Háztáji finomságokkal jön a Rozmaring Pünkösdi termelői vásár Cikk
Hirdetés
Nagy érdeklődésre tartott számot az első, Húsvéti termelői vásár március végén a Rozmaring Kertvendéglőben, ahol a budapestiek is megismerhették a vidéki gazdák kínálatát. A sikeren felbuzdulva a szervezők úgy döntöttek: ezzel egy rendezvénysorozatot indítanak útjára, aminek legfőbb célja, hogy a városi ember is visszataláljon a tömeggyártott termékektől a természetességhez. Ennek következő lépése a május 23-ai Pünkösdi termelői vásár.
Mi pótolhatja az éttermezést és a rendezvényeket a koronavírus idején? Ez a kérdés merült fel a Margit-szigetre néző, Duna-parti Rozmaring étterem és rendezvényház marketingesében, Szabó Ádámban, aki azért tért haza külföldről, hogy maga is beszálljon a 31 éves múltú családi vállalkozásba. Ekkor született meg a termelői vásár ötlete: a kerthelyiség ideális ahhoz, hogy teret biztosítson a budapesti vásárlók és a termelők találkozásának.
“Az összefogásunk célja egymást segítve juttatni el ezeket a minőségi termékeket a budapesti célközönséghez” - mondja Ádám, akinek ebben a regisztrált termelőkkel együttműködő online piactér, a zoldseges.com vált a legfontosabb partnerévé.
“A hagyományos háztáji gondolkodás nem tud a tradícióktól elszakadva digitalizálódni. Éppen ezért az ilyen alkalmak nélkülözhetetlenek hozzá, hogy ez az ismerkedés fel tudjon gyorsulni, és hogy ennek a világnak a képviselői beléphessenek az online térbe. A digitalizációnak valójában nem másról kéne szólnia, mint hogy leegyszerűsíti, elősegíti az emberek együttműködését” - mondja Goda Szilárd, a zoldseges.com alapítója.
“Fontosnak tartjuk, hogy az emberek visszataláljanak a tömeggyártott áruktól a természetességhez. Sokat jelent már az is, ha eljárunk a piacra, és egy-egy előre készített terméket lecserélünk valamire, ami autentikus. Én jobb szájízzel tenném azt a mézet a kávémba, amiről tudom, hogy egy negyedik generációs vállalkozás felhalmozott tudása van benne, mint azt, amit száz közül vettem le a polcról” - teszi hozzá Ádám.
A cél tehát nem csupán a termelők és áruik bemutatása: a szervezők szeretnének egy közösséget kialakítani a hasonló gondolkodású emberekből Budapesten, erősíteni az összefogást, az együttműködést. Ennek szerves része a termelői vásár, ami nagy területen áll rendelkezésre.
De hogy működött ez az ötlet a pandémia idején?
“Félő volt, hogy a járvány miatt a Húsvéti termelői vásáron nem lesz túl sok érdekődő, de nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. Volt, aki a Facebookon értesült az eseményről, mások a napi menüjükért érkeztek hozzánk, aztán ott ragadtak. Ez a szabadtéri vásár a kerthelyiségünkben remek alkalom volt az embereknek, hogy végre kimozduljanak a négy fal közül”
- meséli Ádám, aki elsőre csak a digitális marketing eszközeivel hirdette a vásárt, ám már ez a kísérleti alkalom is jó tapasztalatokkal zárult. Nem is lehetett kérdés, hogy egy rendezvénysorozat kezdetét jelenti majd: erre az évre nem kevesebb, mint 5 további dátumot is felvettek a naptárba.
A vásárok különleges vonzereje, hogy abszolút élményközpontúak: többet kínálnak, mint egy piactér, ahol csak kiállítók vannak jelen. Egész napos elfoglaltságot nyújtott már az első alkalom is, a későbbiekben pedig egyre nagyobb teret kapnak majd a programok.
A május 23-ai, pünkösdi vásáron már olyan termelők és kézművesek is megjelennek, akik bemutatják, ők hogyan készítik el az ételeket, alapanyagokat. Az eseményt követően Ilyés-Szabó Anna mesemondó művész előadására is sor kerül, amire a helyszín külön jegyárusítást biztosít, de a vásárra való belépés továbbra is ingyenes. Emellett az érdeklődők több szabadtéri színház és előadó műsoraira vásárolhatnak kedvezményes árú jegyet.
“Nyáron a lekvár-befőzés művészete is szerepet kap majd a tematikában, később pedig a szüret és a gyümölcslevek, italok, párlatok is előkerülnek. Addigra remélhetőleg már bátrabban tudunk közösségbe menni, nem lesz rajtunk ekkora nyomás a vírushelyzet miatt, a vásár pedig fedett helyszínnel is kibővülhet majd. Addig is biztonságos távolságtartással, a szabad levegőn zajlik az esemény” - zárja Ádám.
Fotók: zoldseges.com
Kapcsolódó
25 éves a NIGHT of the JUMPs - 2025-ben Budapestre is befut a lehengerlő motocross show! Cikk
25. évfordulót ünnepel a világ legnagyobb és legsikeresebb freestyle motocross versenysorozata, a NIGHT of the JUMPs, amely az évforduló apropóján megújult, és 2025-től egy teljesen új versenyformátumot mutat be, amely bizonyára lenyűgözi majd a motocross szerelmeseit. A lenyűgöző mutatványokban i
Adventi programok 2024: ünnep a Budavári Palotanegyedben Cikk
Nagyszabású koncertek, adventi vásárok és családi nap is szerepel a Budavári Palotanegyed ünnepi, kulturális programkínálatában. A programok idén nemcsak a Várkert Bazár helyszínein lesznek láthatók, hanem rendhagyó módon a Budavári Palotanegyed impozáns épületeibe is beköltöznek, a Lovardától kez
Új Skandináv Szauna- és Dézsa Park a Lupa Beachen Cikk
A Lupa Beach mostantól télen is várja a kikapcsolódásra és feltöltődésre vágyókat, hiszen elkészült a tópart új, prémium kategóriás skandináv szauna- és dézsa parkja. A létesítmény elsősorban a téli sportok kedvelőit, a hidegvizes úszás szerelmeseit, és mindazokat célozza, akik a hűvös évszakban i
December első hétvégéjén Mikulás Ünnep a Vasúttörténeti Parkban Cikk
Bár klasszikusan szánon és nagy hóban érkezik a piros ruhás öregember, most a melegebb telekre való tekintettel vonatra váltott, hogy biztosan ideérjen, és ezer meg ezer programmal örvendeztethessen meg kicsiket és nagyokat. Na jó, ha nem is ezer, de megszámlálhatatlanul sok móka vár minden gyerek