Lemezre kerültek a Ladánybene 27 korai ska dalai Cikk

Ladánybene 27 ska

Hirdetés

Menekülés címmel jelent meg a Ladánybene 27 albuma, amelyen a zenekar korai, ska korszakának ikonikus dalai hallhatók. A 15 számot eddig még sosem rögzítették profi körülmények között, így a felvételek készítése során a fő szándék az eredeti hangszerelés és hangzás megőrzése volt. Május 9-én a Kobuci Kertben közel négy évtized után élőben is újra hallhatók lesznek az egykori ska ütemek, több korabeli zenésztárs közreműködésével. A Kobuci Ska Jam másik fellépője a Super Starsky lesz.

Az 1985-ben alakult Ladánybene 27 az első hazai reggae zenekarként írta be magát a magyar zenetörténelembe. A korai évek útkeresésekor azonban még a ska műfaj határozta meg az együttes hangzásvilágát, és ez hozta el számukra az első komolyabba sikereket. Tehetségkutatókon elért előkelő helyezések, az első rádiófelvételek, teltházas klub bulik, a Tokaji Rock Gyermekei Tábor szakmai első díja, ami után egyenes út vezetett a zenekar sorsát eldöntő, országos ismertség felé vezető, négy albumra szóló lemezszerződésig. Ez a korai zenei korszak olyan csemegéket termelt ki, mint a Menekülés, a Mozigépész, a Próbababa, Schneider úr, Szalámi Gyár, Hosszú a sor, vagy a SKA és reggae stílusokat érintő Haynal a Háztetőn, Utolsó állomás és Dr.O.G.. A korszak legismertebb slágere pedig az Új SKA volt, a refrénben lévő tempóváltás szinte megőrjítette a ’80-’90-es évek fordulóján ska-zenékre járó és táncoló közönséget. Mivel ezekből a dalokból eddig még nem készült értékelhető stúdiófelvétel, a Ladánybene 27 egykori zenésztársaikkal a tavasz folyamán stúdióba vonult, hogy egyfajta kordokumentációs szándékkal felvegyék a 15 számot, megőrizve azok eredeti karakterét. Az első ska dalukból, a Schneider úrból pedig klipet is készítettek.

„35-36 év távlatából, a kissé megkopott emlékeinkből és egy régi, kazettára rögzített demó anyagból maradtak fenn ezek a dalok és hangulatok. Most, hogy profi stúdióba költöztünk és a hangszerek úgy szólnak, ahogy azoknak kell, derült kiigazán számunkra, hogy milyen érték pihengetett ezeken a kazettákon. Az újra feljátszás során érzékeltük, hogy mennyi ötlet és lelkesedés lüktet a dalokban. Amikor felvetettem, hogy poroljuk le ezt a műsort és jelentessük meg, azonnal megígértük magunknak, hogy nem próbálkozunk feldolgozni, maibbá tenni őket, hanem mindenben ragaszkodunk az eredeti elgondoláshoz. Gyakran elérzékenyültünk a feljátszás-feléneklés során, vagy amikor a keverésnél elkezdtek életre kelni a dalok. Egészen elképesztő időutazás az, amiben most lebegünk…” – emeli ki a zenekar vezetője, Bodnár Tibor.

Május 9-én a Kobuci Kertben élőben is újra megmutatják a dalokat. A korai ska műsor a Tary Zsolt – szaxofon, Tóth Gábor – gitár, basszusgitár, ének, Szarka Sándor– billentyűs hangszerek, László M. Miksa – ének, Hertelendi István – basszusgutár, gitár, Bodnár Tibi – gitár, ének felállásban hallható. A Ladánybene 27 eredeti dobosa, Árokszállási Tamás nem tudta elvállalni ezt a munkát, őt a zenekar jelenlegi dobosa, Hertelendi Anna helyettesítette a stúdióban és képviseli majd a lemezbemutató koncerten is. Az albumon három dalban a zenekar egykori szaxofonosa, Barcza Gergő is közreműködik, akit a Besh O droM-ból is ismerhet a közönség.

A Menekülés lemezbemutató koncerten az albumon szereplő dalokon kívül a 80-as évek végi LB27 setlistekről elmaradhatatlan Madness nóták, egy-egy FALS és Marley ska nóta is felcsendül majd, nem is beszélve az LB27 néhány újabb kori ska tételéről. Ezekben a dalokban a zenekar jelenlegi felállásában játszik majd. A koncerten vendég lesz a legendás FALS zenekar főnöke, Tokár Frédi és a hazai ska élet emblematikus arca, a Kugler zenekar és korábban más bandák frontembere Szalay Szabolcs „Szasza”.

A KOBUCI SKA JAM másik fellépője, a Super Starsky lesz.  A banda hat zenekar tagjaiból állt össze 2011-ben azzal a céllal, hogy a legnagyobb hazai és világslágereket átültesse ska stílusra, mindezt csehszlovák életérzéssel vegyítse, azaz kicsit visszahozza a táncdalfesztiválok és az esztrádműsorok világát. A koncertek előtt, között és a buli után a korai jamaicai zenéket képviselő Western Sound System adagolja a nótákat.

 

Ladánybene 27

 

Kapcsolódó

Pop-up koncerttel és új remix EP-vel is jelentkezik a Carson Coma Cikk

Pop-up koncerttel és új remix EP-vel is jelentkezik a Carson Coma Megjelent a Carson Coma első olyan kislemeze, ami egyetlen dalra épít: a mainstream hírességeknek görbe tükröt tartó, Beton.Hofival közös Frida Kahlo újragondolói között vannak elismert és feltörekvő producerek egyaránt. A végeredmény pedig nagyon izgalmas lett: drum and bass és dubstep mellett pé

DESH, Young Fly és Azahriah: 'Bakpakk' - Új dal a hátizsákból Cikk

DESH x YOUNG FLY X AZAHRIAH - BAKPAKK DESH új száma Young Fly-jal és Azahriah-val együtt foglalja össze a trió életét. A Bakpakk csajokat, bulikat, piát, hírnevet, barátokat, és albániai kalandokat rejt magában. Merjük kinyitni?  A Bakpakk egy flexelős, nagyzolós tematikájú imidzs dal. A szám az azonos című DESH - Young Fly EP előfut

Zöldséget csórt az aurevoir. - 'Héjanász' dal- és klippremier Cikk

aurevoir. - Héjanász Az aurevoir. zenekartól megszokott, hogy a saját szerzemények mellett olykor versmegzenésítéshez vagy népdalfeldolgozáshoz nyúlnak. A Héjanász című új dalukhoz egy erdélyi népdal adta az alapokat, ami egyébként egy régi “táncházas sláger”. Az áprilisban megjelent skate-punk ihletésű ‘pontnem’ után

8 számos iamyank lemez érkezett a semmiből Cikk

iamyank - Over and Out A főleg dark, downtempo, elszállós, filmzenés és post-metal projektjei közül igencsak kitűnik a mostani megjelenés. “Időről időre a nagy projektek között kikapcsolódásképp ráfordultam a klubzenékre, mindig épp úgy, ami a legjobban érdekelt, aztán elraktam őket, hogy majd valamikor valamire jó l