Látogatottsági rekordot ért el az idei Kőfeszt Cikk

Látogatottsági rekordot ért el a Kőfeszt 2022-ben

Hirdetés

Mintegy 40 ezren vettek részt a Kőfeszt - A nyugalom fesztiválja 5 napos programjain a Káli-medence és vonzáskörzete 10 településén. A negyedik alkalommal megrendezett fesztivál majdnem háromszor annyi látogatót vonzott a Balaton-felvidék mesés környezetébe, mint az előző évben.

Idén ismét a Kőfesztről szólt minden augusztus első hetében a Káli-medence településein.  A nyugalom fesztiválja tíz helyszínen várta a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat: Kővágóörs, Kékkút, Balatonhenye, Köveskál, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Pálköve, Salföld, Ábrahámhegy és Monoszló adott helyet az ötnapos rendezvénynek.

A rendezvény alapvető missziója, miszerint fontos, hogy a népművészetünk, néphagyományaink élővé és megélhetővé váljanak, idén mintegy 40 ezer embert vonzott a Balaton-felvidékre – ami nem csoda, hiszen változatos és színvonalas programokkal várták az érdeklődőket 10 település 25 helyszínén.

Demjén Ferenc már a nulladik napon „teltházas” koncertet adott Kővágóörs sportpályáján, de nem volt sokkal kevesebb érdeklődője és nézője a Misztrál együttesnek, a Fordulj Kispej Lovam Együttes néptánc produkciójának, Pál István Szalonna és Bandájának, miképpen a jubiláló Szent Efrém Férfikarnak, de Ferenczi György és a Pesti Rackák örömzenéjének sem – akikkel kapcsolatban a fesztivál alapítója, Csúri Ákos azt is elárulta, hogy a jövő évi Kőfesztet ők indítják majd.

Idén a Kőfeszt adott otthont a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójának is, ahol többek között a Fonó Zenekar 7 hagyományőrzővel, az erdélyi Üsztürü és Heveder, a délvidéki Fokos Zenekar, valamint a felvidéki Korpás Éva és zenekara is fellépett és természetesen hajnalig tartó táncházak házigazdái voltak. A tavasszal átadott Botond pajta volt a folk-centrum, és nemcsak az éjjeli táncházakkal. A pajta minden – gyerek, felnőtt, irodalmi, képzőművészeti és zenei - program tekintetében maximálisan igazolta létjogosultságát.

Természetesen nem csak a nagykoncerteken, hanem a templomokban, udvarokban, játszótereken és a strandon is folyamatos volt a pezsgés, amíg a legkisebbek a különböző foglalkozásokon alkottak, addig a felnőtteket is számos kiváló lehetőség várta. A Kőfeszt ideje alatt 3 irodalmi-színházi ősbemutató volt, 6 képzőművészeti kiállítás nyílt meg, de nomád harcászatot és ügyességet bemutató és megismertető lovasbemutatók, a Lichtensteinből érkezett Tarkabarka vándorszínpad, a számtalan könnyű- és komolyzenei produkció – az immáron állandó visszatérő Liszt Ferenc Kamarazenekarral -, no meg  tánc és ének minden mennyiségben.

2022-ben sem maradhatott el Navratil Andrea Dúdolója, vagy az ördöngösfüzesi Hideg Anna néni énekhangja, de a Görömbő Kompánia előadásain is gyerekek és családok sokasága szórakozhatott. A Szent Efrém Férfikar szokásához híven hatalmas közönséget vonzott, nem csak a szentbékkállai templomba, de a kővágóörsi sportpálya színpadára lépve is.

Kerekasztal beszélgetésekkel, könyvbemutatókkal és slammer programokkal is találkozhatott az, aki ellátogatott a Kőfesztre.

A Kőfeszt idén is a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, valamint a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatásával valósult meg

 

Kőfeszt

Kapcsolódó

Nemzetközi sztárzenekarok, világklasszis szólisták és megismételhetetlen együttműködések 2024-ben a Müpában Cikk

Béla Fleck - Müpa 2024 Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is, szimfonikus koncerttel készül az Aurevoir., sőt

Spanyol-magyar fesztivál búcsúztatja a szeptembert a Palotanegyedben Cikk

Luz Casal A spanyol zene és tánc, a gasztronómia, valamint különleges művészeti és a kulturális élmények kapnak főszerepet szeptember 30-án és október 1-jén a Palotanegyedben. Az esemény fő fellépője Luz Casal, világhírű spanyol énekesnő. A minifesztivállal, amely a Spanyol Nagykövetség és a Cervantes Intéz

Egész napos élménykavalkáddal vár a Múzeumkertben az ingyenes PONT Fesztivál Cikk

Bassekou Kouyate Október 14-én, szombaton a Ballet Camara különleges zenés felvonulásával indul a PONT Fesztivál egy napja, amit a Grammy-díjas Bassekou Kouyate koncertje, Jobarteh Kunda zenés meseelőadása, valamint zenés, táncos és kézműves workshopok tesznek teljessé. Nyugat-Afrika világát a Liszt Ünnep Nemzetkö

Formabontó cirkuszi előadások 2023 őszén Veszprémben Cikk

Formabontó cirkuszi előadások Veszprémben Ritkán látható, rendkívül izgalmas és látványos cirkuszi előadássorozat varázsolja el a nagyérdeműt Veszprém különböző terein a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként az elkövetkező napokban. Az ingyenes programfolyam vasárnap, az Óváros téren indult, de a java még ezut