre népszerűbb motivációja az utazásnak és a szabadidő hasznos eltöltésének. Különösen igaz ez a pandémia időszakára, amikor az emberek olyan élményeket kerestek, keresnek, melyeket egyénileg vagy kisebb csoportban, a szabadban élhetnek meg. A

Hajrá immunerősítés! Cikk

egészségmegőrzés gyógyfürdő Így október közepén mindenhonnan az immunerősítés fontosságáról olvashatunk. Számtalan praktikát és még több csodaszert, tuti receptet ajánlanak, amiket valljuk be, néha ki is próbálunk. Pedig van egy nagyon egyszerű képlet, így szól: ami a lelket kényezteti, az a testet is erősíti. Köztudott, h

Az életmentés nem állhat meg! Adj vérplazmát! Cikk

Teddmegmost.hu Most mindenki ott segít, ahol tud. Az életmentés nem állhat meg – a vér és vérkészítmények biztosítása a betegek számára létfontosságú kérdés. Tomán Szabina, Burai Krisztián és Pál Dénes a vérplazmaadás fontosságára hívták fel a figyelmet. Mindenkit arra kérnek, csatlakozzon a Sanaplasma és a Vasc

Nem vagy egyedül a karantén alatt sem, ingyenesen segítenek a szakemberek Cikk

A koronavírus által kialakult helyzetben az összefogás, egymás segítése, fizikális és mentális védelme váltak a legfőbb feladatokká. Az utóbbi kihívásra pillanatok alatt született hiánypótló megoldás. Segítő szakemberek tucatjai gyűltek össze egy online felületen, hogy ingyenesen álljanak rendelke