Múzeumok Majálisa 2024 - Múzeumi seregszemle május 25-26-án a Magyar Nemzeti Múzeumban Cikk

Múzeumok Majálisa 2024

Hirdetés

27. alkalommal rendezi meg a Magyar Nemzeti Múzeum az ország legnagyobb múzeumi seregszemléjét, a Múzeumok Majálisát az ICOM Múzeumi Világnap alkalmából a hagyományok, szokások, örökség jegyében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával. Közel 80 múzeum mutatkozik be és készül ajándékokkal, programokkal a látogatóknak. Idén színes színpadi műsor, fesztiválhangulat, sztárfellépők egészítik ki a múzeumi kavalkádot. Mindezeken túl gyermekprogramokkal, családi programokkal, izgalmas tárlatvezetésekkel, kézműves vásárral is várjuk az érdeklődőket. Minden program ingyenes, és a két nap során a múzeum kiállításai is ingyen látogathatók.

A majális az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című programsorozat egyik nyitóprogramja is, amelyet Csák János kulturális és innovációs miniszter jelentett be május közepén. Az 1100 éves magyar kultúra a maga színességével, tizenhárom nemzetiségével és mindazzal a tájegységi sajátosságával, ami a Kárpát-medencében megjelenik, világviszonylatban is egyedülálló. Ezt a sokszínűséget fogja bemutatni a Múzeumok Majálisa is, ahová az ország minden pontjáról érkezik közgyűjtemény, kultúrstratégiai intézmény.

A múzeumok és közgyűjtemények önálló sátrakban mutatkoznak be, amelyeket végiglátogatva az érdeklődők megismerhetik a kiállító intézmények kínálatát és küldetését, miközben izgalmas családi programokon is részt vehetnek.

Újra lesz a népszerű Tudássétány, amely során a látogatók rengeteg ajándékkal gazdagodhatnak majd. Az érdeklődők a múzeumkerti Majális Infópontban kérhetik ki a Majális-térképes programfüzetüket, és az azon megjelölt múzeumok játékai során pecséteket gyűjthetnek, amelyekért cserébe átvehetik a napi 500 ajándékcsomag egyikét! A zsákbamacska csomagok a múzeumok és a támogatók által felajánlott izgalmas ajándékokat rejtik majd.

Műtárgyspektrum címmel közösségi installáció is látható lesz a kiállító múzeumok izgalmas gyűjteményi darabjaiból az újrahasznosítás, az átalakulás és fenntarthatóság jegyében.

A kétnapos programmal fesztiválhangulat költözik Budapest egyik legszebb kertjébe. Május 25-én szombaton az ünnepélyes megnyitót az Év múzeuma díjátadó követi 11 órától, majd 12 óra után koncertek követik egymást a színpadon: fellép a Zabszalma gyerekzenekar, Drazsé, a Pénzügyőr Zenekar, a Szelid zenekar, a Jóvilágvan és a Blahalouisana. A zenés programok között kvízjátékok is lesznek, amelyeken szintén értékes nyereményekért mérettethetik meg magukat a résztvevők.

A vasárnapot 10 órakor a Bóbita gyerekzenekar indítja, amelyet Elek Ányos Bőröndmesék gyerekműsora követ.14 órától pedig a Pénzügyőr zenekar népzenei formációja debütál, majd a Tulpa zenekart, a Lilium acoustic műsorát láthatja a közönség. Ezt követően a Hakumba zenekar felel majd a hangulatért a színpadon, a napot a Kerekes Band zárja majd. A vasárnapi programot stand up előadások színesítik majd.

További programoknak ad helyet a Múzeum épülete is: szombaton és vasárnap 10 órakor indul a Hagyományok és hiedelmek nyomában című családi kincskereső egészen 17 óráig, 10:30-kor kezdődik az Apróságokkal a Múzeumkertben! című programunk, a „Bíborban, bársonyban, gyöngyös koszorúban” fantázianevű családi Magyar Menyasszony-tárlatvezetés szintén 10:30-kor kezdődik.

