#figyeldazebrát - kampány a biztonságos közlekedésért Cikk

Hirdetés

Minden család életében eljön az a pillanat, amikor felmerül a fontos és sorsdöntő kérdés, mikor menjen először egyedül a gyerek az iskolába. Szeptember közeledtével nemcsak ez a kérdés kerül előtérbe, hanem az is, hogy mennyire veszélyes a közlekedés a legforgalmasabb kereszteződések, gyalogátkelők környékén.

Az elmúlt másfél évben közel 1500 embert ütöttek el a zebrákon országszerte, a fővárosban ez a szám 544. A balesetek többségét figyelmetlenség, vagy a szabályok be nem tartása okozta. A leggyakoribb okok: a gyorshajtás, a szabálytalan előzések, a mobiltelefonok használata és a hangos zenehallgatás, amely elvonja a figyelmet a forgalomról. A balesetek egy része megelőzhető azzal, ha a gyalogosok is odafigyelnek néhány fontos dologra.

Egyre több az olyan gázolás, ahol azért lép le a járdáról a gyalogos, mert valamilyen digitális eszköz elvonja a figyelmét akár a közlekedési lámpa tilos jelzéséről, akár egy közeledő járműről.

2018 első felében 10%-kal több gázolás történt a zebrákon, mint 2017 ugyanezen időszakában. (A Központi Statisztikai Hivatal egyedi kérésre összeállított táblázatos adatállománya felhasználásával készült számadatok szerint.) A Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat ezért az iskolakezdéssel párhuzamosan országos közlekedésbiztonsági kampányt indított.

„Az ember, ha pár száz kilométerre – például a szomszédos Ausztriába - elutazik, szinte meglepődik, hogy mennyire egyértelmű az autósok számára, hogy a gyalogosnak a zebrán elsőbbsége van. Már egy kisebb méretű autó is több mint 1000 kg. Ilyen tömegnél nincs kis hiba, kis tévedés. Bár megtanultuk a KRESZ-vizsgára, valahogy mégis elfelejtjük, hogy a zebra a gyalogosoké.” – emelte ki Pokorni Zoltán polgármester.

Szeptemberben hirtelen sokkal többen lesznek az utakon. A gyerekek a szünidőből visszatérve figyelmetlenebbek, ezért fontos, hogy a szülők a kisebbeket még kísérjék el az iskolába, vegyék végig az útvonal rejtette veszélyeket, és beszéljenek a betartandó szabályokról.

Az akció támogatója Nagy László kézilabdázó is, aki édesapaként maga is tudja, milyen veszélyes a közúti közlekedés. „A lányomat legtöbbször autóval visszük iskolába, de talán éppen ezért még fontosabb, hogy minél korábban tisztában legyen a közlekedési szabályokkal és a veszélyekkel, mert gyakorlat nélkül még rosszabbul reagálhat egy-egy váratlan helyzetre, amikor gyalog közlekedik.” – mondta el a sportoló.

Fontos, hogy gyalogosként se hallgassanak hangosan zenét, vagy ne nyomkodják sétálás közben az utcán a mobiltelefonjaikat, okos eszközeiket a gyerekek, mert ezek mind elterelik a figyelmet a forgalomban rájuk leselkedő veszélyekről. Nagyon fontos, hogy az autósok is tartsák be a közlekedési szabályokat, lassítsanak a zebráknál, használjanak kihangosítót az autóban, és ne hallgassák túl hangosan a zenét.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője telefonon keresztül elmondta, hogy évente közel 15 ezer személyi sérüléses közlekedési baleset történik Magyarországon. A statisztikai adat önmagában száraz és semmitmondó addig, amíg magunk, valamelyik családtagunk, esetleg kisgyermekünk nem válik áldozatává egy ilyen balesetnek. A mentők naponta szembesülnek a tragédiákkal, ahol egy pillanat alatt omolhat össze egy ember, vagy esetleg családok élete. A balesetek megelőzhetőek, ezért fontos, hogy mindannyian betartsuk a közlekedési szabályokat, ne kezdjünk könnyelmű előzésbe, ne a telefonunkra figyeljünk vezetés közben, és még rövid utaknál is használjuk a biztonsági övet. Szeptember elején különösen aktuális a gyermekek biztonsága, ami egyrészt figyelmesebb vezetést, másrészt az iskolások közlekedésbiztonsági tanítgatását is jelenti. Vigyázzunk egymásra!

