Hogyan hallgatunk zenét? [EEnlarge Europe jelentés] Cikk

EEnlarge Europe

Hirdetés

A technológiai változások befolyással vannak az életünk minden területére, így a kultúrafogyasztási szokásainkra is. Új platformokat és eszközöket használunk, amik formálják, hogyan viszonyulunk a művészekhez és az alkotásokhoz, és hatással van arra is, hogyan hallgatunk zenét, de nem csak a digitális oldalon, hanem élőzenei oldalon is. A COVID-járvány pedig még egyet csavart a változásokon.

Az EEnlarge Europe klubok közössége és tudásmegosztási projekt, kifejezetten a kulturális táptalaj igényeire szabottan, hiszen minden élőzene ott kezdődik. Kutatásuk célja volt, hogy jobban megértsék a közönségüket és ezzel a szektornak új lendületet adjanak kétévnyi lezárás és élőzene-hiány után.

Az adatgyűjtést elsősorban Magyarországon, Romániában, Szerbiában és Szlovéniában végezték. Ezen országok bár egy régiót alkotnak, mégis van köztük néhány gazdasági és kulturális különbség, ami befolyással van a lakosok kulturális költésére és zenefogyasztására is. Közös azonban, hogy a digitális zenehallgatás messze a legnépszerűbb forma, a válaszadók 94,20%-a leggyakrabban ezt választja, messze megelőzve a fizikai formátumokat gyakran hallgatók táborát.

A fókuszált zenehallgatás még nem szorult háttérbe, ami jó hír a zenészeknek, és annak ellenére, hogy jellemzően bezárkózunk a saját zenei világunkba a füleseinkkel, a válaszadók közel fele még mindig szereti megosztani a zenehallgatás élményét másokkal is.

“A kis klubok a következő világsztárok bölcsői, ezek azok a helyek, ahol minden headliner zenész karrierje indult. Ennek a kutatásnak a segítségével egy kissé tisztább képet kaphatunk ahhoz, hogy a klubok hogyan mutassák be a közönségnek a jövő nagy neveit, mielőtt még igazán híresek lennének.” – mondta el Décsy Eszter, az EEnlarge Europe alapítója.

De hogyan is fedezünk fel új zenéket? A legtöbben a barátaik ajánlásából, de sorrendben második helyen áll a YouTube, harmadikként pedig leggyakrabban koncerteken és fesztiválokon találjuk meg az új kedvenceinket. További jó hír a zenészek számára, hogy a közönség jellemzően odafigyel a zenére a koncerteken még akkor is, ha a koncertre járás mára inkább szociális esemény lett. Meglepő, de a válaszadók harmada nem is használja a telefonját koncert közben. A teljes jelentésben további érdekes számok vannak, hogy a közönség számára mi egy koncert kényelmes hossza, jellemzően hány zenekar néznek meg, hogyan használják a social media csatornáikat a koncertek tükrében, honnan tájékozódnak a közelgő koncertekről, vagy támogatnák-e kedvenc klubjukat, ,és ha igen, hogyan.

A teljes EEnlarge Europe jelentés >>>


Az EEnlarge Europe évente szeretné megismételni és finomhangolni a kutatást, hogy nyomon követhessék a változásokat és még több hasznos adatot közvetíthessenek a régió kisklubos világa felé.

 

EEnlarge Europe

Kapcsolódó

Különös főszereplővel készült O’SULLIVAN új videója Cikk

O'SULLIVAN - Devils pt. 1 Az orvosból zenésszé avanzsálódott, ír származású O’SULLIVAN az elmúlt bő másfél évben igen termékeny volt szóló karrierjében, idén ősszel pedig első önálló szólólemezével jelentkezik. Ezt vezeti fel a most megjelenő különös szerelmes dal, a Devils, amihez egy abszurd kisfilm is párosul, nem megsz

Alestorm: két magyar nyelvű dallal jelent meg az új album! Cikk

Alestorm - Nyár Van Olcsó fogászat, unicum és pálinka, csirkepaprikás és csöröge — az epikus budapesti kalandtól a nagyon nagyon yarr Székesfehérvárig hirdeti "Magyarország" című dalában az Alestorm, hogy “a mi tengerünk kékje a piros fehér zöld”! De nem csak ebben a dalban énekel magyarul Chris Bowes, a magyar kiadá

Megérkezett a Quixotic legújabb klipje - ilyen lett volna a Top Gun, ha Magyarországon forog Cikk

Quixotic - Top Gun Sokak számára már ismerős és rendszeresen a hétvégék esti célpontja, a ‘80-as évek hangzását és esztétikáját hazánkba is újra reflektorfénybe helyező, a Stanger Synths bulisorozat, melynek házigazdája, a retrowave producer/dj, Quixotic.  A tavalyi zseniális kisfilm klipje után, újabb klasszikust i

Nem a méret a lényeg a Wellhello és Andro új dalának klipjében Cikk

WELLHELLO x ANDRO - CRUSH A trió barátsága több mint másfél évtizedre nyúlik vissza, így a CRUSH igazi örömzene-projekt volt. Ennek megfelelően az eredmény egy igazi feelgood nyári sláger, amelynek témájával szinte mindannyian tudunk azonosulni. „Az ember sosem tudhatja, mikor lép be az életébe a nagy szerelem" – mondta Di