Meghallgatható a MORDÁI új lemeze, de nem mindenhol Hír

MORDÁI

Hirdetés

A népzenei hagyományokból táplálkozó, azt erősen pszichedelikus elemekkel fűszerező MORDÁI egészen különleges módon jelentette meg második nagylemezét. Az Álom esett a szememre című albumot október 22-től egy geolokációs honlap segítségével a Normafa egy adott pontján, illetve a közönség által megszavazott különleges helyszíneken hallgathatjuk meg. Az akció célja, hogy a virtuális világ megszokott sémáit formabontó módon átültesse a valóságba, ezzel is a dalok természetközeliségét hangsúlyozva.

A hattagú MORDÁI 2020-ban jelentette meg nagysikerű első nagylemezét, amit többek közt az európai viszonylatban fontos ugródeszkának számító Eurosonic fesztiválon is bemutattak. A csapat azóta több tagcserén is átesett, az Álom esett a szememre  zenei világát pedig nagyban befolyásolta, hogy a dalszerzésben az “újabb” tagok (Csernovszky Márton - basszusgitár, Szabó-Sipos Ágoston - dobok, Varga Dániel - szaxofon) is részt vettek, a végeredmény pedig hat különböző zenei identitás egyvelege lett. Zeneileg ráadásul nagy változás az első albumhoz képest, hogy míg az a Muzsikás repertoárjából táplálkozott, a MORDÁI frontembere és zenei iránymutatója, Nóvé Soma most egy sokkal szélesebb palettáról válogatott népdalokat.

“Sok népzenésszel beszélgettem, Porteleki László például magnókazettáról mutatott archív felvételeket, de végighallgattam az Új Pátria terjedelmes népzenei gyűjteményét is. A zenénk olyan szempontból autentikus, hogy őszintén és tisztelettel kezeli a népzenei hagyatékot, de közben újító is akar lenni.” - meséli Nóvé Soma.

A MORDÁI próbál olyan dolgokat egyesíteni a népzenei hagyományokkal, amik kulturálisan nem feltétlenül kapcsolódnak számos ponton, de sokat kísérleteznek azzal, hogyan tud a kettő érdekes, izgalmas, de közben autentikus fúziót alkotni. Ez az újító szándék ezúttal nem csak a dalokban mutatkozik meg: decemberig ugyanis a megszokott streaming felületek helyett egy geolokációs weboldal segítségével az ország különböző pontjain hallgathatjuk meg az anyagot. Nincs is szükség hozzá másra, mint egy okostelefonra és bekapcsolt GPS-re. A pontos helyszíneket egy térkép mutatja, és a megfelelő koordináták elérésével elérhetővé válik az album. Az egyetlen fix állomás a Normafa, amihez Somát különleges kapcsolat köti.

“Minden lemeznél van egyfajta rituálém: amikor a hangtechnikus, Gál Máté elküldi az anyagot, mindig felmegyek a fogaskerekűvel a Normafára, és ott hallgatom meg először. Ez azért fontos nekem, mert így nyugalomban, csak erre tudok koncentrálni, megadom a módját. Ez indította el az ötletet, hogy mi lenne, ha mások is így hallgatnák meg, izgalmas kísérletnek tűnt.” - meséli.

A különleges akció nem titkolt szándéka az is, hogy kicsit kimozdítsa a hallgatót a megszokott zenefogyasztási formákból, illetve egyfajta hidat teremtsen a virtualitás és a valóság között.

“Egyre intenzívebb a digitális gyorsfogyasztás, és én a magam bőrén érzem, hogy minél több időt töltök a képernyő előtt, annál rosszabb kedvem lesz. Ha már mindenhez virtuális módon lehet hozzájutni, elkezdtem gondolkodni, ezt hogyan lehet felhasználni arra, hogy az ember kimozduljon abból, és a valóságot élje át. Az egész koncepció egy plusz játék, és érdekel, hogy milyen élményben részesülnek a hallgatók. Az egésznek van egy kincsvadászat jellege is.”

Mindemellett a geolokációs játékkal szerettek volna egy párbeszédet is elindítani - a Normafa mellett ugyanis a közönségtől kérték, javasoljanak akár vidéki, akár külföldi helyeket. Így az emberek a lemezen keresztül felfedezhetnek új, izgalmas helyszíneket is.

A “kincsvadászat” október 22-én indult a Normafán és a közönség által javasolt további helyszíneken. Az Álom esett a szememre lemez a megszokott digitális platformokon csak decembertől érhető el, amit egy lemezbemutatóval is megünnepelnek majd.

 

Mordai

Kapcsolódó

Itt az Odabent ismerős, a legújabb GranCanada dal Hír

GranCanada - Odabent ismerős Március negyedikén a Magyar Zene Háza falai között mutatja be Szemben a Nap című új lemezét a GranCanada. Erről egy dalt már ismerhet a közönség, most pedig itt a folytatás, a túlkapott bulizásokról szóló Odabent ismerős. „Nem szól másról címen jelent meg a legelső dalunk az albumról, a mostani

Lose Control - megjelent az I Love You Honey Bunny videója Hír

I Love You Honey Bunny - Lose Control Bár viszonylag ritka, hogy hazánkba eljusson a környező országok feltörekvő csillagainak híre, a prágai székhelyű, indie-pop-rockot finoman elektronikával fűszerező I Love You Honey Bunny nem ismertelen a magyar koncertre járó közönség számára. Eddig összesen hat alkalommal játszottak nálunk, konc

Itt a Gekko! - Friss dalt villantott a Freakin' Disco Hír

Freakin' Disco - Gekko Készül a Freakin’ Disco TOTEM című harmadik lemeze, amiről a Face Yourselfet már hallhattuk. Most pedig megérkezett a második single Gekko címmel, amit március 25-én az A38 Hajón már élőben is hallhat a közönség. 2020 végén kiadott live EP-jük után a zenekar kiéheztette a rajongókat, hogy aztán t

Félúton a valóság és a káprázat közt - új dallal jelentkezik Antonia Vai Hír

Antonia Vai - Where The Bluebirds Fly A svéd/magyar énekesnő új dallal és hozzá egy videóval jelentkezik, amely ízelítőt ad a tavasszal megjelenő nagylemezéből. A Where The Bluebirds Fly című szerzemény az Antoniától megszokott őszinteséggel mesél, ezúttal a tisztánlátás és az illúzió vékony határ mezsgyéjéről. Antonia Vai megnyerő e