Szanki konyakmeggy, vaddohányméz és hagyományos ételek a Kiskunságban Cikk

Hirdetés

A Kiskunságban, azon belül is Kiskunmajsán és Szankon olyan ételeket és italokat kóstolhatnak meg az érdeklődők, melyek egyedülállóak hazánkban. A szanki kézműves konyakmeggy íze mindenkit magával ragad, a vaddohányból készült méz helyi specialitásnak számít, a kiskunmajsai Lópofa Csárdában pedig a térség jellegzetes ételeit szolgálják fel.

A Kiskunságról elsőre valószínűleg mindenkinek a természeti csodái jutnak eszébe, mint a szebbnél szebb arborétumok és homokbuckák, de a régió gasztronómiája is meglepően sokszínű. A Duna-Tisza közén igazi ínyencségekkel találkozhatnak a turisták, és garantáltan maradandó élménnyel gazdagodnak a kicsik és a nagyok egyaránt.

Szanki konyakmeggy

Szankon, az Ízek Házában a látogatók belekóstolhatnak a környék jellegzetes ízeibe és megtekinthetik a kézműves konyakmeggy készítési folyamatát is. A konyakmeggy-gyártás már korábban is működött a környéken, azonban az Ízek Házában lévő látványüzemben újjáéled ez a hagyomány. Az ideérkező vendégek nagy üvegablakokon keresztül követhetik a konyakmeggy-gyártás folyamatát. Kizárólag helyi meggyet használnak, amit 80 százalékos szeszben érlelnek, majd csokoládéval borítanak be.

Vaddohányméz

A szanki méz országos hírű, nagyon finom és jó minőségű, ezt jelzi az is, hogy 11 éve rendeznek a településen Méz- és Meggyfesztivált. Helyi specialitás a vaddohányméz, ami csak a környéken készül, mert a növény egyedül itt, a meszes talajon ad nektárt. Egészséges, ráadásul a virágporra allergiások is fogyaszthatják. A szerencsések az Ízek Házában mézpörgetésnek is szemtanúi lehetnek.

Lópofa Csárda

Kiskunmajsa legnagyobb étterme 1991-ben indult, télen új üzemeltetőt kapott, akinek 20 éves tapasztalata van a vendéglátásban. A Lópofa Csárda frissen felújított, nagy élőkerttel, játszótérrel rendelkezik. Csárdajellegű ételeket szolgálnak fel, melyek részben helyi alapanyagokból készülnek. Nyáron rendezvénysorozattal kedveskednek a látogatóknak: csütörtöktől szombatig 18 órától élő zenés előadásokat tartanak a Jonathermál Gyógy-és Élményfürdővel együttműködve. A ház italkülönlegessége a „lófingató pálinka” - hogy miért ezt a nevet kapta, csak az tudja meg, aki meg is kóstolja.

Pellikán Birtok borászat

A térség egyik legnevesebb borászatában évjárattól függően 10-20 ezer palack bort készítenek egy évben. A szakembereik reduktív és oxidatív eljárással egyaránt dolgoznak. A birtokon kéthektárnyi területen gazdálkodnak, és további két hektárnyi területről vásárolnak fel szőlőt. A borokat a következő fajtákból készítik: kékfrankos, kadarka, cabernet franc, cabernet sauvignon, kövidinka, cserszegi fűszeres és rajnai rizling. A Pellikán Birtok ráadásul elragadó rendezvényhelyszín is: gyönyörű „lakáséttermükben” különleges kulináris élményekben részesítik az odalátogató csoportokat.

 

Kapcsolódó

Októberben érkezik az első Budapest Garden Party Cikk

Budapest Garden Party 2024 2024. október 4. és október 6. között első alkalommal ad otthont a Városliget a Budapest Garden Party Zenei - Gasztrofesztivál rendezvénynek, ahol koncertek, gasztronómia és családi programok várják a látogatókat. A koncertfellépők között ott lesz a Neoton Família, az Első Emelet, Karácsony János,

Áció, káció, Gyerek Sziget 2024! Cikk

Gyerek Sziget 2024 A vakáció idén is a Generali Gyerek Szigeten kezdődik, ahol a három napon át énekesek, zenészek, bohócok, artisták, mesteremberek lepik majd el a Hajógyári-szigetet, de akkor se lepődjünk meg, ha egyszer csak vásári forgatagban találjuk magunkat vagy számháborúzó cserkészekbe és morzézó amatőr rád

Keményebb zenére vált a hétvégén a Plázs Cikk

Plázs Siófok 2024 Május 25-én a metál zene rajongói gyülekezhetnek a siófoki Plázson. A „Balaton nagyszínpadán” ezúttal a 20. születésnapját ünneplő Road zenekar dupláz majd, a két koncert között pedig a modern metál töretlen lendülete sodorja a balatoni estébe a nagyérdeműt a Down For Whatever buliján. Hatalmas v

Ízkalandozás a ropogós malacfültől a robbanócukros makaronig Cikk

A ropogós malacfültől a robbanócukros makaronig Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások. Az MBH Bank Gourmet Fesztivál olyan hazai és világkörüli gasztroutazást