Csemő lovasa nyerte a Nemzeti Vágtát! Hír

Mindkét nap telt házzal zajlott a tizedik Nemzeti Vágta a budapesti Hősök terén. A magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú lovasverseny idén is több száz települést mozgatott meg. 16 magyarországi és négy határon túli Elővágta eredménye alapján derült ki, hogy kik képviselhetik településeiket a Kárpát-medence legnagyobb modern kori lovas ünnepén.

Hirdetés

A Nemzeti Vágta nem egy hagyományos lóverseny, hiszen a lovak és lovasaik nem a saját, hanem településük dicsőségéért futnak egy exkluziv helyszínen, a Millenniumi emlékmű körül épített pályán. A Forma-1-es precizitással, alig 12 óra alatt felépített különleges futófelület és a körülötte elhelyezett lelátók római kori aréna hangulatát idézik fel az ország legkultikusabb terén.

A Nemzeti Vágta kísérőprogramjai – mint az Adrenalin Kocsitoló Verseny vagy a Jótékonysági Sztárfutam - az elmúlt években maguk is rangos helyet vívtak ki a hazai lovas viadalok között. Előbbi versenyszámban Kocs csapata győzött, a második helyet férfias küzdelemben tata csapata szerezte meg. A kajakosokból és az Operettszínház szólistáiból álló Vizeshatos csapat ereje csak a harmadik helyre volt elég. Az OTP Bank Jótékonysági Sztárfutamot ismét Sipos Imre nyerte, ezzel Vágta rekordot döntve, hiszen korábban még senki nem duplázott két egymást követő évben. A színész-rendező az OTP Bank által biztosított 500 ezer forintos pénzdíját idén is a Magyar Lovasterápia Szövetségnek ajánlotta fel. A két újonc színész, Adorjáni Bálint és Bács Péter, bár nem tudták megszorongatni Imrét, vérre menő csatát vívtak a második helyért, amiből végül Bálint került ki győztesen. Az egyetlen hölgy, Puzsa Patrícia a negyedik helyen ért célba, Barabás Kiss Zoltán pedig reményei ellenére idén sem tudott győzedelmeskedni, az utolsó helyet szerezte meg lovával. Ezzel is, mint minden induló 200.000 Ft-tal tudta támogatni alapítványát.

A Nemzeti Vágta fontos küldetésének tartja, hogy a felnőtt lovasok mellett a leendő bajnokok is összemérhessék tudásukat, így évek óta megrendezik  a Kishuszár Vágtát, ahol a nevezett fiatalokra ugyanazok a versenyszabályok vonatkoznak, mint a felnőttekre. A döntőt Viszus Viktória nyerte Fülöpháza színeiben, aki Fanni nevű pónija nyergében aratott diadalt. Mögötte a Csetényt képviselő Vörös Tamara és Orosháza lovasa, Mórocz Mercédesz végzett.

A Nemzeti Vágta néhány éve már nem csupán magyar lovas ünnep, hanem távoli kontinenseken is elismert versengés. Idén, az ötödik alkalommal megrendezett OMÉK 2017 Nemzetközi Futamon 12 ország lovasai álltak rajthoz a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok híres shagya-arab lovaival, hogy saját nemzetükre jellemző öltözetben mérkőzzenek meg egymással. A döntőbe Kína, Szerbia, Suriname, Üzbegisztán, Csehország és Magyarország lovasa jutott. A nemzetközi verseny ezúttal kínai győzelmet hozott: a kínai lovas szerb és suriname-i vetélytársát megelőzve hódította el a győztesnek járó babérkoszorút. A Kincsem+ Fogatvágtát a Bugaci ménest képviselő ifj. Juhász László nyerte.

A Nemzeti Vágta tradicionális futamaiban már a középdöntők is szoros versenyeket és komoly izgalmakat hoztak. A döntő mezőny végül a következőképpen alakult:

  • Csemő színeiben, Petrik Tamás, (lova: Vicces)
  • Baja képviseletében Németh János (My Boy Mennydörgés nyergében)
  • Temerint Nagy Arnold képviselte, (lova: Fantázia)
  • Füzérért Kun Ferenc lovagolt, (Colonia Victoria nyergében)
  • Debrecen színeit, Hajdú László képviselte, Lipto nevű lovával

A Nemzeti Vágta döntő futamában a küzdelem végig kiélezett volt. Végül a tavalyi füzéri bajnok, Kun Ferenc nem tudta megvédeni címét, Csemő lovasa, Petrik Tamás előzte meg őt.

 

Sajtóanyag és képek: Nemzeti Vágta

Kapcsolódó

Víz Világnapja 2017 - Vizes programok és kedvezmények országszerte! Hír

A víz minden élet forrása. Földünk felszínének csaknem 70 %-át víz borítja, sőt testünk kétharmad része is ebből a nélkülözhetetlen vegyületből áll. Nem véletlen tehát, ha az emberiség ősidők óta tisztelettel tekint erre a természeti csodára, s hamar felismerte, hogy óvni, védeni kell bolygónk áttet

Red Bull Air Race 2017 - Teljes az idei versenynaptár Hír

A budapesti állomás mellett két újabb európai helyszínt jelentett be a Red Bull Air Race versenysorozata. A pilóták a szeptembert Portugáliában, Porto városában kezdik, amely utoljára 2009-ben adott otthont a világbajnokságnak. Két hétre rá, a szeptember 16-17-ei hétvégén pedig a Lausitzring felett

Világhírű hip hop táncosok Budapesten! Hír

Négy világhírű hip hop táncos érkezik Budapestre! A táncosok zsűriként vesznek majd részt Magyarország legnagyobb hip hop versenyén, ahol eldől, kik juthatnak tovább az amerikai világbajnokságra. Aki nem tud részt venni a március 25-i hip hop csatán, másnap is találkozhat a profi táncosokkal. Délelő

Ötszáz hip hop táncos versenyzett a hétvégén! Hír

Véget ért a VI. Hungarian Hip Hop Dance Championship. Az ország legelismertebb street dance versenyén több mint ötszáz táncos, közel száz produkcióját értékelte a nemzetközi zsűri. A verseny négy kategóriájának dobogós helyezettjei jogosultságot szereztek arra, hogy az amerikai világbajnokságon képv