Nyár közepén bevágtat az 55. Hortobágyi Lovasnapok Cikk

Hortobágyi Lovasnapok 2023

Hirdetés

1965-ben volt az első, idén pedig az 55. Hortobágyi Lovasnapok kerül megrendezésre július 14. és 16. között. Az esemény az elmúlt évtizedekben a térség meghatározó és országhatárokon átívelő ismertségű rendezvényévé nőtte ki magát, melynek legfőbb célja a Hortobágyra jellemző pásztorkultúra múltjának és jelenének, valamint a Mátai Ménes lótenyésztő munkájának, és a ma is használt, működő fogatgyűjteményének megismertetése, népszerűsítése.

Debrecen és Hortobágy kapcsolata régmúlt időkre nyúlik vissza, ugyanis Debrecen szabad királyi város alapította a hortobágyi ménest, mely több mint 300 éves múltjával Magyarország legrégebbi ménesei közé tartozik. Debrecen város ménesét először egy XVII. századi levéltári feljegyzés említi. A hortobágyi puszta Debrecenhez tartozott évszázadokon keresztül, egészen 1948-ig, s a debreceni cívisek jólétének alapját biztosították hosszú ideig a Hortobágyon legeltetett állatok ezrei.

A Debreceni Virágkarnevál idei felvonulásán virágkocsival készülnek a Hortobágyi Nemzeti Park 50. évfordulója alkalmából, melyet a híres pusztai ötösfogat kísér majd.

A Hortobágyi Lovasnapok programjai iránt érdeklődő, és az eseményre látogató közönség egyre fogékonyabb a természet egyszerű örömeire, hamisíthatatlan és eredeti világára, továbbá nyitott a legkülönfélébb élményeket nyújtó magyar tájakra. A hagyományok és a tradicionális mesterségek reneszánszában a Hortobágyi Lovasnapok olyan értéket képvisel, mely a 21. századi ember számára az időutazás élményét, kapcsolódást, egy korábbi tudás és elfeledett ismeretek újra megismerését jelenti.

A Hortobágyi Nonprofit Kft. fenntartásában működő Mátai Ménes Magyarország egyik legjelentősebb lótenyésztő központja, az egyik legnagyobb lóállománnyal az országban. A Lovasnapokon 300 ló tudása mutatkozik be. Örök élményt jelent e hatalmas ménes egy részét és az idei csikókat élőzenés méneshajtás során látni a puszta naplementéjében. Péntek, szombat és vasárnap délelőtt 9 órától kora estig szemet gyönyörködtető és sokszor meghökkentő lovas programok, bemutatók várják a látogatókat. Több országos lovasverseny zajlik az eseményen, így a Hortobágyi Derby és a Nagydíj, továbbá országos csikós bajnokság, kombinált fogathajtó verseny, fogathajtó staféta verseny, szimultán fogathajtó verseny és a Dunka Csaba emlékverseny. Nem maradhatnak el a lovas show-k, melyek minden alkalommal lenyűgözik az embereket, és bizonyítják azt, milyen harmónia és szavak nélküli összhang létezhet állat és ember, ló és lovasa között: csikós és pusztaötös bemutatók, huszár és rendőr karüsszel, kaszkadőr lovasok. A Hortobágyi Vágta idén az esemény vasárnapján várja a látogatókat: a regionális selejtező futam nyertesei az őszi, nagy Nemzeti Vágtán mérhetik össze tudásukat.

Szombaton és vasárnap az esemény házigazdája, Gundel Takács Gábor várja a látogatókat a színpadon, a versenyek alatt és az egész területen. A Hortobágyi Lovasnapok egyik kiemelt programja a szombaton 18 órakor kezdődő „Arra van egy kőhíd rakva” címet viselő grandiózus néptánc produkció. Címét egy pásztor anekdotából kapta, mely Béres András néprajzkutató, a Déri Múzeum igazgatója, a Debreceni Népi Együttes alapítója által szerkesztett könyvben található. Ezen az estén a Forgórózsa Táncegyüttes, a Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes, a Hajdú Táncegyüttes és a Debreceni Népi Együttes, továbbá a Hajdúnánási Aranyszalma Néptáncegyüttes 100-150 táncos bevonásával létrejött közös produkcióját láthatja a közönség.

A 2.000 m2-en elterülő gyereklovasfalu forgatagában mindhárom napon Bazsarózsa népi játékok, hatalmas szalmavár, Paprika Jancsi Csúzlizdája és élőszavas népmesemondás várja a kisebbeket. Kádár Ferkó Fotószínházának köszönhetően egy kép erejéig időutazókká válhatnak az érdeklődők, mialatt kortalan kézművesfoglalkozások zajlanak. A lovasfaluban a Miskolci Csodamalom Bábszínház, a Langaléta Garabonciások, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, a Debreceni Népi Együttes, a Ládafia Bábszínház, a Szárnyas Sárkányok, a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia a régi vásári komédiások, vándorszínészek és muzsikusok boszorkányos ügyességét hozza el páratlan hangulatával. A Petőfi évfordulóra is emlékezve megjelenik Boka Gábor is, akinek János vitéz darabja a mesélés öröméről szól.

A programot tradicionális pásztorételek - többek között 400 kg bográcsban elkészített szürkemarha - egészítik ki, és kézműves vásáron kalandozhatnak a hazai, kézzel készült termékek iránt érdeklődő látogatók.

További információk és jegyek a Hortobágyi Lovasnapok weboldalán >>>

 

Hortobágyi Lovasnapok

Kapcsolódó

Százhúsz ballonos érkezik Szegedre a világ minden pontjáról Cikk

25. FIA Hőlégballon Világbajnokság Lezárult a jelentkezés a szeptember 8-14. között Szegeden zajló 25. FIA Hőlégballon Világbajnokságra. A ballonsport legnagyobb világversenyén összesen 120 hőlégballon-pilóta emelkedik majd a magasba a Tisza-parti város fölé, de rajtuk kívül további balloncsodák is beúsznak majd a látótérbe, versen

Októberben érkezik az első Budapest Garden Party Cikk

Budapest Garden Party 2024 2024. október 4. és október 6. között első alkalommal ad otthont a Városliget a Budapest Garden Party Zenei - Gasztrofesztivál rendezvénynek, ahol koncertek, gasztronómia és családi programok várják a látogatókat. A koncertfellépők között ott lesz a Neoton Família, az Első Emelet, Karácsony János,

Áció, káció, Gyerek Sziget 2024! Cikk

Gyerek Sziget 2024 A vakáció idén is a Generali Gyerek Szigeten kezdődik, ahol a három napon át énekesek, zenészek, bohócok, artisták, mesteremberek lepik majd el a Hajógyári-szigetet, de akkor se lepődjünk meg, ha egyszer csak vásári forgatagban találjuk magunkat vagy számháborúzó cserkészekbe és morzézó amatőr rád

Keményebb zenére vált a hétvégén a Plázs Cikk

Plázs Siófok 2024 Május 25-én a metál zene rajongói gyülekezhetnek a siófoki Plázson. A „Balaton nagyszínpadán” ezúttal a 20. születésnapját ünneplő Road zenekar dupláz majd, a két koncert között pedig a modern metál töretlen lendülete sodorja a balatoni estébe a nagyérdeműt a Down For Whatever buliján. Hatalmas v