Album az őskáoszból - megérkezett az új Dope Calypso nagylemez Cikk

Dope Calypso - Tears To Freshwater

Hirdetés

A Dope Calypso csapata híres arról, hogy csak úgy ontja magából a lemezeket. 2014 óta minden évben új anyaggal jelentkeztek (2017-ben kettővel is!). Új, Tears To Freshwater című albumuk azonban több mint három év kihagyás után lát napvilágot, és igencsak kalandos úton jutott el végleges formájához.

A zenekar 2018 őszén vágott bele a Tears To Freshwater felvételeibe: szokásosnak mondható, hogy útnak indultak, hogy kedvenc észak-olasz kisvárosukban, rutinból rögzítsék az anyagot. Mivel 2018 elég sűrű év volt a zenekar életében és a tagok magánéletében is, két dolgot elfelejtettek csak el: egyrészt megírni előtte egy albumot, másrészt pár gitáron, és egy pár dobverőn kívül bármit is vinni a felvételre. A baj innen csőstül jött: kiderült, hogy a stúdióban lecseréltek minden hangszert, amit korábban használtak, és szinte kizárólag az ‘50-es évekből származó gyűjtői cuccok fogadták őket. Ezen a ponton saját bevallásuk szerint már a Dope Calypso tagjai is kicsit megijedtek, hogy olyan korszak hangszerein játsszanak, amikor a torzítás gondolatára keresztet vetettek, és újraszentelték a fellépőzakókat. Sarkadi Miklós, a zenekar frontembere erről a következőképp mesél:

“Laci gitárja, ha nem pengeti, hanem ujjal leheletfinoman pöcörög rajta, akkor nagyjából használható, az én gitárom sajnos instant kuka. Kaptam helyette egy bronzkorszakbeli utánpótlást, amin bónuszként olyan hajszálvékony húrok vannak, hogy ha hozzáérek becsületes földműves mancsaimmal, egyből fél hanggal feljebb mászik bármilyen akkord. Sebaj, mondtuk magunknak, majd Laci különösen lírai angyalként pöcörög, én óvatosan lantozgatok, mint az élet félédes habzóborában olvadó jégkockákon szökellő kövérkés faun, nem lesz itt semmi probléma.”

Hála az alsópolcos akciós dél-olasz vörösboroknak, a felvétel végül sikeresen zajlott, a nyersanyagokat meghallgatva pedig különösen büszkék voltak a kényszerszülte, újszerű hangzásra. Majd a hangmérnöküktől kézhez kapták az első mixet, amire a következőképp emlékeznek vissza:

“Az orgona a kukori kotkoda legirritálóbb pillanatait idézte, pár hang ráadásul néha váratlanul felüvöltött, tovább fokozva a baromfiudvaron létezés érzését. A legfurcsább az volt, hogy nekünk még mindig tetszett - aztán bárkinek megmutattuk, tulajdonképpen kiröhögött minket.”

Mindeközben egy békés elválás során új billentyűs (Bencze) került a zenekarba, remek szintiparkjának köszönhetően pedig teljesen új irányt vett a lemez. Sarkadi Miklós a dalokat atomjaimra szedte, majd újraalkotta az egészet.

“A legváratlanabb időpontokban szóltam Lacinak, hogy jöjjön pár hangot felgitározni általa ismeretlen részekbe, és lelkesen mutogattam ugyanazt a dalt ortodox vokális részekkel megtűzdelt szláv techno, majd mandolinos falzett erdei trash-pop crossover manótánc változatban pár nap csúszással, és szólítottam fel mindenkit, válasszák ki a legszebb lézerfegyverre emlékeztető hangot egy különösen monumentális csúcspont lezárásához. Hetekig válogattunk pl. vákuumcsöves TV kikapcsolás imitációs hangot, majd kihagytuk az egészet.”

Végül a teljesen kifordított Tears To Freshwater anyagot  egy finn úriember, Matt Lepannen (Animal Farm) keverte meg Londonban. Így több mint egy év alatt nyerte el végleges formáját, ami az őskáosz zsákjából kiszabadulva született, és oda is lett visszatömködve, és ami valahogy a sok viszontagság ellenére mégis működik.

A 'Tears To Freshwater' a maga teljes pompájában >>>

 

Dope Calypso

Kapcsolódó

Mély témák, személyes történetek - Dallos Bogi öt év után új albummal jelentkezett Cikk

Dallos Bogi - Az út közepén Dallos Bogi öt év után új albummal jelentkezik, amely mély témákat dolgoz fel széles spektrumon, személyes történetekbe ad betekintést. A fiatal énekesnő lemez mellett egy izgalmas képi világú klippel is jelentkezik, amely egy teljesen új oldalát mutatja meg. Dallos Bogi közel tíz éve aktív a mag

Budapest Parkban forgatták a Three Days Grace legújabb videóklipjét Cikk

Thre Days Grace  - Budapest Park (Fotó: Rosta Márk) A többszörös platinalemezes Three Days Grace hetedik, ”Explosions” című albumának bemutató turnéja során szeptember 30-án hazánkban is fellépett, a Budapest Parkban. A koncert sikerét mi sem tükrözi jobban, mint hogy legújabb klipjüket, ”I Am The Weapon” című dalukhoz, teljes mértékben ez alatt a

Materializálódott az új iamyank album - lemezbemutató november 16-án az Akváriumban Cikk

iamyank lemezbemutató 2022 iamyank második nagylemeze a Láttam a jövőt meghalni, őszinte, kitárulkozó és erősen önreflexív, mindannyiunkat rákényszerít, hogy szembenézzünk az életünk egy olyan részével, aminek sötétjébe alámerülni izgalmas, sötéten gyönyörű utazás. “Feltettem magamnak kényelmetlen kérdéseket: mitől félek

Itt egy új Depresszió-dal - November 4-én érkezik az új nagylemez Cikk

Depresszió - Ébren tart Új videoklipet mutatott be a jövő hétvégén új albumával jelentkező Depresszió - az Ébren tart című dalhoz a Mihaszna Film stábjával a Bükki Csillagdában forgatott a zenekar egy látványos kisfilmet. Halász Ferenc (ének/gitár) a helyszínről: “Új stábbal dolgoztunk, és nagyon elégedettek vagyunk