Tűzfalakból műalkotás - így kelnek életre a komor házfalak Cikk

Gigantikus biciklista, ház nagyságú divatmodell, és egy átlátszó gangos ház: a tűzfalakba és épületekbe festéssel új életet lehelő alkotócsoport, a budapesti Neopaint Works egy feledésbe merült szakmát modernizált hatalmas sikerrel. De vajon mi kell ahhoz, hogy elkészüljön egy ilyen nagy méretű festmény? Utánajártunk.
 
Egy lehangoló tűzfal komoly hatással lehet a közérzetünkre, főleg, ha nap mint nap járunk el előtte, vagy ha ezt látjuk az irodánk, otthonunk ablakából. Ha azonban ugyanitt egy színes, vidám festmény fogad minket, már sokkal szebb a napunk, nem beszélve arról, hogy egy ilyen megoldás a közösségi tereket is nagyban képes átformálni.
 
Hasonlóan gondolkodott a Neopaint Works alkotócsoport is, amikor graffitiművész tagjai 15 éve elhatározták, hogy életre keltik a kézzel festett reklámozást és a dekoratív tűzfalfestést. A feledésbe merült szakma modernizálásának köszönhetően mostanra már a hazai és európai élvonalba tartoznak, festőművészeik minden méretben képesek megfesteni és emlékezetessé tenni bármilyen elképzelést, az elmúlt 10 évben összesen 30 budapesti tűzfalat festettek meg és több száz kisebb helyszínt tettek szebbé országszerte. Első alkotásuk a Kazinczy és Király utca sarkán található játszótér tűzfalán, 2011 elején készült el mindössze 6 nap alatt: a gyönyörű tájkép felkeltette a helyi lakosság, a turisták és a média figyelmét is. Ezután indulhatott el a TűzfalRehab program, aminek a keretében 2015-ig több mint két tucat nagy méretű falfestmény valósulhatott meg felújításokkal egybekötve.
 
Személyes kedvencük a focihoz kötődik
 
„Témát is tudatosan választunk. Fontos számukra, hogy ha van rá lehetőség, akkor az alkotásaink mindig a környékhez, a megfestett épülethez, vagy valamilyen történelmi eseményhez, személyhez kapcsolódjanak, és így informatív jellegük is legyen a vizuális élményen túl” – mondja Jankovits Barnabás, a Neopaint alapítója. Bevallása szerint személyes kedvencük (és egyben az eddigi legnagyobb kihívás) Az Évszázad Mérkőzése – 6:3 című festményük, amit a magyar válogatott angolok elleni legendás meccsének 60. évfordulója alkalmából készítettek a Rumbach Sebestyén utcában. „A közel 1000 m2 -es falfelületen megörökítettük az egyik gól előtti pillanatot, a belépőjegyet és a meccs másnapján megjelent Népsport címlapját. Nagyon jó érzés, hogy a képen szereplő Grosics Gyula és Buzánszky Jenő még láthatták a tiszteletükre készült festményt” – teszi hozzá.
 
 Második munkájuk is sokaknak lehet ismerős: a nemzet színészeinek Rákóczi hídnál látható portréképei stílusosan állítanak emléket a legnagyobbaknak. De említhetnénk a Budapest Bang című alkotásukat is, amely egy iskola udvarát varázsolta izgalmasabb és színesebb hellyé, hiszen képregényszerű megoldásának köszönhetően egy komplett gangos házba enged bepillantást annak az összes lakásával, lakójával együtt. És hogy hány ember kell egy ilyen monumentális munkához? A csapat kemény magját 5 ember alkotja, nagyobb megbízások esetén pedig 4-5 további művész csatlakozik hozzájuk.
 
3000 m2 -nyi fémfelület sem foghat ki rajtuk
 
Legutóbbi munkájuknál igencsak elkélt a segítség, hiszen egy 3000 m2 -es kockaépületbe, a Duna Plaza mellett található Blue Cube irodaházba kellett új életet lehelniük. Mivel a hetvenes-nyolcvanas években épült ház anyaga eredetileg fémlemezekből áll, egy, a megszokottnál erősebb, kétkomponensű lakkfestéket kellett használniuk, ami megfelelő védőfelszerelés nélkül lehetetlen lett volna. Ilyenkor jön jól a támogatás: ezúttal a 3M segítette ki őket védőmaszkokkal és festő-, illetve ragasztószalagokkal, amelyek a rengeteg csík és háromszög felfestésénél elengedhetetlenek voltak. A munka nem kevesebb mint 1,5 hónapig tartott, amiből 2-3 hetet csak a felület tisztítására fordítottak. A geometrikus formákhoz centire pontos méretet vettek, és a grafikai tervek alapján óriási, 3 méter széles és 1,6 méter magas sablonokat vágtak ki, amiket megszámoztak, így minden pontosan a helyére került.
 
„Egy átlagos belvárosi tűzfal esetében úgy zajlik a folyamat, hogy kinézzük a helyszínt, és egy hét alatt több tervet is készítünk. Ezek alapján kérünk engedélyt az önkormányzattól, majd az előkészítés a sablonokkal körülbelül ugyanannyi időt vesz igénybe, mint maga a helyszíni festés: az állványozás egy, a festési folyamat pedig általában 7-10 nap” – vázolja fel a szakember. Úgy tűnik, a kemény munka meghozza a gyümölcsét, hiszen amellett, hogy a világ vezető cégeinek készítenek kampányfestményeket, nekik is köszönhető, hogy Budapest évről évre szebb hely.

 
Sajtóanyag: Person

Kapcsolódó

Köztéri kiállítást kapott a 100 szóban Budapest legjava Cikk

Urbánus installáció, az elmúlt éveket felölelő tabló és látványos adatvizualizálás keretében hirdették meg a 2020-as év 100 szóban Budapest pályázatának eredményét. A hetedik éve hódító történetíró pályázat legjobb alkotásait most óriásplakátokon és köztéri palánkokon lehet végigböngészni a Városház

Németországra újraegyesítésére emlékezik egy budapesti tűzfal Cikk

színes város - tűzfal festés A művészeti célú tűzfalfestmény a Német Nagykövetség és a Színes Város Csoport közös projektjeként jött létre a főváros VII. kerületében, az Akácfa utca 27. alatt. A frankfurti művész, Justus Becker - alias COR - és Benkő Katalin által megálmodott rajz annak kíván emléket állítani, hogy 30 évvel e

Megnyílt a 20. ARC kiállítás! Cikk

20. ARC Kiállítás  - első hely A 20. ARC Kiállítás egy hónapon keresztül, október 2-tól november 1-ig az újbudai Bikás parkban lesz megtekinthető éjjel-nappal. Idén sem egyetlen ember gondolatai vezették a kiállítás képeinek kiválasztását. A 766 pályamunka sorsáról a 20 szakemberből álló zsűri döntött.  A zsűri által legjobbna

Egy Józsefvárosi tűzfalra költözött a Vízipók-csodapók Cikk

300 négyzetméteres Vízipók-csodapók egy tűzfalon, elkészült a Vízipók-csodapók című tűzfalfestmény Józsefvárosban! A gigantikus falfestmény két hónap alatt készült el, mivel a 350 m2-es tűzfalat előzetesen hőszigetelték, ezt követően került fel rá a népszerű rajzfilmsorozat ihlette murális alkotás