Észak-Ciprus - Az olívaolaj és a citrusok országa Cikk

Ciprus északi része, hivatalos nevén az Észak-ciprusi Török Köztársaság, a mediterrán térség gyöngyszeme. Egy jogilag nem létező ország, amit a gyakorlatban kizárólag Törökország ismer el független államként. Izgalmas történelme és egyedülálló növény- illetve gyümölcskínálata miatt kiváló úti cél lehet a kalandra vágyóknak. Bárány Róbert és csapata legújabb műsorukban arra keresték a választ, hogy miért érdemes ellátogatni erre a kevésbé frekventált, de annál gyönyörűbb helyszínre.

Hirdetés

Forradalmakkal tarkított múlt, egyedülálló politikai helyzet

Ciprusnak a sziget fekvéséből és stratégiai szerepéből adódóan hihetetlenül mozgalmas történelme van. Nagyjából 11 ezer éve lakott, uralkodói között sorban megtalálhatók a görögök, a föníciaiak és perzsák, majd jöttek a rómaiak, 1878-ban pedig a sziget brit kézre került. A Ciprusi Köztársaság 1960-ban született meg. A görög katonatisztek 1974-ben megdöntötték az államot vezető III. Makáriosz érsek uralmát, annak érdekében, hogy Görögországhoz csatolják. Erre válaszul a török hadsereg bevonult Ciprus északi területeire. A két fél között az ENSZ által felügyelt demarkációs vonalat hoztak létre Zöld vonal néven, ami a mai napig ketté osztja a szigetet.

19 egyedülálló növényfaj

Észak-Cipruson több mint 1300 virágos növény faj él, ebből 19 sehol máshol nem fordul elő a Földön. Az egyedülálló és különleges növényekből 13 a Szent Hilárion vár területén található, ami ennek köszönhetően igazi természeti kincsnek számít.

A citrusok vidéke

Lefke városát a sziget „gyümölcskosarának” hívják, hiszen megtalálható benne a létező összes citrus- féle, úgymint a narancs, a mandarin, az utóbbi két gyümölcs kereszteződéséből létrejött mandora, a citrom vagy a grapefruit.

A különleges olajfák országa

A legfontosabb termék Észak-Cipruson az olívaolaj, amit összesen 3 hónapig tudnak előállítani az évben, ezt követően többek között szappant, kiváló krémeket és ételeket készítenek belőle. Több tízezer olajfa létezik Cipruson. Az egyik leghíresebb egy kolostor mellett található, aminek olyan vastag a törzse, hogy négy ember sem tudná átölelni. A helyiek szerint közel ezeréves a fa, és annyira fontos a számukra, hogy minden egyes nap egy férfi gondoskodik arról, hogy a látogatók ne bánthassák, sőt mi több, hozzá se érhessenek.

Páratlan gasztronómiai élmények

Az egyik legismertebb török étel a döner kebab, amiről kevesen tudják, hogy jelentése és ízvilága között igen erős logikai kapcsolat van. A „döner” kifejezés ugyanis azt jelenti, hogy „megforgatott”, a kebab, pedig a „grillétel” megfelelője. Egy kebab-tál után jöhet is a kávé, aminek íze és állaga érdekes elkészítési módja miatt eltérhet az itthon ismerttől. A folyamat szerint egy nagy púpozott kávét beletesznek egy edénybe, az úgynevezett dzsezvába, majd forró vizet öntenek rá, amit ízlés szerint édesítenek cukorral vagy kardamomonnal (a szív fűszereként ismert intenzív aromájú indiai ételízesítő). A kész italt felforralják, majd a felét kiöntik a csészébe, a maradékot visszateszik a tűzre, majd teleöntik vele a csészét a zaccal együtt.

Észak-Cipruson rengeteg civilizáció hagyott nyomot, és jogi helyzete ellenére is nyugalmas, éppen ezért kevésbé ismert részeit is érdemes végigjárni.

 

Műsorajánló:

Miért használ Észak-Cipruson tüzet a borbély? Mi az a „Famaguszta”? Hol található a világ egyetlen kettéosztott fővárosa? Többek között ez is kiderül az Ozone Utazás: Észak-Ciprus című adásából március 10-én 21:00-tól az Ozone Network műsorán.

 

Sajtóanyag: Good PR

Kapcsolódó

Linkin Park koncert buszos út 2017.06.27 Linkin Park @ Volt Fesztivál 2017

Vitán felül a 2017-es hazai szezon egyik legnagyobb durranása Linkn Park befutója a Volt Fesztiválra, amit természetesen mi sem nézhetünk tétlenül, és a Todibusszal együtt, és buszos fesztiválutat szervezünk nektek június 27-re! Ráadásul az estének egy markáns hazai vonatkozása is van, ugyanis a 201

Zord és meseszép - Irány a smaragdzöld Skócia! Cikk

Az Egyesült Királysághoz tartozó második legnagyobb tagország Skócia, amely a Brit-sziget északi harmadát foglalja el. A festői szépségű, néhol zord tájakon járva az utazó úgy érzi, hogy egy olyan világba csöppent, ahol bármi megtörténhet, újraelevenedik szeme előtt a történelem. Ehhez az úticélhoz

Jegy + utazás csomag a Linkin Park koncertre 2017.06.27 Linkin Park @ Volt Fesztivál 2017

Alább foglalhatjátuk le a buszos út + belépő csomagjaitokat a Linkin Park fellépésenek a napjára a Volt Fesztivál 2017-re!    //

Először jelentkezik a Gay Travel Day az Utazási kiállításon Cikk

2017. március 2-án találkozhatnak a HUNGEXPO - Utazási kiállításra érkezők először a Humen Media Hungary által szervezett Gay Travel Day, az-az LMBTQ turizmusra irányuló témákat felvonultató programkínálattal. A nap fontos célkitűzése, hogy bemutassa ezen célcsoport gazdasági előnyeit, megismertesse