Indulót kapott az UbikTúra! Cikk

UbikTúra hangulat

Hirdetés

Az UbikTúra egy egészen különleges kis buborékvilág - egy zempléni aprócska, alig 200 fős zsákfaluban, Pusztafalun gyűlnek össze a táborozni vágyók, ahol műhelymunkák, közös alkotási folyamatok veszik kezdetüket, tavaly például olyan neves zenészek részvételével, mint Ferenczi György, Oláh József (Parno Graszt) és a Bohemian Betyars. Így született meg egyedülálló módon az UbikTúra himnusza is, amiben így több, mint 15 zenész vett részt.

Az UbikTúra a szintén különleges UbikEklektik univerzum része, ahogy a szervezők mondják, egy csúszkáló valóságokon átívelő együttállás, ahol a különböző törzsek keresik az alkotás közös pontjait. Az UbikTúra, ahogy neve is sugallja, a művészeti ágazatokon túl nagy hangsúlyt fektet a környezetünkben rejlő csodák felfedezésére is, az anyatermészetben rejlő végtelen inspiráció meglelésére. A tábor a vidéki és a budapesti kultúra érdekes találkozási pontja, egy valóban falusi hangulatú, a helyi lakosságnak is befogadható keresztmetszet. Palágyi Máté, a Bohemian Betyars egyik frontembere és az UbikTúra szervezője erről így mesél:

“Két éve az első megkeresésünk éppen a falu polgármesterétől jött, aki azt ajánlotta, hogy ha felépítünk egy kilátót a főtéren, akkor ő támogatja a hétvégi táncházat. Több se kellett nekünk, azóta a falu büszkesége az "Iránytű" elnevezésű pihenő a főtéren, később pedig már közös vonatúttal és kirándulásokkal fűszereztük a receptet. Második alkalommal már vártak minket, nem sok minden történik egy ilyen zsákfaluban, és örülnek a helyiek, hogy népzenét hallhatnak. Idén az utolsó estén, már együtt énekeltünk, táncoltunk a helyi nénikkel és másnap mondták, hogy éjszaka nyitott ablaknál aludtak, mert olyan szépen énekeltünk. Az első perctől fogva törekedtünk a jó kapcsolat kialakítására a faluval, ezért minden évben tartottunk egy komolyabb hangvételű templomi koncertet, illetve az esti táncházat mindig ingyenesre hirdettük.”

A tábor sokszínű programjában kiemelt szerepe van tehát a főképp akusztikus zenének - a Máté Péter-díjas és Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Ferenczi György, illetve a Parno Graszt vezetője, Oláh József workshopján született meg a Stilórobbanás című dal, aminek varázsát az adja, hogy a dalszöveghez a tábor minden lakója hozzátett. A három nap alatt több mint 50 versszakot írtak közösen, ebből került kiválasztásra végül 4. Az első sor mindig egy helyi népdal volt, majd aki hozzáírt egy sort, balra adta tovább a papírt, hogy a következő folytassa.

“A zenei része sokkal szabadabb volt, a megadott dalszöveg alapján első nap Ferenczi Gyuri kezdte el összerakni a dalt. Itt bárki zenélhetett, énekelhetett velünk, a csordaszellem uralkodott. Második nap Oláh Józsi tette hozzá a többszólamú refrént a Terne Cserhaja, Biri zenekarral. Természetesen mindegyik alkalom egy szabad, kaotikus, másnapos zenélés volt, de így visszagondolva nagyon jól sikerültek és a stúdióra már egy összeszokott csapat jött el.”

A Stilórobbanás mögött tehát egy igazi kollektíva áll, akiket a zene szeretete köt össze - olyannyira, hogy a végső stúdiózásra is mindenkit meghívtak, a felvétel végére pedig egy óriási fesztivál after alakult ki az Origo stúdióban. A felvételen 15-en vettek részt, így hallható rajta hegedű, gitár, basszusgitár, cajon, tambura, tabla, ütőgardon, szájharmonika, tangóharmonika, kanna és milliónyi ének. Az ehhez készült klipet pedig a táborozók telefonos videóiból vágták össze, a végeredmény tehát egy mesébe illő, őszinte, sallang nélküli örömzenélés, amit a tervek szerint 2021. július 30. és augusztus 3. között megismételnek majd a kétszeres Kossuth-díjas Kaláka egyik alapítója, Gryllus Dániel iránymutatásával.

UbikTúra 2021 további részletek >>>

 

UbikTúra

 

Kapcsolódó

Lovasi és Kispál újra együtt Cikk

Lovasi és Kispál újra együtt a színpadon, sőt, még az új Lovasi-lemezanyagból is hallhatunk előzetest március 12-én.  Jutka, meg a többiek címmel ad „belépős” online koncertet március 12-én a TRIP hajón Lovasi András. A fellépést élőben, valós időben és ami talán a legfontosabb, kiváló minőségben n

Megjelent Amy Shark Ed Sheerannel közösen írt dala Cikk

Amy Shark A nyolcszoros ARIA Award győztes Amy Shark megjelentette ‘Love Songs Ain’t For Us’ című dalát Keith Urban vendészereplésével. Ez a kiadvány Amy április 30-án megjelenő albumának (CRY FOREVER) egy újabb gyöngyszeme. Az Ed Sheerannel közösen írt dal egy meghatározó pillanat az énekesnő karrierjében

Megjelent Snétberger Ferenc és a Keller Quartett koncertlemeze Cikk

erenc Snétberger, Keller Quartett - Hallgató A Hallgató egy izgalmas, megható lemez gyászról és transzcendenciáról, amely megkoronázza Snétberger Ferenc és a Keller Quartett eddigi közös munkáját. A Zeneakadémián felvett koncertlemez Kleb Attila fotóival jelenik meg a legendás ECM kiadó gondozásában, itthon a Hangvető terjesztésében. Snétbe

Góbé: Chikós - karneváli dal, csavaros népi popba öltöztetve Cikk

Góbé zenekar A Góbé csavaros népi popzenéjén most ismét csavart egyet és a szatmári csárdást riói köntösbe bújtatva megírta a Chikóst, amely egy életigenlő, táncos szám, latinos hangszerelésben. Karneváli hangulat és szabadságvágy, dalos télűzés a farsangolás idején. A Góbé az elmúlt közel másfél évtized alat