Látogatottsági rekordot ért el az idei Kőfeszt Cikk

Látogatottsági rekordot ért el a Kőfeszt 2022-ben

Hirdetés

Mintegy 40 ezren vettek részt a Kőfeszt - A nyugalom fesztiválja 5 napos programjain a Káli-medence és vonzáskörzete 10 településén. A negyedik alkalommal megrendezett fesztivál majdnem háromszor annyi látogatót vonzott a Balaton-felvidék mesés környezetébe, mint az előző évben.

Idén ismét a Kőfesztről szólt minden augusztus első hetében a Káli-medence településein.  A nyugalom fesztiválja tíz helyszínen várta a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat: Kővágóörs, Kékkút, Balatonhenye, Köveskál, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Pálköve, Salföld, Ábrahámhegy és Monoszló adott helyet az ötnapos rendezvénynek.

A rendezvény alapvető missziója, miszerint fontos, hogy a népművészetünk, néphagyományaink élővé és megélhetővé váljanak, idén mintegy 40 ezer embert vonzott a Balaton-felvidékre – ami nem csoda, hiszen változatos és színvonalas programokkal várták az érdeklődőket 10 település 25 helyszínén.

Demjén Ferenc már a nulladik napon „teltházas” koncertet adott Kővágóörs sportpályáján, de nem volt sokkal kevesebb érdeklődője és nézője a Misztrál együttesnek, a Fordulj Kispej Lovam Együttes néptánc produkciójának, Pál István Szalonna és Bandájának, miképpen a jubiláló Szent Efrém Férfikarnak, de Ferenczi György és a Pesti Rackák örömzenéjének sem – akikkel kapcsolatban a fesztivál alapítója, Csúri Ákos azt is elárulta, hogy a jövő évi Kőfesztet ők indítják majd.

Idén a Kőfeszt adott otthont a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójának is, ahol többek között a Fonó Zenekar 7 hagyományőrzővel, az erdélyi Üsztürü és Heveder, a délvidéki Fokos Zenekar, valamint a felvidéki Korpás Éva és zenekara is fellépett és természetesen hajnalig tartó táncházak házigazdái voltak. A tavasszal átadott Botond pajta volt a folk-centrum, és nemcsak az éjjeli táncházakkal. A pajta minden – gyerek, felnőtt, irodalmi, képzőművészeti és zenei - program tekintetében maximálisan igazolta létjogosultságát.

Természetesen nem csak a nagykoncerteken, hanem a templomokban, udvarokban, játszótereken és a strandon is folyamatos volt a pezsgés, amíg a legkisebbek a különböző foglalkozásokon alkottak, addig a felnőtteket is számos kiváló lehetőség várta. A Kőfeszt ideje alatt 3 irodalmi-színházi ősbemutató volt, 6 képzőművészeti kiállítás nyílt meg, de nomád harcászatot és ügyességet bemutató és megismertető lovasbemutatók, a Lichtensteinből érkezett Tarkabarka vándorszínpad, a számtalan könnyű- és komolyzenei produkció – az immáron állandó visszatérő Liszt Ferenc Kamarazenekarral -, no meg  tánc és ének minden mennyiségben.

2022-ben sem maradhatott el Navratil Andrea Dúdolója, vagy az ördöngösfüzesi Hideg Anna néni énekhangja, de a Görömbő Kompánia előadásain is gyerekek és családok sokasága szórakozhatott. A Szent Efrém Férfikar szokásához híven hatalmas közönséget vonzott, nem csak a szentbékkállai templomba, de a kővágóörsi sportpálya színpadára lépve is.

Kerekasztal beszélgetésekkel, könyvbemutatókkal és slammer programokkal is találkozhatott az, aki ellátogatott a Kőfesztre.

A Kőfeszt idén is a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, valamint a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatásával valósult meg

 

Kőfeszt

Kapcsolódó

Újdonság a klímaváltozás oktatásában: nemzetközi porondon mutatkozott be egy hazai fejlesztés Cikk

 Maker’s Red Box Európa egyik legfontosabb oktatási kiállításán, a hollandiai EDUtech Europe expón mutatkozott be először az innovatív hazai tananyagfejlesztő cég, a Maker’s Red Box hiánypótló alkotópedagógia tananyaga, a globális felmelegedés okait és azok összefüggéseit bemutató „Global Warning - Klímaexpedíció

Hajógyár 01 x Magyar Klipszemle 06 x Október 13 Cikk

Hajógyár x 06. Magyar Klipszemle Szakmai programokkal, klipvetítéssel és díjátadóval közeledik a Hajógyár x 06. Magyar Klipszemle, ahol közösen nézhetjük meg a legfrissebb hazai videoklipek legjavát, és együtt koccinthatunk a Hajógyár első születésnapjára is. A Hajógyár x 06. Magyar Klipszemle idén is lehetőséget biztosít arra,

Világpremier és jubileum is lesz a Müpa új téli programjai közt Cikk

Müpa programok 2022 tél - Frenák Pál társulat Számos nagyszerű előadással bővül a Müpa téli kínálata: egy évfordulóját ünneplő legendás együttes mellett rendhagyó koncerttel érkezik a fiatalok egyik kedvenc zenekara, visszatérnek népszerű tánc- és újcirkuszi produkciók, és újabb fejezettel folytatódnak a már megszokott sorozatok is.  A Müpa+

Szeretet, szerelem, féltékenység és bosszúvágy – A trubadúr október 5-én a Müpában Cikk

A trubadur - vezényel: Carlo Montanaro Ezt az érzelmi sokszínűséget fogalmazta meg Verdi egyetlen darabba, A trubadúrba. Sokak szerint Verdi összes operája közül ez a legabszurdabb alkotás, mert a legszédítőbb magasságoktól a legnagyobb mélységekig minden megtalálható benne. Valós történelmi alapja egy létező spanyol arisztokrata csal