Múzeumok Éjszakája 2019: Műcsarnok programok Cikk

Hirdetés

Kezdje a Múzeumok éjszakáját a Mariachi Sin Fronteras együttessel a Műcsarnokban! A mariachik a nyugat-mexikói hagyományokat őrző zenei együttesek, melyek tradicionálisan esküvők, szerenádok alkalmával játszanak. A mariachi több zenészből áll, eredetileg utcazenészek voltak.

Öltözetük is jellegzetes: a tradíciót követve ezüstszegekkel kivert charro lovas ruhát és hatalmas karimájú sombrero kalapot hordanak. A Mariachi Sin Fronteras Szlovákiából érkezik hozzánk. 2007-ben a zenekar alapító tagjai úgy döntöttek, hogy távol Mexikótól, Európa közepén létrehoznak egy hamisítatlan mexikói életérzést és muzsikát közvetítő együttest. Azóta sikerrel megjártak több mexikói mariachi fesztivált és rendre fellépnek Budapesten is.

  • A délután során építészeti filmvetítések tartanak az Előadóteremben, kapcsolódva az aktuális, TÉR /// ERŐ | II. Építészeti Nemzeti Szalon című kiállításhoz. 
  • Családban marad címmel tartanak tárlatvezetést Medgyaszay István leszármazottai a II. Építészeti Nemzeti Szalonon. Egész este művészetpedagógiai programokkal várják a közönséget, gyermekeket és felnőtteket egyaránt. A Hello Wood ezen az éjszakán is azt vállalja, amit nappal is mindig, vagyis megkísérelik egy részvételre alkalmas helyzet megteremtését, ahol aktív cselekvés által kerülhetnek közelebb az építészet egyes elemeihez, ahol folyamatában láthatják a közös munka eredményét. Az Építészeti Nemzeti Szalon látogatóinak közreműködésével felhalmozódó, különböző méretű, színes lécekből kültéri padokat hoznak létre. Az így létrejött padokat a kiállításon leadott szavazatok alapján eltérő helyszínekre helyezik ki. Vegye ki a részét a munkafolyamatból! Készítsenek közösen kültéri padokat egészségügyi, oktatási, kulturális intézmények vagy közterek számára.
  • Góbi Rita táncelőadása a legkisebbeknek szól, játékos módon mutatja meg az ajándékozást. Az ajándékozás különleges kapcsolatot képez ajándékozó és megajándékozott között. Az adás gesztusa fontos, és adni nem csak tárgyat, hanem élményt is lehet. Zene, mozgás és kép harmonikus egysége vezeti a nézők figyelmét, akik közelről élhetik át az előadás apró csodáit.
  • 18 órától Jazz & Latin címmel Micheller Myrtill a kiváló jazz zongorista, Révész Richárd kíséretében különleges műsorral várja a Múzeumok éjszakája látogatóit a Műcsarnokban. A koncert során meglepetés vendégként Sylvester Ádámot is üdvözölhetik a zongoránál. Este kurátori tárlatvezetéseket tartanak Potzner Ferenc DLA építész, művészettörténésszel, Botzheim Bálint építésszel, Sulyok Miklós művészettörténésszel és Prof. Balázs Mihály építésszel a II. Építészeti Nemzeti Szalonon.
  • A ’már nem itt’ és a ’még nem ott’ köztes állapotának – a tiszta tánc eleven közegének – ad teret Góbi Rita új szólóelőadása, amely az átmenetek és a metamorfózisok világába kalauzolja a látogatókat 20 órától a Műcsarnokban. Erre a produkcióra készített zenét Szegő Dávid, aki különleges morzejelekkel, akusztikus, elektronikus és repetitív zörejhangokkal ad majd tájékozódási pontokat a minimalista eszközökből építkező tánchoz, a teljes értékű színpadi jelenléthez.
  • A Zengő Ércek formáció zenéjében a klasszikus gamelán hangszerek, gongok, hangtálak, harangok, csengettyűk hangja olvad össze a rézfúvósok, tuba, helikon basszusaival. A különleges hangzást finoman fűszerezi a modern zenei eszközök izgalmas használata. A 22 órakor kezdődő műsorban felhangzik Bern Atom Santi "Gyönge kismadár terv" című szonátája is. A speciális térre komponált mű előadása közben a zenészek és a hangforrások is változtatják a helyüket, s a különböző irányokból felhangzó dallamok változatos hangzó struktúrákat hoznak létre. Az akusztikai élmény megteremtésben a Felderítő Zenekör művész-munkatársai is részt vesznek.

 

Múzeumok Éjszakája 2019 a Műcsarnokban részletes program >>>

 

Műcsarnok

Kapcsolódó

Újraindulás: javaslatcsomagot rakott össze a Music Hungary Szövetség és a Magyar Fesztivál Szövetség Cikk

Music Hungary Szövetség A Music Hungary Szövetség, a Magyar Fesztivál Szövetség és a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége kezdeményezésére a szakértők egy javaslatcsomagot állítottak össze a Magyar Turisztikai Ügynökségnek címezve, melynek célja a magyar turizmusban és vendéglátásban működő ágaza

Online térbe költözik az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás Cikk

Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást A korlátozások miatt online platformra költözött a továbbtanulók nagyrendezvénye, ám mint azt a szervezők mondják, ez a kihívás egyben új lehetőségeket is hoz. A 21. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást 2021. január 21-23. között rendezik meg, a megvalósítás céljából egy úttörő, többnyelvű

Magyar gasztrofesztiválok 2021: dátumok, helyszínek és programok [frissített lista] Cikk

Gourmet Fesztivál hangulat Szeretünk enni, szeretünk inni és ha van rá mód, szeretjük is ezt ünnepelni! Bár a 2020-as év a magyar gasztronómiai világ nagyrendezvényeinek sem kedvezett (finoman fogalmazva…) 2021-re már remélhetőleg ők is újra magukra találnak. E vonulat támogatására indítjuk az alábbi tematikus listánk, amel

Életre kelnek Budapest eltűnt épületei [videó] Cikk

Kálvin tér, múlt század Ha mindig érdekelt, hogy milyen volt a II. világháború előtti Budapest, ha sétáltál volna az egykori Kálvin téren, vagy betértél volna a Blaha Lujza téri Nemzeti Színházba, akkor most egy különleges film segítségével megteheted. Egy kreatív stúdió keltette életre Budapest eltűnt épületeit, melyek