Mindezekre a fontos kérdésekre hívja fel a figyelmet a XII. kerületi Önkormányzat kampányának 5 kisfilmje is, amelyeket a gyerekek mostantól online megnézhetnek, illetve az iskolákban kihelyezett okos oszlopokon egy rövid kvíz kitöltése után is megtalálnak.

A Hegyvidéki önkormányzat emellett 2 interaktív oszlopot indít útjára az ország iskoláiba, hogy minél több gyerekhez eljuthasson Zizi, az okos zebralány üzenete. Zizi tudja, hogyan kell közlekedni, és ezt menő, fiatalos formában el is mondja a gyerekeknek 30 másodpercben. Lehet vele szelfizni, és a #keresdazebrát, #kövesdazebrát #figyeldazebrát szlogenekkel posztolni.

A kampányt támogatja a XII. kerületi Rendőrkapitányság is, amelynek munkatársai a kampány elemeit a saját iskolai oktatóprogramjukba is beépítik, valamint az Országos Mentőszolgálat is, amely korábban már elindított egy kampányt, ahol külön kiemelték a fülhallgatós gyalogos közlekedés veszélyeit.

Az okos oszlopok és szórólapok minden olyan településre eljutnak, ahonnan kérés érkezik a Hegyvidéki Önkormányzat felé. Eddig 4 fővárosi kerület és 3 vidéki város polgármestere jelezte, hogy részt kívánnak venni az akcióban.

A kampány során Zizi fővárosi forgalmas csomópontokban is megjelenik LED kivetítőkön, az autósok pedig a kampány indulásánál interaktív szórólapot kapnak a XII. kerületben. A hirdetés lapjai egy ingyenes applikáció segítségével életre kelnek, és figyelmeztetik az autósokat is a gyakran elfelejtett szabályokra: a zebráknál lassítani kell, előzni tilos, vezetés közben pedig életveszélyes a mobilozás.

 

További információ >>>

 

- #Figyeld a Zebrát! -

Kapcsolódó

Ünnepi díszben Budapest – egykor és ma Cikk

A főváros számtalan izgalmas helyet rejt, a házak, a szobrok és a még néhol megmaradt macskakövek is történeteket mesélnek. Karácsonykor viszont mindig különleges fényben és hangulatban úszik a város, nem csak ma, hanem régen is így volt. Képválogatásunknak köszönhetően megtudhatod, milyen volt év

Állásbörzés fesztiváljegy? Eljött a hasznos ajándékok ideje! Cikk

A karácsony közeledtével minden szülő a tökéletes ajándékot keresi gyermekének, még akkor is, ha az valójában már felnőtt. Az újabb okostelefon helyett lehetséges olyan ajándékot adni, ami valóban előrelendíti fiatalok életét! Az egyetem vagy főiskola vége felé sokan elbizonytalanodnak, mi lesz v

Történelmi fényfestés Budapesten, az advent első vasárnapján Cikk

Különleges ünnepi programmal színesíti Budapest arculatát a Fővárosi Önkormányzat advent első vasárnapján. Egyedi, kézzel rajzolt animációs fényfestést láthatnak az érdeklődők, mely egészen a római kortól napjainkig repít el minket. A színes és egyben ismeretterjesztő fényfestés, mely a Deák téri

Ne tartsd magadban, ha bántanak! - november 25. a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja Cikk

Gyakran fordul elő, hogy a kapcsolati erőszak áldozatai megpróbálják fenntartani a látszatot, hogy boldogságban, szeretetben élnek, miközben valahol mélyen ez teljesen felemészti őket és szenvednek. Ezt a külső látszat és belső feszültség közötti ellentétet szimbolizálja az Ökumenikus Segélyszerve