Szombaton 14 órától a Reformkori forgatag élő-múzeumon vehetnek részt a látogatók, 16 órára pedig a kisbabás családokat várjuk: az Aranyalma zenebölcső foglalkozáson a magyar gyermekjátékoké lesz a főszerep. Kifejezetten felnőtteknek szóló programokat is szervezünk a hétvége mindkét napjára: lesz tárlatvezetés a Magyar Menyasszony kiállítás keretein belül Színek, jelek, szimbólumok címmel, a Minden sikeres nő mögött..A 19. század nagyasszonyai című programon a magyar történelem legérdekesebb nőalakjaival ismerkedhetnek meg a látogatók, a Test-történetek programon az ókori rómaiban szépségideálról tudhatunk meg többet.

Vasárnap folytatódnak a tárlatvezetések – Restaurálás testközelből: Vadászat és szerelem a Seuso-kincsen tárlaton, majd a Magyar Menyasszony kiállítás vezetéseihez csatlakozhatunk. Simon Boglárka színművésznő közreműködésével indul a Csak egy pillanat volt… tárlatvezetés, és lesz Mit üzennek a plakátok címmel plakáttörténeti séta is. Mindkét napot A nemzet múzeuma című élő múzeumi épülettörténeti séta zárja.

 
A szakmai programok az ICOM, a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa jelmondatának szellemében valósulnak meg: Múzeumok az oktatásért és kutatásért!
Szombaton 13 és 15 óra között a Múzeum római belső udvarában Nyitott terek – Inklúzió a Múzeumban – Látássérültként a múzeumban címmel zajlik majd szakmai workshop, vasárnap pedig 11 és 13 óra között Múzeumi digitális gyűjtemények a kutatói gyakorlatban címmel.

  • Múzeumok bemutatkozása a Múzeumkertben: 10:00-18:00

  • Magyar Nemzeti Múzeum nyitvatartás: 10:00-20:00

  • Múzeumkert nyitvatartás: 6:00-22:00

Múzeumok Majálisa 2024 részletes program >>>

 

Magyar Nemzeti Múzeum

 

Kapcsolódó

Százhúsz ballonos érkezik Szegedre a világ minden pontjáról Cikk

25. FIA Hőlégballon Világbajnokság Lezárult a jelentkezés a szeptember 8-14. között Szegeden zajló 25. FIA Hőlégballon Világbajnokságra. A ballonsport legnagyobb világversenyén összesen 120 hőlégballon-pilóta emelkedik majd a magasba a Tisza-parti város fölé, de rajtuk kívül további balloncsodák is beúsznak majd a látótérbe, versen

Októberben érkezik az első Budapest Garden Party Cikk

Budapest Garden Party 2024 2024. október 4. és október 6. között első alkalommal ad otthont a Városliget a Budapest Garden Party Zenei - Gasztrofesztivál rendezvénynek, ahol koncertek, gasztronómia és családi programok várják a látogatókat. A koncertfellépők között ott lesz a Neoton Família, az Első Emelet, Karácsony János,

Áció, káció, Gyerek Sziget 2024! Cikk

Gyerek Sziget 2024 A vakáció idén is a Generali Gyerek Szigeten kezdődik, ahol a három napon át énekesek, zenészek, bohócok, artisták, mesteremberek lepik majd el a Hajógyári-szigetet, de akkor se lepődjünk meg, ha egyszer csak vásári forgatagban találjuk magunkat vagy számháborúzó cserkészekbe és morzézó amatőr rád

Keményebb zenére vált a hétvégén a Plázs Cikk

Plázs Siófok 2024 Május 25-én a metál zene rajongói gyülekezhetnek a siófoki Plázson. A „Balaton nagyszínpadán” ezúttal a 20. születésnapját ünneplő Road zenekar dupláz majd, a két koncert között pedig a modern metál töretlen lendülete sodorja a balatoni estébe a nagyérdeműt a Down For Whatever buliján. Hatalmas v