Szanki konyakmeggy, vaddohányméz és hagyományos ételek a Kiskunságban Cikk
Hirdetés
A Kiskunságban, azon belül is Kiskunmajsán és Szankon olyan ételeket és italokat kóstolhatnak meg az érdeklődők, melyek egyedülállóak hazánkban. A szanki kézműves konyakmeggy íze mindenkit magával ragad, a vaddohányból készült méz helyi specialitásnak számít, a kiskunmajsai Lópofa Csárdában pedig a térség jellegzetes ételeit szolgálják fel.
A Kiskunságról elsőre valószínűleg mindenkinek a természeti csodái jutnak eszébe, mint a szebbnél szebb arborétumok és homokbuckák, de a régió gasztronómiája is meglepően sokszínű. A Duna-Tisza közén igazi ínyencségekkel találkozhatnak a turisták, és garantáltan maradandó élménnyel gazdagodnak a kicsik és a nagyok egyaránt.
Szanki konyakmeggy
Szankon, az Ízek Házában a látogatók belekóstolhatnak a környék jellegzetes ízeibe és megtekinthetik a kézműves konyakmeggy készítési folyamatát is. A konyakmeggy-gyártás már korábban is működött a környéken, azonban az Ízek Házában lévő látványüzemben újjáéled ez a hagyomány. Az ideérkező vendégek nagy üvegablakokon keresztül követhetik a konyakmeggy-gyártás folyamatát. Kizárólag helyi meggyet használnak, amit 80 százalékos szeszben érlelnek, majd csokoládéval borítanak be.
Vaddohányméz
A szanki méz országos hírű, nagyon finom és jó minőségű, ezt jelzi az is, hogy 11 éve rendeznek a településen Méz- és Meggyfesztivált. Helyi specialitás a vaddohányméz, ami csak a környéken készül, mert a növény egyedül itt, a meszes talajon ad nektárt. Egészséges, ráadásul a virágporra allergiások is fogyaszthatják. A szerencsések az Ízek Házában mézpörgetésnek is szemtanúi lehetnek.
Lópofa Csárda
Kiskunmajsa legnagyobb étterme 1991-ben indult, télen új üzemeltetőt kapott, akinek 20 éves tapasztalata van a vendéglátásban. A Lópofa Csárda frissen felújított, nagy élőkerttel, játszótérrel rendelkezik. Csárdajellegű ételeket szolgálnak fel, melyek részben helyi alapanyagokból készülnek. Nyáron rendezvénysorozattal kedveskednek a látogatóknak: csütörtöktől szombatig 18 órától élő zenés előadásokat tartanak a Jonathermál Gyógy-és Élményfürdővel együttműködve. A ház italkülönlegessége a „lófingató pálinka” - hogy miért ezt a nevet kapta, csak az tudja meg, aki meg is kóstolja.
Pellikán Birtok borászat
A térség egyik legnevesebb borászatában évjárattól függően 10-20 ezer palack bort készítenek egy évben. A szakembereik reduktív és oxidatív eljárással egyaránt dolgoznak. A birtokon kéthektárnyi területen gazdálkodnak, és további két hektárnyi területről vásárolnak fel szőlőt. A borokat a következő fajtákból készítik: kékfrankos, kadarka, cabernet franc, cabernet sauvignon, kövidinka, cserszegi fűszeres és rajnai rizling. A Pellikán Birtok ráadásul elragadó rendezvényhelyszín is: gyönyörű „lakáséttermükben” különleges kulináris élményekben részesítik az odalátogató csoportokat.
Kapcsolódó
A pünkösdi hétvégén nyit a Plázs, indul a 10. jubileumi szezon Cikk
Immár hagyományosan a pünkösdi hétvégén nyitja meg kapuit a balatoni nyár ikonikus helyszíne, a siófoki Plázs. A jubileumi 10. szezon Rúzsa Magdi nagykoncertjével és a fiatalok ezreit vonzó Grand Opening eseménnyel veszi kezdetét június 7-én. Másnap vadonatúj koncerttel érkezik a Neoton Família, a
2025-ben is Bor & Pezsgő Fesztivállal indul a budapesti nyár Cikk
A nagy sikerű Bor & Pezsgő Fesztivál és Junibor Ünnep idén immár 4. alkalommal kerül megrendezésre a Szabadság téren, hogy bemutassa és ünnepelje a magyar és nemzetközi borok és pezsgők gazdag világát. A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat. Az elmúlt években a fesztivál a b
2025-ben is a Gyerek Szigettel kezdődik a vakáció Cikk
Rendhagyó koncertek, népszerű előadók, interaktív előadások, cirkuszi forgatag, zsonglőrök, cserkészek, kézműves foglalkozások, újdonságok és várva-várt kedvencek töltik meg a Hajógyári-szigetet június 20. és 22. között, ahol a Generali Gyerek Sziget ingyenes programjai garantálják a felhőtlen szó
Mi kerül idén a Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál poharába? Cikk
Egyre tudatosabbak, alkalomszerűbbek, ízlésükben nyitottabbak: ilyenek ma a magyar borfogyasztók. A Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál szervezői idén is azért dolgoznak, hogy a kulturált borfogyasztás és a borral kapcsolatos élmények újra a hétköznapok részévé váljanak, különösen a fiatalabb gener