2022-ben is beköltözik az adventi hangulat a Várkert Bazárba Cikk

Advent a Várkert Bazárban 2022

Hirdetés

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Várkert Bazár adventi programsorozatát. A színes és tartalmas kulturális kínálatban advent négy vasárnapján iparművészeti vásár, családi programok és nagyszabású ünnepi produkciók várják a közönséget. Az esti programok előtt a fellépőkkel közösen gyújtják meg az adventi koszorú egy-egy gyertyáját és néhány ünnepi gondolat megfogalmazásával teszik meghitté az adventi várakozást.

A kiemelt programok közt a Várkert Irodalom karácsonyi különkiadással jelentkezik, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes adventi néphagyományokat idéz fel. Az ünnepi koncertek sorában fellép Karácsony János James legendás LGT-slágerekkel és saját dalokkal, Tóth Vera ezúttal Miklósa Erika és Rab Gyula operaénekesekkel áll a színpadra, a Hot Jazz Band zenekarának Kozma Orsi lesz a vendége, míg a Budapest Bár duplakoncerttel ünnepli tizenötödik születésnapját.

A megújuló Budavári Palotanegyedben is adventi programok várják a közönséget: karácsonyi vásár és szabadtéri kiállítás lesz a Halászó gyerekek kútjánál, Sisi vársétával lehet felfedezni az újjászületett helyszíneket és kézműves foglalkozás várja a gyerekeket a Szent István-teremben.

Az adventi programokra látogatók csatlakozhatnak az Ökumenikus Segélyszervezet országos adománygyűjtéséhez mindazokat támogatva, akik számára nem lehet teljes az ünnep: a Szent István-teremben és a Várkert Bazárban is lesz lehetőség elhelyezni az adományokat a kihelyezett perselyekben.


Ünnepi nagykoncertek

November 27-én Kozma Orsi énekesnő és a Hot Jazz Band első közös műsora kínál adventi hangulatot felcsendülő amerikai és hazai slágerekkel.

December 11-én Ünnep – Klasszikusok könnyedén címmel készül különleges koncertre Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra a Kossuth-díjas Miklósa Erika valamint Rab Gyula operaénekesek és a Danubia Zenekar válogatott zenészeinek közreműködésével. A jazz, a swing és a pop mellett ezúttal a klasszikus zene is nagy szerepet kap: a művészek könnyűszerrel lépkednek a műfajok között és csodálatos zenei utazások koronázzák meg a karácsonyi hangulatot.

December 14-én Karácsony János James hozza közelebb zenéjét a közönséghez a Várkert Akusztik szezonzáró rendezvényén. Ikonikus vagy éppen ritkán játszott dalokkal és történetekkel lép fel az egykori LGT legendás énekes-gitárosa.

December 18-án lesz kereken tizenöt éve, hogy bemutatkozott a Budapest Bár. Az egyedi felállás ugyan egyetlen albumnak indult, mára koncertező zenekarrá vált a népszerű formáció, túl több mint 1.100 koncerten és 11 lemezen. Most pedig 12 énekessel, 5 zenésszel és két koncerttel ünnepel advent utolsó vasárnapján a teljes Budapest Bár csapat, rég elfeledett dallamokat keltve új életre és ismert slágereket öltöztetve új köntösbe a vadonatúj közös dalok mellett.


Várkert Irodalom adventi tematikával

A Várkert Irodalom Aposztróf estjén adventi szezonzárásként Juhász Anna irodalmár vendége ezúttal két alkotó család lesz december 5-én. Karácsonyi történetek, szokások és irodalmi művek körül folyik majd a beszélgetés Szabó T. Anna költő és férje, Dragomán György író, valamint Lackfi János író és lánya, Lackfi Dorottya énekes részvételével.

December 6-án az idei utolsó Márai-esten az író ünnepről született gondolatait, írásait ismerhetjük meg Hirtling István színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész előadásában.


Iparművészeti vásár

A hazai iparművészeti hagyomány éled újjá a barátságos és emberléptékű adventi vásáron. Advent vasárnapjain kortárs iparművészeti bazár várja mindazokat, akik valódi értéket szeretnének ajándékozni. Népszerű dizájnerek és díjnyertes tervezők művészi munkáiból, a hazai iparművészet remekeiből lehet válogatni. Lehetőség lesz a tárgyak alkotóival is találkozni, és megismerni a műalkotások anyagát, stílusát, történetét, vagy részt venni az iparművészek workshopjain a Rearticon Iparművészeti Egyesület szervezésében. Az egész napos vásár az esti programok végéig nyitva lesz, és kedvezményt is biztosít a programokra érkezőknek.


