Állatok világnapja és 25 éves jubileum a Rex Állatszigeten Cikk

Az idén 25 éves Rex Kutyaotthon Alapítvány létrejöttekor még általános gyakorlat volt, hogy a megunt kutyákat, macskákat lelketlen gazdáik egyszerűen kidobták, vagy a felesleges szaporulatot vízbe fojtották. Azóta negyed évszázad telt el: támogatók, partnerek és önkéntesek segítettek abban, hogy létrejöhessen a Rex Állatsziget, amely hazánk egyik legjobban felszerelt állatvédelmi központja.  Az állatok világnapjának megünneplése mellett ezt a példaértékű összefogást szeretné megköszönni a Rex ingyenes születésnapi rendezvényén október 7-én.

Hirdetés

Rex Állatsziget

A Rex Kutyaotthon Alapítvány negyed évszázados története során sokszor a legváratlanabb helyről, csodával határos módon érkezett a segítség az alapítvány fennmaradása érdekében. Egy civil szervezet életében minden támogatás sokat jelent, legyen szó adományozásról, örökbefogadásról, önkéntes munkáról vagy akár egy Facebook poszt megosztásáról. Az egész napos ingyenes születésnapi rendezvény az összefogás ünneplése lesz; a torta és a szórakozás mellett előkerülnek a legmeglepőbb történetek is az elmúlt évekből, melyek közül az alábbiakban is bemutatunk néhányat.

A spanyolviasz

Több mint 25 évvel ezelőtt egy fiatal állatorvos, dr. Király Péter hozta létre a Rex Alapítványt. Az alapító azonban nem csak a „tüneteket” szerette volna kezelni, hanem magát a „betegséget” is, vagyis az elhagyott állatok befogadása mellett a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett a diákok oktatására és a felelős állattartás népszerűsítésére. Erre Magyarországon 1992-ben még kevésbé volt példa, így - hogy ne kelljen felfedezni a spanyol viaszt - az olajozottan működő angol Dog’s Trust szervezetét vette mintául. Az angliai szervezet örömmel osztotta meg tapasztalatát, és azóta is segíti az alapítvány folyamatos fejlődését.

Egyedül nem megy

Az első magyarországi segítség egy reklámstúdiótól érkezett, mely éveken át igényes kiadványok készítésével állt ingyenesen az induló Rex Kutyaotthon Alapítvány mellé. A Rex Állatsziget területét Újpest Önkormányzata bocsátotta az alapítvány rendelkezésére, akik Budapesten egyedüliként voltak nyitottak a kezdeményezésre. Az Állatszigeten létrehozott állatotthon, állatambulancia, valamint állat- és természetvédelmi oktatóközpont sok ezer jóindulatú állampolgár, számos cég, önkéntes és hagyatékozó nagyvonalú támogatásának eredménye.

A kutya, akiért Rolls Roys érkezett

Az alapítványtól már több mint 10.000 állatot fogadtak örökbe, köztük Attila kutyát, aki egy bajor hercegnőnél talált új otthonra. Michaela W. a magyar vizslákért rajongott, de mindenképpen mentett kutyát szeretett volna örökbe fogadni. A dolgozók nem hittek a szemüknek, amikor egy Rolls Roys gördült be a Rex Állatsziget kapuján, hogy egészen Németországig vigye Attilát, aki Michaela kastélyában külön lakosztályt kapott. A 12 esztendőnyi boldog együttlét emlékére a hercegnő adományaként Attila bronz szobra nemsokára kiállításra kerül az Állatszigeten.

Bármi is a kérdés, a válasz az oktatás

A nehéz sorsú kutyák azonban valójában nem igényelnek kastélyt, „csupán” egy felelős gazdát. Ezért működik oktatóközpont a Rex Állatszigeten, ahol a felnőttek és kiemelten a gyerekek megtanulhatják a felelős állattartás alapjait. A Rex oktatóprogramjain, szemléletformáló nyári táboraiban több 10.000 gyerek fordult meg, köztük az egy 10 éves kisfiú, aki egy napon azzal fordult a Rex Alapítványhoz, hogy az állatotthonnak szeretné felajánlani a születésnapi ajándékát.

Ezt a széleskörű összefogást szeretné a Rex Kutyaotthon Alapítvány megünnepelni október 7-én a Rex Állatszigeten egy egész napos ingyenes rendezvényen, ahol a két- és négylábúakat is kényeztető programok várják. Az egész Állatsziget egy igazi születésnapi fergeteggé alakul egy napra: flash mob táncos és zenés programok mellett csuhébaba és csuhéállat készítés, kreatív társasjátékok, bábszínházi előadás és sok-sok további meglepetés várja a gyerekeket. Amíg a legkisebbek játszanak, a szülők többek között élvezhetik Mujahid Zoltán akusztikus koncertjét, megnézhetik a Rex Tanoda bemutatóját vagy részt vehetnek egy ingyenes állatorvosi tanácsadáson. További részletek a programokról az esemény Facebook oldalán és a rex.hu weboldalon.

További információ: www.rex.hu, www.facebook.com/rexalapitvany

 

Sajtóanyag: Rex Állatsziget

Kapcsolódó

Véget ért az Idegenvezetők Világnapja - Ezrek jártak a szervezett városnéző programokon Cikk

Február 23-26. között idén közel száz izgalmas budapesti program várta az érdeklődőket az Idegenvezetők Világnapja alkalmából, amelyen több ezer érdeklődő vett részt. A szervezők szerint a négynapos programsorozat sikere igazolja, hogy a belföldi lakosokban is megvan az igény arra, hogy jobban megis

A kulcs benned van - Így készülj fel a szabadulószoba játékokra! Cikk

Budapest már készen áll arra, hogy otthont adjon Földünk első szabadulószoba világbajnokságának. A napokban ideérkeznek távoli kontinensek és szomszéd országok legjobbjai egyaránt, hogy megmérettessenek a speciálisan az alkalomra kialakított szabadulószobában. 22 csapat jön fővárosunkba március 23-á

Gardenexpo 2017 - Erősödik az ökotudatosság és az egészséges életmód iránti igény Cikk

Több mint háromezer háztartás megkérdezésével végzett felmérés bizonyítja, hogy egyre inkább elismerik a magyar családok a környezettudatos és az egészséges életmód fontosságát, ugyanakkor ennek korlátja a családi büdzsé és a megfelelő ismeretek hiánya. A március 24-én nyíló Gardenexpot szervező Ko

Szombaton kiderül, melyik nemzet a legjobb szabadulásban! Cikk

Vajon melyik ország boldogul a legjobban a puzzle-kkel? Kik tudnak hatékonyabban együttműködni a problémamegoldás során, a mérnökök vagy az IT szakértők? És mi a helyzet a bölcsességgel - a korral jár, vagy a fiatalok is ugyanúgy rendelkezhetnek ezzel a képességgel? Egy szabadulószobában sok minden