Hőségben is aktívan? – 7 hasznos tanács a nyári sportoláshoz Cikk

Nyáron végre kitörhetünk a négy fal közül és kedvünkre mozoghatunk a szabadban: a friss levegőn, természetes környezetben űzött sportnál semmi sem hat jobban a testi-lelki egészségre! Lássuk a legfontosabb tanácsokat, amelyekkel a hőségben is biztonságosan maradhatunk fittek.

Hirdetés

  1. A változatosság gyönyörködtet

Az eddig megszokott mozgásformák – edzőtermi edzések és beltéri csapatsportok – helyett válassz ebben a rövid időszakban az évszaknak megfelelő, szabadtéri sportot. Gondolj bele, mennyi nagyszerű lehetőséged van! Rendszeresen úszhatsz valamelyik strandon, meditálhatsz tai chi közben a parkban, kipróbálhatod a nyílt edzőparkokat, evezhetsz a folyón, vagy éppen biciklizhetsz, túrázhatsz a közeli erdőkben. Az útvonalakat, helyszíneket tekintve törekedj a változatosságra!

  1. Kelj korán!

Sportolni, mozogni a tűző napon nem csak nagyon kimerítő, hanem egyenesen veszélyes. Mindenképpen egy hűvösebb napszakot válassz, nem rossz az este sem, de még jobb a reggel: ekkor még kipihenten vágunk bele a kalandba, a korai sport pedig egész napra biztosítja a jó közérzetet, frissességet.

  1. Öltözködj lezseren!

A napsugarakat visszatükröző, világos színű, könnyű felszerelésben vágj bele a nyári mozgásba. Nagyon jó választás az izzadságot elvezető, gyorsan száradó technikai ruházat. A nap ellen is védekezz, az izzadás miatt lehetőleg vízálló naptejjel. Ha mégis leégnél, a gyógyulásig ne sportolj, hiszen a sérült bőrfelület – amellett hogy nagyon fáj – nem tud megfelelően párologtatni, azaz a mozgás közbeni hűtésről gondoskodni.

  1. Tűzz ki kisebb célokat!

Nem csak a meleg, hanem a pára is új kihívások elé állítja a szervezetet, ezért időt kell hagyni magunknak, hogy aklimatizálódjunk. A szakértők szerint a legjobb, ha tudatosan csökkentjük – akár 70 százalékkal is – a korábbi eredményeinkre alapozott elvárásainkat és folyamatosan, alkalomról-alkalomra emeljük a teljesítményünket.

  1. Folyadék, folyadék, folyadék

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a folyadékháztartás egyensúlyban tartása nyáron elengedhetetlen! Már az edzés előtt akár 1-2 órával kezdjük el a hidratálást minimum fél liter folyadékkal, ha pedig legalább egy óra mozgást tervezünk, akkor nem elég a víz: ebben az esetben sportoláshoz megfelelő, energiadúsabb, plusz vitaminokat tartalmazó italt válasszunk.

  1. És még egyszer folyadék

A nyári mozgás közben a külső frissítés miatt is legyen nálunk egy palack víz. Ha túlhevülünk, fontos az azonnali hűsítés: permetezz magadra vizet és akár tartsd nedvesen a fejedet is. Amikor pedig vége az edzésnek, kötelező újra valamilyen innivaló után nézni, a dehidratáltság ugyanis nagyon erősen rontja a regenerációt is! Ha biztosan szeretnéd elkerülni az izomlázat, mindenképpen C-vitamin-tartalmú italról, például egy ízesített D24-ről gondoskodj.

  1. A hasznos szénhidrát

Az izmok regenerálódást egyébként az is segíti, ha egy megerőltetőbb mozgásforma körülbelül 10 percben valamilyen könnyebb levezetéssel végződik. Ilyenkor ugyanis az oxigénszegény vér visszakering a szívbe, és újratöltődve segíti a kimerült izmok helyreállítását. Szintén hasznos, ha az edzés után azonnal gyors felszívódású szénhidrátot fogyasztunk, például néhány falat szárított gyümölcs formájában. Nyugodtan megtehetjük, a gyors szénhidrát az izmok kiürült tápanyagraktárait fogja feltölteni és nem az úszóguminak kedvez.

 

Sajtóanyag: D24

Kapcsolódó

Cseh győzelem a Red Bull Air Race szezonnyitóján Cikk

Karrierje első futamgyőzelmét aratta szombaton a cseh Martin Sonka a Red Bull Air Race 75., „gyémánt“ futamán, melynek immáron tizedik alkalommal Abu-Dzabi adott otthont. Második helyen a spanyol Juan Velarde végzett, aki pályafutása során szintén most először állhatott a Red Bull Air Race dobogójár

Ifjú tehetségeket keres a Magyar Labdarúgó Szövetség Cikk

A Magyar Labdarúgó Szövetség belevaló és különleges 10-14 éves fiú- és lányfocistákat keres a Bozsik Bajnokok programba. A kiválasztott gyerekek többek között Gera Zoltánnal, Király Gáborral, Juhász Rolanddal és Fenyvesi Evelinnel játszanak együtt május 31-én, a Magyar Kupa-döntő előtti gálamérkőzés

Bepörgött a Corvin Plaza - Extrém Sport Nap volt a bevásárlóközpontban Cikk

Nagy terek, lépcsők, szédítő magasságok... Az extrém sportolóknak igazi paradicsom lehet egy bevásárlóközpont. Nemrég a Corvin Plazában break táncosok, BMX kerékpárosok és cheerleader lányok vették birtokba a közösségi tereket.   A Corvin Plaza egy napra a felnőttek játszóterévé változott május 2

Red Bull Air Race Budapest - Íme a hétvégi program! Cikk

Adrenalin földön, vízen, levegőben – most hétvégén minden az extrémsportról, a zenéről és persze a száguldásról szó majd Budapest szívében, ugyanis újra hazánkba látogat a Red Bull Air Race mezőnye. A világbajnokság kivételes izgalmakat ígér idén, hiszen jelenleg holtverseny van az első helyen, de a