Családi programok

Változatos programok várják a családokat advent négy vasárnapján. Az egész napos kézműveskedés mellett Grecsó Krisztián Belefér egy pici szívbe című verseskötete megzenésített formában lesz hallható a szerző és a Csík zenekar válogatott tagjainak ingyenes, táncos-dalos gyerekkoncertjén. Bábelőadásokon a Betlehemi történetet és Kippkopp havas kalandjait élvezhetik a gyerekek, de Csajkovszkij varázslatos Diótörőjét is megnézheti a család a Royal Balett felvételének vetítésein.


Hazai hagyományok felelevenítése

December 3-án Ó, fényességes szép hajnal… címmel a bukovinai székelyek hagyományait eleveníti fel dalokkal, táncokkal, mesékkel és betlehemes játékkal az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör.

A sort a Téli tánc folytatja december 4-én: a Magyar Nemzeti Táncegyüttes jeles szokásaink életre keltésével engednek bepillantást a régi fonóbéli esték hangulatába nagyszerű táncosok előadásában Zsuráfszky Zoltán koreográfiájában.

December 8-án a Rejtélyes Történelem idei utolsó eseményén a magyar polgári konyha és nemzeti ízvilágunk születésének nyomába eredhetnek az érdeklődők Katona Csaba történész és Paksa Rudolf gasztrotörténész előadásán.

Szabadtéri adventi kalendárium várja a látogatókat a Várkert Bazár külső helyszínén. Porka havak esedeznek… címmel rendezik meg a karácsonyi kiállítást a Néprajzi Múzeummal együttműködésben, archív gyűjteményükből válogatva, felidézve a Kárpát-medence ünnepi időszakához kapcsolódó népszokásokat, melyek közül több ma is velünk él.


Adventi programok a megújuló Budavári Palotanegyedben

A szabadtéri kiállítás folytatódik a Halászó gyerekek kútjánál található karácsonyi vásáron, hiszen az adventi programok a megújuló Budavári Palotanegyedbe is felköltöznek. Az ide sétálók megismerhetik a tavaly megújult térrészt és Habsburg-kaput, de persze lesznek forró italok, meleg finomságok és betlehem is.

Mesék a fényben címmel izgalmas kézműves foglalkozások várják a gyerekeket a Hunyadi-udvar karácsonyfájánál, ahonnan betérnek majd a fényárban úszó Szent István-terembe is megcsodálni a Zsolnay díszítéseket, ihletet nyerve a saját karácsonyfadíszek készítéséhez.

Sisi királyné nyomába indulhatnak az érdeklődők a Budai Várséták adventi eseményén, felfedezve Erzsébet királyné kedvenc budai kertjeit és a hajdani Királyi Palota helyszíneit, valamint a róla elnevezett lépcsőházat az Ybl Miklós tervei alapján épült, neoreneszánsz stílusú Várkert Bazárban.

Várkert Bazár részletes program >>> 

 

Várkert Bazár

Kapcsolódó

Jövő héten kinyitja kapuit a Gyerek Sziget! Cikk

Gyerek Sziget 2023 A Hajógyári-sziget újra benépesül június 16-tól három napra, a programban pedig lesz Halász Judit, Gryllus Vilmos, Poronty Cirkusz, bűvész, kézműves foglalkozások, bábszínház, sportprogram, állatsimogató, gasztronómiai játszótér, és ez még nem minden… Az idén egy, hosszú hétvégét átívelő Gyerek Sz

Nagy évfordulók és kerek számok a Nemzeti Filharmonikusok 2023-2024-es évadában Cikk

Nemzeti Filharmonikusok A 2023-as év a nagy évfordulók, a kerek számok éve. Csak úgy röpködnek a jubileumi százak, százötvenek, kétszázak. Petőfi születésének, nemzeti Himnuszunk keletkezésének 200. évfordulóját ünnepeltük januárban, Buda, Óbuda, Pest egyesülésének 150. születésnapja lesz november 17-én. De nemcsak az ir

Vár a hétvége legszínesebb menüje - Június 2-án indul a Gourmet Fesztivál 2023! Cikk

Gourmet Fesztivál Június 2-án újra megnyitja kapuit az ország „legfinomabb” eseménye, az MBH Bank Gourmet Fesztivál. A rendezvény egy “országkóstolóként” is felfogható, amely három napon át, egy millenárisnyi területen mutatja be a legjobb hazai éttermeket és cukrászdákat. A vasárnap estig tartó Gourmet-ról persze

Nyárindítás impróval - Jön a harmadik Momentán Fesztivál! Cikk

Momentán Fesztivál 2023 A Momentán Társulat harmadszor nyitja meg a nyarat saját improvizációs összművészeti minifesztiváljával, a Momentán Fesztivállal. Június 9-11 között három napon át az improvizáció találkozik a stand up, újságírás, pszichológia, bűvészet, jövőkutatás területeivel. A fesztivál egyik fénypontja az id